Nedohánějte učivo, v prvních týdnech neznámkujte, vyzval Plaga učitele

úterý 18. srpna 2020 ·

Učitelé nebudou muset s žáky probrat všechno učivo, které v uplynulém školním roce kvůli mimořádné situaci v souvislosti s šířením koronaviru nestihli. Zaměřit by se měli na základní látku a předměty, jako jsou jazyky či matematika. Na tiskové konferenci to v úterý řekl ministr školství Robert Plaga. Informuje iDNES.



Robert Plaga (msmt.cz)
Pro případ, že by bylo potřeba opět přejít na výuku na dálku, by si školy zároveň měly stanovit jednotnou platformu a způsob komunikace a zjistit možnosti zapojení dětí. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo zveřejnilo na webu.

Ministerstvo školám doporučilo upravit výuku tak, aby odpovídala základům, které mají všichni umět. Žáci by podle Plagy neměli být neúměrně přetěžováni, takže školy mohou vynechat látku, kterou měly ve svých učebních plánech navíc.

Učitelé by neměli školní rok začít psaním testů na známky. Místo toho by měli několik týdnů s dětmi pracovat tak, aby se navázalo na to, co umí. Vhodnou motivací pro děti by podle ministra mělo být takzvané formativní hodnocení, při kterém učitel vysvětluje žákovi, co už se naučil a na čem ještě musí zapracovat.



Celý text a záznam tiskové konference naleznete zde

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2020 v 16:53  

Na začátku školního roku se odjakživa dávají motivační jedničky, protože žáci za prázdniny zapomenou mnohé, i základní věci, postupy. A mnohým se v hlavách nevybaví vůbec nic, protože sice ve škole seděli, ale byli duchem nepřítomni. To i za použití nejmodernějších metod a forem práce. Všem žákům na naší škole byla umožněna distanční výuka. 10% "přemýšlivých žáků" velmi rychle přišlo na to, že MŠMT nenastavilo pravidla a nemusí dělat vůbec nic. Všem žákům byly poskytnuty podklady. I těm, kteří nevlastnili počítač. Nikdo jim ve vzdělávacím procesu nebránil. Tak o co jde?

Silvie A. řekl(a)...
18. srpna 2020 v 16:59  

takzvané formativní hodnocení, při kterém učitel vysvětluje žákovi, co už se naučil a na čem ještě musí zapracovat

Troufám si tvrdit, že mí žáci nejsou takoví dementi, aby přesně tohle ("co už se naučil a na čem ještě musí zapracovat") nepoznali i ze známek sumativních.

Silvie A. řekl(a)...
18. srpna 2020 v 17:51  

několik týdnů s dětmi pracovat tak, aby se navázalo na to, co umí

Vzpomínám si, že v několika posledních letech se při pokusech "aby se navázalo na to, co umí" ukázalo, že z požadovaného žáci neumí NIC. To mi dost zamíchalo mým TP.

fandamoudry řekl(a)...
18. srpna 2020 v 18:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
fandamoudry řekl(a)...
18. srpna 2020 v 18:24  

10% žáků hlavního vzdělávacího proudu je úplně jedno jaké hodnocení jejich činnosti-nečinnosti učitel použije. Vším je samozřejmě vždy vinen učitel. Mnozí rodiče ani neví, kde je škola do které chodí jejich ratolesti. Občas mrknu na sociální sítě, ale tolik špíny, která se vždy vylije na kantory je až neskutečné.

Ivo řekl(a)...
18. srpna 2020 v 19:45  

fandamoudry:
Proč si rodiče vylévají špínu na učitele v ČR má několik důvodů:
- Vlastní zkušenost dnešních rodičů se školstvím před "sametem"
- absolutně ŽÁDNÁ PRÁVNÍ OCHRNA UČITELŮ VŮČI SLOVNÍMU I FYZICKÉMU NAPADÁNÍ ze strany studentů, rodičů, třetích osob a bohužel a musím to říct i ze strany kolegů a vedení! - tak proč by si nekopli. že?!!
- Nízká prestiž díky platovému ohodnocení i po "zvýšení", které je nedostatečné..

rváčkazvesela řekl(a)...
18. srpna 2020 v 22:01  

Co kdyby pan ministr to, co a jak mají učitelé učit a jak hodnotit, nechal na učitelích? Chová se k učitelům, jakoby byli nesvéprávní a bez zkušeností a vzdělání!!

