Důsledky uzavření škol: U matematiky mohou žáci ztratit až polovinu znalostí

pondělí 31. srpna 2020 ·

S jakými znalostmi a vědomostmi se děti vrátí v září do školy, lze zatím jen odhadovat. Proto ministerstvo školství ve svém manuálu doporučuje, aby se učitelé hned zkraje školního roku zaměřili na zmapování pokroků jednotlivých žáků (přívětivou formou) a tomu pak přizpůsobili výuku. Pohled do zahraničí ale nabízí pozoruhodné analýzy. Reportáž o dopadech „koronavirových prázdnin“ a očekávání od nového školního roku přináší Deník N.



Například z USA, kde se pro dopady výpadku učení vžil termín „covid slide“ – koronavirový skluz: „Předběžné odhady naznačují, že se studenti na podzim vrátí do školy se 70procentními dovednostmi v oblasti čtení oproti běžnému roku. U matematiky půjde o zhruba poloviční znalosti oproti normálnímu roku, v některých třídách dokonce budou oproti běžnému stavu pozadu o rok,“ stojí ve studii Kalifornské neziskové organizace Nwea. A další zahraniční odborné servery upozorňují, že bude trvat déle než jedno pololetí, než třídy koronavirový skluz doženou. Nejznatelnější bude právě u dětí, které se pět měsíců v podstatě nedostaly do kontaktu se školní výukou.

Na prohlubující se propast kvůli přístupu ke vzdělání upozorňuje i OSN. Generální tajemník António Guterres na to poukazuje ve svém politickém doporučení, které vydal začátkem srpna. „Pandemie nemoci covid-19 způsobila největší rozvrat vzdělávacího systému v historii. Situace zasáhla celkem 1,6 miliardy žáků a studentů na všech kontinentech,“ stojí v reportu. Nezůstává jen u slov – v reakci na krizi ve vzdělávání vznikla koalice globálních organizací, která spouští celosvětovou kampaň SaveOurFuture (Zachraňme budoucnost).

Výpadek učiva bude citelný z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Kanadští vědci odhadují, že socioekonomická propast (socio-economic skills gap) se kvůli pandemii rozevře zhruba o 30 procent. A Světová banka identifikuje tři možné scénáře studijní ztráty: snížení průměrně úrovně znalostí všech studentů, rozšíření studijních neúspěchů kvůli nerovným dopadům krize na různé části společnosti nebo výrazný nárůst počtu studentů s velmi nízkou úrovní studijních úspěchů – to znamená o zhruba 25 procent víc mladých lidí, kteří klesnou pod úroveň potřebnou k tomu, aby se efektivně angažovali ve společnosti.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jirka řekl(a)...
31. srpna 2020 v 14:26  

Znalosti byly před mnoha lety při tvorbě ŠVP nahrazeny kompetencemi. Takže se nic neděje.

MG řekl(a)...
31. srpna 2020 v 16:30  

V USA možná...

Ondřej Šteffl řekl(a)...
31. srpna 2020 v 16:35  

Důsledky uzavření škol: U matematiky mohou "ztracení" žáci ztratit až polovinu znalostí

O těch běžných článek není.

L.snirch řekl(a)...
31. srpna 2020 v 17:14  

Pokud se neztratí matematická gramotnost (dovednost, kompetence), nic se neděje. U matiky je to v tomto jednoduché. :-)

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2020 v 20:21  

Někteří žáci vskutku nemají co ztratit.

mirek vaněk řekl(a)...
31. srpna 2020 v 21:56  

Copak tak najednou? Pokles znalostí, když jim ta špatná škola najednou nebrání v nadšeném sebevzdělávání?

To se nám to "moderní" školství plné motivovaných studentů nějak motá.

Eny Gma řekl(a)...
31. srpna 2020 v 23:21  

Rozdělme matematiku na matematiku a počty. Kdo nechce matematiku, ať má počty. Má cenu házet perly .....m? :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.