Školy: Malá rýma, velký problém. Učitelé budou u dětí sledovat příznaky covidu

čtvrtek 30. července 2020 ·

Pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví má najít postup, který nezahltí praktické lékaře a bude proveditelný i pro školy. „Respiračních infektů na podzim bývá hodně, běžně chodí děti s rýmou do školy, kolikrát i s teplotou, protože rodiče jsou v práci a neřeší to,“ říká Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. Podzimní období viróz, do kterého nově vstupuje i covid, tak může být skutečně pro školy, ale i zaměstnavatele velkým problémem. Reportáž přináší MF DNES.



„Ve chvíli, kdy začnou děti na podzim kašlat, část lidí propadne hysterii a dítě opravdu může mít covid. To je situace, na kterou bychom měli být připravení, a tomu by pomohly velice konkrétní postupy a manuály,“ říká Michal Černý, předseda Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ Klánovice.

Pokud by se ve škole potvrdila nákaza koronavirem, hygienická stanice nastartuje svoje klasické postupy a vyhodnotí, kdo musí jít do karantény.„Zdůrazňuji, že orgán ochrany veřejného zdraví nebude automaticky zavírat celou školu,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar. Do karantény by měla jít v ideálním případě pouze třída, do které nemocný chodí.

Snahou je, aby se i v nadcházejícím školním roce na podzim děti moc nepotkávaly. Žáci by měli obědvat rozdělení podle tříd. I přestávky by měli trávit co nejvíce v uzavřených skupinách. Co může být problémem, je družina. Zdaleka ne všechny české školy mají kapacitu přísnější režim udržet i odpoledne. Záležet bude na individuálních podmínkách školy.


Celý text naleznete v MF DNES

6 komentářů:

Ivo řekl(a)...
31. července 2020 v 7:52  

stačilo by sledovat teplotu. To by ale musely být finance pro zákup teploměrů do škol a to bude prostě neřešitelný problém!

Anonymní řekl(a)...
31. července 2020 v 13:55  

To je námět pro zřizovatele škol. Takové termokamery by prozatím stačily.

Milan Keršláger řekl(a)...
1. srpna 2020 v 20:13  

Termokamery nejsou moc přesné, existuje jich velké množství a s různou přesností. Navíc zvýšená teplota může znamenat i angínu, zanícený zub, nevolnost z jídla apod.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2020 v 12:04  

Milan Keršláger

Takové dítě s angínou (a Vámi definovanými chorobami) nemá ve škole co dělat. Škola není zdravotnické zařízení.

Milan Keršláger řekl(a)...
2. srpna 2020 v 17:53  

@Unknown: Takové dítě s angínou/teplotou/rýmou/chřipkou je na podzim ve třídě realita. Existují rodiče, kteří na to buď pečou nebo nemohou mít jen tak OČR (matky samoživitelky, OSVČ, ...).

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2020 v 18:37  

Milan Keršláger

Ono asi spojení těchto zdravotních problémů s koronavirem může způsobt dosti vážné problémy pro dítě. To už není sranda. Takové dítě patří do klidového stavu, do postele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.