Michal Komárek: Alternativní scénáře? „Uvidíme“ a „Doufáme, že to nedopadne hůř než na jaře“

čtvrtek 30. července 2020 ·

„Otevřou se v září školy? A jak bude výuka vypadat? Bude se opět alespoň částečně učit na dálku? Umí to dnes někdo odhadnout? Stav nejistoty výstižně shrnula rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová: ´Je pro mě zarážející, že jako rodič dětí, které chodí na základní školu, jsem ještě neslyšela alternativní scénáře pro zahájení výuky na základní škole. I rodiče se potřebují připravit´.“ Komentář Michala Komárka pro Český rozhlas Plus.



Michal Komárek (archiv autora)
Po úterním setkání s ministrem zdravotnictví Robert Plaga uvedl: Školy se 1. září otevřou, třídy se dělit nebudou, budou platit přísnější hygienická pravidla a o omezeních budou rozhodovat hygienici na základě epidemiologické situace. Manuály pro provoz škol ministerstvo vypracuje ve druhé půlce srpna.

To by snad už bylo možné považovat za alternativní scénář. Nazvat ho můžeme „Uvidíme“.

Ministerstvo školství ale pracuje ještě na dalším alternativním scénáři. Úřad totiž připravil novelu, která uzákoňuje distanční vyučování v průběhu krizové situace... Se vším všudy. Tedy i s tím, že na dálku škola ani v nejmenším nedokáže vyrovnávat rozdíly mezi žáky. Propastné rozdíly dané především rodinnou situací a technickým vybavením.

Paní rektorka Nerudová je zjevně zbytečně skeptická. Alternativní scénáře tu jsou. Shrňme si to: 

Vydáme manuály, které, pokud budou dostatečně konkrétní, mohou ještě před začátkem školního roku ztratit smysl. Epidemiologická situace se totiž může změnit. A budou-li příliš obecné, nebudou mít smysl od počátku.

Otevřeme školy a jejich provoz svěříme hygienikům a epidemiologům.

A novelou zákona potvrdíme a ještě prohloubíme nerovnosti v přístupu ke vzdělání.

Na září budeme připraveni. Model „Uvidíme“ doplňuje ještě scénář „Doufáme, že to nedopadne hůř než na jaře“.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. července 2020 v 16:59  

Scénáře opravdu můžou být různé. Nikdo tady nechce takovou situaci, která nyní panuje v současném Izraeli, USA, Brazílii, Indii,...Viru SARS-CoV-2 neporučíme. Bude tady s námi asi napořád. Proto rodiče i učitelé s napětím očekávají onen stále chybějící pandemický plán pro školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.