Štefan Klíma: Už nechceme být nepřipravení, pane ministře!

pátek 31. července 2020 ·

„Od neděle se hemží sdělovací prostředky zprávami z MŠMT, že děti půjdou v září do školy standardně, bez změn v systému. Na to se těší žáci, učitelé a samozřejmě i rodiče. Všichni máme školu a její činnost rádi v jejím klasickém rozpoložení. Řekněme si však na rovinu, že je potřeba se dobře připravit na to, co nás čeká. Chtěl bych se v tomto krátkém zamyšlení věnovat tomu, co bych přivítal od MŠMT,“ píše ředitel střední školy Štefan Klíma na svém blogu.



Štefan Klíma (facebook.com)
Klíma také píše: 

Bylo by dobré, kdyby nám předem připravili lidé z MŠMT scénáře, co ve škole udělat, když.... Když onemocní jeden žák. Když bude nemocných žáků více. Když onemocní učitel, či více učitelů. Všichni určitě přivítáme, když budeme vědět, jaké kroky budou následovat. Není nic horšího, než rozhodovat nahodile a bez potřebných znalostí.

Je však potřeba myslet na celou řadu záležitostí ve školním roce. Jak však řešit funkčnost domovů mládeže? Jak nastavit chod školních jídelen, abychom i tam minimalizovali možnost nákazy? Jak řešit různé kurzy – lyžařský, plavecký, pěvecké sbory, či školy v přírodě?

Pro střední školy a žáky devátých tříd je klíčové, jakým systémem budou probíhat burzy středních škol. Aktuálně si vůbec neumím představit stávající systém. Naše škola už však má vloženo do pronájmu stánků na těchto akcích několik desítek tisíc korun. Chápou lidé z MŠMT, že pokud se tyto věci nebudou včas řešit, že hrozí další finanční krvácení škol?

Jako spádová škola pro podzimní maturity potřebujeme co nejdříve znát scénář, jak budou probíhat maturity v září, a nejen ony, ale i závěrečné zkoušky, pokud dojde k nakažení například učitelů ve spádové škole...

Situací je prostě mnoho a bylo by dobré vědět předem, jak se bude postupovat. Nechci nějaké dogma příkazy. Ale myslím, že návody a scénáře potřeba prostě jsou.


Celý text naleznete zde

22 komentářů:

Zkušený učitel řekl(a)...
31. července 2020 v 17:41  

Za bezpečný provoz školy je zodpovědný ředitel školy spolu se zřizovatelem školy, tak to páni ředitelé škol nepřehazujte na všechny kolem sebe, na učitele a ministra školství. Postavte se k tomu čelem, problémy řešte a neutíkejte před nimi.

Ivo řekl(a)...
31. července 2020 v 21:23  

Chtělo by to vyfasovat měřiče teplot a každého žáka zkontrolovat před vstupem do budovy.
Chtělo by to ale měřiče koupit, a to je problém.

Zkušený učitel řekl(a)...
1. srpna 2020 v 5:39  

Máte šanci se připravit v předstihu na nástup žáků do škol páni ředitelé a zřizovatelé škol. Vytvářet opatření, aby učitelé mohli v klidu dělat svoji práci. Tuhle konkrétní práci za vás páni ředitelé žádná vyhláška ani ministr neudělá. Ředitel školy jako statutární zástupce má nedělitelnou odpovědnost za chod školy. Nejen že je pověřen vedením školy, ale má zvládat mimořádné situace. Nemá tuto nedělitelnou odpovědnost delegovat na všechny ostatní kolem sebe. Správný vedoucí vede a motivuje své podřízené.

Ivo řekl(a)...
1. srpna 2020 v 7:03  

....správný vedoucí v ČR se chová MOCENSKY A DESPOTICKY, MOC MU STOUPNE DO HLAVY - podřízení se jej bojí, chodí znechuceně do práce a čekají "co zase bude". TO PLATÍ PŘEDEVŠÍM VE ŠKOLSTVÍ!
Jsou výjimky, ale těch je jak šafránu :-( Jsem zvědav, jak dlouho tento příspěvek na tomto vláknu "vydrží"!

Michal Komárek řekl(a)...
1. srpna 2020 v 7:30  

Ivo

To je velká a plošná urážka učitelů. Máte proto nějaký doklad? Nebo prostě jen tak urážíte a pomlouváte?

Ivo řekl(a)...
1. srpna 2020 v 11:43  

Vážený pane, dokladů je spousta - mám před penzí a nemluvím o učitelích ale o "vedoucích" to nejsou všichni učitelé. bohužel učitelé trpí, velice trpí ze všech stran :-(

Zkušený učitel řekl(a)...
1. srpna 2020 v 12:15  

Dnešní situace je teprve skutečná prověrka kvalitních inteligentních ředitelů škol.Těch ředitelů, co umí inteligentně vést a motivovat své podřízené. Vytvářet podmínky ve školách pro práci učitelů, nikoliv se schovávat za zády učitelů a vyhledávat problémy. Na vyhledávání problémů tu máme nekompetentní novináře, kteří předhazují veřejnosti problémy a čekají, kdo se chytí na jejich špek. Práce se musí odpracovat, nikoliv o ní mluvit.

