Na papíře to vypadá jednoduše.‘ Podle dětské psycholožky Masákové čeká učitele náročné období

sobota 22. srpna 2020 ·

„Četla jsem si ten manuál. Vypadá krásně na papíře, ale když si představím, že dvanáctileté, třináctileté děti, které se těší na to, že budou spolu, že se budou taky pošťuchovat, mají udržovat odstup, tak bude pro učitele hrozně náročné vůbec udržet kázeň,“ řekla Radižournálu dětská psycholožka Václava Masláková.



Václava Masáková (repro Aktuálně.cz)
Masáková v rozhovoru také říká: 

Potom je další věc, že děti budou mít určitě rozdílnou úroveň vstupních dovedností a znalostí podle toho, jak se jim dařilo plnit úkoly, které v době koronavirové dostávaly od školy. Ony i tak jsou děti chytré a méně chytré, takže i v běžném školním režimu je potřeba úroveň sladit tak, aby byly naplněny všechny jejich vzdělávací potřeby, ne jenom ty speciální. A tam si myslím, že to pro učitele bude nesmírně složité...

Ještě před prázdninami jsem si všímala, že v Praze chodily děti po městě s rodiči s rouškou běžně. Nezdálo se mi, že by tím byly nějak limitovány. Otázka je, jaké klima nastane ve škole či třídě. Jestli někdo prohlásí, a bude to vůdce třídy, že rouška je blbost, tak ho další budou napodobovat.

Roli hraje také úzkost rodičů, která by se na děti mohla možná negativně přenášet, takže ty by zase naopak byly velmi obezřetné. A samozřejmě i úzkost učitelů, protože ti se většinou cítí za děti zodpovědní. Takže se budou snažit dodržovat i doporučená nařízení a to nebude tak jednoduché, jak to vypadá na papíře.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Michal Komárek řekl(a)...
22. srpna 2020 v 6:49  

Ivo

Netapetujte tady tím zákoníkem práce. Jednou to stačilo. Děkuji.

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2020 v 8:26  

Jak to tak vypadá, existují dvě dětské psycholožky. Jedna je Václava Masáková a její alterego Václava Masláková. Která z nich vlastně poskytla ten chytrý rozhovor Českému rozhlasu?

Petr Portwyn řekl(a)...
22. srpna 2020 v 10:43  

Ony i tak jsou děti chytré a méně chytré...
A sakra. Já myslel, že všechny děti jsou geniální, to jen učitelé špatně motivují...

Paní psycholožka mluví docela rozumně. Asi bude taky jedna z nás zaostalých, co ničemu nerozumíme, protože vycházíme ze zkušenosti.

Ivo řekl(a)...
22. srpna 2020 v 11:31  

MYSLÍM, ŽE NESTAČILO, PROTOŽE NEUSTÁLE SE VYMÝŠLEJÍ NOVÉ A NOVÉ HLOUPOSTI!

Ivo řekl(a)...
22. srpna 2020 v 11:32  

PROČ TEDY RESORT MŠMT NEKOUPÍ NA OCHRANU KANTORŮM ŠTÍTY, KDYŽ JE TO OSOBNÍ OCHRANNÁ POMŮCKA????

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2020 v 21:01  

Pokud zaměstnavatel poskytne ochranné pomůcky zaměstnanci k výkonu práce, připouští tím, že zaměstnanci určuje výkon jeho pracovní náplně ve zdraví škodlivém prostředí a z důvodu ochrany jeho zdraví, při výkonu jeho pracovní činnosti ve zdraví škodlivém prostředí, tak přiznává možné ohrožení jeho zdraví a možnost vzniku nemoci z povolání.
Právní úprava náhra¬dy škody a nemajetkové újmy vzniklé pracovním úrazem a nemocí z povolání je obsažena v zákoníku práce - pracovní úrazy a nemoci z povolání.
Definici pracovního úrazu nalezneme v § 271 ZP. Výpověď, výpovědní doba a výpovědní důvody v § 50 - § 54 ZP.
Výpověď daná zaměstnavatelem
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
a), b) c)
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně lékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

Odstupné
§ 67
(1
(2) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. …….atd.. …

Tomuto se MŠMT snaží vyhnout. Proto nám pomůcky nevydá a doporučí nám, chránit si své zdraví, pokud to uznám za vhodné, svými ochrannými pomůckami a na vlastní nebezpečí. Vědí, že nebezpečí je vysoké a pravděpodobnost uplatnění těchto ustanovení ZP, by stálo MŠMT hodně finančních prostředků a soudních sporů.

Ivo řekl(a)...
23. srpna 2020 v 5:07  

V tom případě, jako dvousečná zbraň, pokud pandemie doslova vylikviduje kantory - může učit i uklizečka. DOBRÝ...

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2020 v 12:39  

Ivo

Učit nebude uklizečka, může nastoupit armáda. Většina "vojáků" má vesměs jen základní vzdělání, ale můžou si aspoň s žáky pokecat třeba o zbraňových systémech, zbraních všeho druhu, můžou rozložit a složit samopal,.. ideálně splněný výstup a obsah - POKOS.

A nyní vážně. Už se to dnes ani moc nezastírá, jde o promoření. Pane Komárku, už to dnes není ani konspirační teorie. Na jaře se vám ještě zdálo že ano.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.