Robert Čapek řekl(a)...
18. srpna 2020 v 22:48  

Ivo, na něco jste zapomněl.
Když kritizuji hotel, kde jsem se ubytoval NENÍ to kvůli
- mé zkušenosti s hotely "před sametem"
- to, že hotely nemají na bookong.com právní ochranu před kritikou hostů
- nízká prestiž hotelu, protože nestojí peníze jako Hilton.

Vždy je to kvůli tomu, že nejsem s něčím v tom hotelu spokojen a mám pro svou kritiku důvod.
Ten také velmi konkrétně uvedu.

Chápete? Je to paralela...

Robert Čapek řekl(a)...
18. srpna 2020 v 22:52  

Rváčka: svéprávnost, zkušeností a vzdělání NENÍ zárukou kvalitní výuky, natož kvalitní práce učitele.
Dokonce lze lehce namítnout, že právě zkušenost s osnovami a jednotnou socialistickou výchovou a vzdělání na PdF v roce 1985 mohou být jedním z důvodu, proč výuka kvalitní není.

Silvie A. řekl(a)...
18. srpna 2020 v 23:23  

zkušenost s osnovami a jednotnou socialistickou výchovou a vzdělání na PdF v roce 1985 mohou být jedním z důvodu, proč výuka kvalitní není

Tak určitě! Dalším z důvodů, proč výuka kvalitní není, může být, že se dotyčný učitel narodil v úterý, a že bydlí v domě se sudým číslem popisným.

Je skvělé, že nám Velmistr dává nahlédnout do hlubin ministerského uvažování.

Ivo řekl(a)...
19. srpna 2020 v 5:59  

Pane Čapku,

V každé společnosti existuje "skupina lidí" odhadem 2-3 %, pro kterou ať děláte, co děláte, nikdy se nezavděčíte.
Tak to prostě je. Můžete být jako zaměstnanec velmi spokojen, pokud dostanete odměnu jednorázově až 70 tis v podstatě téměř za nic... (jak to je na některých SŠ), nebo těžce nespokojen, když děláte nad rámec svých povinností {nedostanete nic...!) a zažíváte permanentní bosing z důvodu msty, nebo z důvodu poruchy osobnosti nadřízených...
Takový už prostě je život. Pokud se jedná o druhý příklad, zbývá vám jediné - VZÍT NOHY NA RAMENA...

Ivo řekl(a)...
19. srpna 2020 v 6:03  

na to, abyste měli plat po 20-ti letech ve školství 36000 brutto/měsíčně základ vám dneska stačí základní vzdělání absolventa:
https://www.profesia.cz/prace/quanta-human-resources-cz/O3911641?rid=7a58647865ddcd01&run=sa&similar=3&utm_campaign=10007&utm_content=call-to-action-similar-offers&utm_medium=mail&utm_source=10007&utm_term=2020-08-19

NAD TÍMTO BY SE MĚL PAN MINISTR ZAMYSLET! to je prestiž panečku :-( :-( :-(

Robert Čapek řekl(a)...
19. srpna 2020 v 16:45  

Silvie A sice děkuje, ale přitom ukazuje, že nechápe nic. Jinak by tak hloupě nesrovnávala profesní přípravu s nějakým číslem popisným. Ale pro ni je to vlastně jedno a to samé, že?

Ivo, souhlasím. Změna místa je právem každého pracovníka.

mirek vaněk řekl(a)...
20. srpna 2020 v 14:38  

Opět nešťastné prohlášení ministra.

Petr Portwyn řekl(a)...
20. srpna 2020 v 14:55  

A co kdyby to pan ministr nechal na učitelích?
Nikdy to nedělal, nejspíš ani nemá představu, jak to na normální škole vypadá, ale radí a doporučuje...

Konkrétní příklad:
Učitel vyloží látku, žáci provedou zápis, a následnou hodinu se formou vyhledávání z textu v sešitě zjistí, zda se na zápis nevykašlali. Většina třídy má malou 1.
Mohl by mi pan ministr vysvětlit, pro takové známkování vadí? Já vím. Nemohl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.