Dětské skupiny stále nevědí, kolik peněz dostanou od státu. A kolik budou muset připlatit rodiče

středa 15. července 2020 ·

Ohledně názvu už je jasno. Dětské skupiny by se v následujících letech měly přejmenovat na jesle. Jejich provozovatele ale víc trápí jiná otázka: odkud budou čerpat peníze na provoz a v jaké výši. Vláda Andreje Babiše (ANO) o tom dosud nerozhodla. Pokud si nepospíší, zástupci provozovatelů odhadují, že by až tři ze čtyř skupin mohly zavřít. Informují Hospodářské noviny.



Daniela Celerýnová (linkedin.com)
Dětských skupin je v Česku kolem tisícovky. Vznikat začaly v roce 2014, původně jako alternativa k přeplněným školkám. Peníze na vznik a provoz dostávají především z eurofondů – dosud šlo o 7,5 miliardy korun. Za necelé dva roky ale toto financování skončí nebo se přinejmenším omezí. O dotacích na další sedmileté období se teprve jedná. Není jisté, zda Česko peníze na skupiny znovu dostane, případně kolik.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), pod jejíž úřad dětské skupiny spadají, proto sepsala návrh, který by nastavil financování ze státního rozpočtu... Vládě ale Maláčová svůj návrh dosud nepředložila. Šéfka Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí Daniela Celerýnová upozorňuje, že čas se krátí. Pokud se pravidla co nejdříve neodešlou do parlamentu, hrozí, že přechod mezi evropským a národním financováním nebude plynulý. „Bez toho by spousta dětských skupin zanikla. Dle našeho průzkumu až 75 procent,“ varuje Celerýnová. Obává se, že obzvlášť nyní, kdy je státní rozpočet kvůli koronavirové krizi napjatý, by se na dětské skupiny mohlo zapomenout.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.