Školky začínají propouštět chůvy pro dvouleté. Nemají na ně peníze

středa 15. července 2020 ·

Nový školní rok začne už za měsíc a půl a školky pořád nevědí, kde vezmou peníze na péči o dvouleté děti. Do školek jich dnes dobrovolně chodí téměř 45 tisíc a s péčí o ně učitelkám pomáhají chůvy. Ty byly dosud placeny především z evropských dotací, ředitelky školek však počítaly s tím, že na ně od září dostanou peníze od státu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale v červenci podepsal vyhlášku o předškolním vzdělávání, která státu ruší povinnost za chůvy platit. Ředitelky proto nevědí, zda chůvy budou mít z čeho zaplatit, a některé dokonce začaly s jejich propouštěním. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Například ve školce v Hradci nad Moravicí dosud byly dvě chůvy, teď ale ředitelka Gabriela Lacková musela jednu propustit. „Počítala jsem s penězi od státu. Peníze EU sice mám schválené, vydají ale jen na jednu chůvu. Mohu tak přijmout pouze čtyři dvouleté děti,“ uvedla Lacková.

Do školky Srubec u Českých Budějovic nastoupí od září osmnáct dvouletých. Měla by se o ně starat i chůva, kterou školka dosud financovala z peněz EU. Ty však bude mít jen do srpna. Když se žádalo o evropské peníze na příští školní rok, ředitelka Petra Gregorová ještě počítala s tím, že chůvu zaplatí stát. „Teď vůbec nevím, jak to budu řešit. Možná chůvu nakonec nebudeme mít,“ uvedla Gregorová.

Podle analýzy ministerstva práce a sociálních věcí chybí ve školkách i dětských skupinách pro děti do tří let přibližně dvacet tisíc míst.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
15. července 2020 v 11:35  

Do dvou let má být dítě u mámaya starat se má táta
- nebo u táty a starat se má máma
- nebo u táty a starat se má táta
- nebo u mámy a starat se má máma.
Další varianty budou, nebojte:-)

rváčkazvesela řekl(a)...
15. července 2020 v 11:35  

..u mámy:-) (první řádek)

Radek Sárközi řekl(a)...
15. července 2020 v 18:00  

Situace je bohužel mnohem horší, než jsem si původně myslel. Každý den se dozvídám nové a nové jobovky...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.