Klasické státnice jako přežitek doby. Školy od monologů postupně ustupují

pondělí 3. srpna 2020 ·

Současné snahy nejsou žádnou novinkou. Již před více než deseti lety usilovala o úplné zrušení státní závěrečné zkoušky skupina poradců při MŠMT. V posledních letech se pak téma dostalo do popředí, když jeden ze studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy spáchal po neúspěšných státnicích sebevraždu. Reportáž přináší iDNES.



Jana Kasaničová (ujep.cz)
Školy, které usilují o změnu podoby SZZ, se inspirovaly v zahraničí. Závěrečnou zkoušku vůbec nemá třeba renomovaná Oxfordská univerzita, na některých ekonomických oborech dokonce nevyžaduje ani závěrečnou práci. Sází přitom na to, že student, který po dobu studia úspěšně absolvoval všechny zkoušky, již své znalosti prokázal. Pravidlem nejsou SZZ ani třeba ve Švédsku nebo v USA...

Podle ředitele Institutu ekonomických studií Martina Gregora studenti oceňují, že se mohou při přípravě na závěr studia soustředit více na problematiku, kterou si sami zvolili. „Na druhou stranu máme ohlasy, že není naše podoba zkoušky jednoduchá,“ dodal. Spolu se změnou koncepce zkoušky podle něj musela škola i zkontrolovat podobu ukončení jednotlivých předmětů v průběhu studia, aby znalosti dostatečně ověřovaly.

Jde zatím jen o první vlaštovky, změny v podobě závěrečných zkoušek ale zvažují i jiné školy. „Obecně mezi akademiky přibývá těch, kteří státní závěrečné zkoušky požadují za překonané, zejména jejich ústní část, a uvítali by jejich zrušení,“ uvedla mluvčí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jana Kasaničová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
3. srpna 2020 v 19:58  

VŠ školy monology pěstovaly jen výjimečně. Aspoň co si vzpomínám. Možná moderní VŠ monology zavedly a teď od nich ustupují. Doba se mění.
Ještě v titulku chybí buržoazní přežitek a bude to dokonalé. Žádný řádný argument, jen dojmy.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2020 v 21:27  

Pane Vaňku, přece víte, že pro aktivisty všeho druhu a barev jsou přežitkem přijímačky na SŠ, současná podoba maturit a nyní i státnice. Asi si u všech těchto klíčových událostí v životě mladého člověka jen tak pokecáme (nezávazný dialog). A budou všichni spokojeni. Až na zaměstnavatele, protože nikdo z absolventů nebude nic umět. Jen nádherně diskutovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.