Michal Komárek řekl(a)...
1. srpna 2020 v 13:50  

Ivo

Obávám se, že moc nevíte, o čem mluvíte, respektive, co píšete.

Psal jste sice o vedoucím, ale také jste napsal: "podřízení se jej bojí, chodí znechuceně do práce a čekají "co zase bude". TO PLATÍ PŘEDEVŠÍM VE ŠKOLSTVÍ!"

Ivo řekl(a)...
1. srpna 2020 v 18:49  

OSOBNĚ JSEM TOHO PROŽIL A ZAŽIL ZA SVŮJ ŽIVOT NA 17- TI ŠKOLÁCH VÍCE NEŽ DOST, NAROZDÍL OD VÁS PANE KOMÁRKU.
A VĚŘTE, ŽE TO ZA TĚCH 30 LET NEBYLA PĚKNÁ PODÍVANÁ.

Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 6:30  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 6:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 6:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 7:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2020 v 12:01  

"Už nechceme být nepřipraveni,..."

Tak nějak jsem pochopil, že jedinou prevencí bude časté větrání ve třídách a umývání rukou.

Unknown řekl(a)...
2. srpna 2020 v 13:40  

Ivo, já to dělám tak, že si dupnu a je klid. Přeji Vám odvahu a sílu si dupnout. Je pravda, že mnoho učitelů ten tlak neustojí, ale to je spíš problém těch učitelů, ono by na ně došlo i v Tescu, kde by je šéf péroval, někdo si umí zjednat respekt, někdo dovolí druhým vše.

Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 20:07  

Já dupat pane unknown již nepotřebuji...
V dobách po "plyšáku" si dupnout znamenalo okamžitou výpověď. Jak je to nyní již nevím, ale podle těch článků usuzuji, že to nebude žádná hitparáda. Manager si bude vždycky krýt záda a vždy ve svém zájmu raději obětuje zkušeného a kvalitního kantora na úkor asociálního pubescenta s žádnými předpoklady nejen pro studium ale pro řádný plnohodnotný život. Je mi doslova na blití, když vidím ten úpadek a strach důchodců, aby jim pubescenti s lidskými právy doslova neublížili na životě, je mi doslova na blití z týhle doby!!

Ivo řekl(a)...
2. srpna 2020 v 20:09  

jedinou "prevencí" bude jistota uzavření školy pokud se tento neřád vyskytne coby u jediného žáka nebo učitele. Ostatní v panice se hodí marod, nebo rovnou odejdou...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2020 v 20:56  

Ivo

U nás v jedné třídě se dostala učitelka do karantény. Když se to rozkřiklo, tak na druhý den přišel jen jeden žák. Další den nikdo.
Žáci z různých tříd se budou běžně setkávat na WC, chodbách, školní jídelně, před školou,...Řeší zavření jedné třídy situaci?

rváčkazvesela řekl(a)...
3. srpna 2020 v 0:01  

Souhlasím s hodnocením vedoucích ve školství, jak jej popsal pan Ivo.
Věřím, že je nás více, co to takto vidíme, ale nestojí nám už moc za to, se ozvat. Cítíme, že to nemá cenu. Výchova je sprosté slovo, děti nemají mantinely - jen se "sebeřídí".
A ředitelé, jen kolidují konflikty s rodiči - tak, že jdou po učiteli, který si dovolil si stát za svým.
Já pracovala na 23 školách , dobrý ředitel(-ka) byli tak tři...ano chce to určitou dávku statečnosti, ale co to je v dnešní době?
Pane Komárku, skutečně si myslíte, že bychom měli uvádět konkrétní zážitky? K čemu to? Když vše řídí velký bruselský multikulti bratr?
Znám školu, kde paní řídící upřednostní při výběru učitelů u adeptů "nadšení pro obor" a loajalitu, než vzdělání. Mnoho skutečných pedagogů tam bylo "odejito" a učí bývalí asistenti pedagogů, inženýrky, výpravčí , ba i pan školník....Nedávno před hodinou čj se jeden z "pedagogů" před hodinou ve sborovně pídil po tom, co je podmět a co přísudek...za deset minut to měl vyučovat.

Ámos Kl řekl(a)...
3. srpna 2020 v 20:18  

Reaguji na jeden komentář. Ředitelé se snaží vymyslet vše, co lze. Koukněte třeba sem: https://stefanklima.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755168

Jinak mě překvapilo, kam se to stočila diskuse. Je zaplevelená úplně jiným tématem. :(

rváčkazvesela řekl(a)...
3. srpna 2020 v 23:59  

"Ředitelé se snaží vymyslet vše, co lze."
..a některým to moc nejde...to je to téma , pane Ámosi
Ředitelé mají řídit - dle platných zákonných norem. Vymýšlet mohou jen za výjimečných situací. Situace byla výjimečná tak prvních 14 dnů koronakrize, pak se měli "vojevůdcové" včetně ministra předvést. Bylo ticho, nebo jen bláboly....a bude.

Zkušený učitel řekl(a)...
4. srpna 2020 v 3:08  

Hasiči hasí požáry bez asistence ministra vnitra, i ředitelé škol budou muset samostatně rozhodovat a řešit problémy bez ministra školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.