Učit v rouškách není podle mě reálné, říká ministr školství Robert Plaga

čtvrtek 30. července 2020 ·

 „Naše debata na ministerstvu zdravotnictví probíhala v optimistickém duchu. Výuka začne v normálním režimu. Samozřejmě, pokud by hypoteticky zčervenala celá republika, je možný začátek doma, ale z žádných náznaků nebo čísel tohle nevychází. Varianta plošného neotevření škol nebyla na stole ani okamžik během toho jednání na ministerstvu,“ říká v rozhovoru pro MF DNES ministr školství Robert Plaga. 


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Hypotetická situace. Jsme ve třídě. Dítě kýchá, kašle, má příznaky, co se bude dít dál? V Itálii ho ze školy rovnou odveze sanitka. 

Ten proces byl popsán v manuálech už na jaře epidemiology a hygieniky a bude v podstatě stejný. Samozřejmě, v první řadě je zodpovědnost náš všech – ve chvíli, kdy člověk má příznaky respiračních chorob, tak by do školy chodit neměl. Ale může dojít k tomu, že se příznaky projeví až během výuky. A tam bude platit ten manuál. Hygienici slíbili, že ještě zpřesní celý postup, aby ředitel školy dopodrobna věděl. Bavíme se ale o izolaci dítěte, kontaktování krajské hygienické stanice a pak následuje standardní kolotoč, tedy vyšetření na covid-19 a v případě pozitivního výsledku následné trasování kontaktů. 

Praha je nyní na semaforu žlutá. Jak by teď vypadala výuka v pražských školách? Probíhala by v rouškách? 

Školy pojedou podle semaforu. Hlavní hygienička bude dávat dohromady podrobnější postup tak, abychom ho měli v manuálech rozesílaných od 17. srpna. Přesně vám to tedy zatím neřeknu. Pokud se ale ptáte, jestli by se učilo v rouškách – to je věc, která není úplně reálná, to jsme si vyzkoušeli už na jaře. Ale dá se očekávat, že by ve společných prostorách škol byly nasazeny roušky. To je nezpochybnitelné. Ale je nutno si uvědomit, že tyto typy opatření budou platit pro všechny oblasti, nejen pro školy. 

Podle všeho toho, co říkáte, předpokládáme, že žáci na základních a středních školách budou v září sedět normálně po dvou, bez rozestupů. 

Ano. Koncept, který epidemiologové vyžadovali při jarním rozvolňování, tedy dvoumetrové rozestupy a umístění dětí do patnáctičlenných homogenních skupin, nebude vyžadován. Vrátí se všechny děti, budou sedět po dvou, žádné povinné rozestupy. 


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. července 2020 v 16:24  

"Pokud se ale ptáte, jestli by se učilo v rouškách – to je věc, která není úplně reálná, to jsme si vyzkoušeli už na jaře".

Samozřejmě že to šlo. Kdo nechce být nakažený, tak si respirátor nasadí. Je to jeho osobní volba. Zakázat to nelze! A v případě oranžové a červené barvy na okrese to budou mít na obličeji téměř všichni. Izrael a USA budiž výstrahou. Tam se koronavirus rozjel přes školy. Nakazí se žáci, učitelé. Doma pak "táta a máma, dědek a bába". A je vymalováno.

Ivo řekl(a)...
31. července 2020 v 7:49  

pane Unknown,

samozřejmě že to jde u mladých, zdravých a potenciálě také rizikových mladých učitelů co se přenosu týče (viz akce techtle-mechtle, technopárty apod...)

Učitel senior s handicapem nebo pouze s handicapem (nemusí být senior) to prostě nedá, jestli vůbec chápete.

Anonymní řekl(a)...
31. července 2020 v 13:53  

Ivo

Roušku i respirátor "dá". Je to v jeho osobním zájmu.
Mimochodem, vážně nakažení jsou i poměrně mladí lidé. Vtip je v tom, že se o těchto vážných případech raději mnoho nemluví.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.