Shawn Rosenberg: Demokracie skončí, lidé na ni nemají hlavu. Vyžaduje toleranci, na což mentální výbava většiny nestačí

sobota 14. září 2019 ·

Demokracie, jak ji dnes známe, v dohledné době skončí. Ovšem nikoli proto, že by ji napadl nějaký zákeřný nepřítel - ale prostě proto, že na ni lidé nemají hlavu, říká profesor kalifornské univerzity Shawn Rosenberg. V kostce: Rosenberg tvrdí, že demokracie padne, protože to je především tvrdá práce, která klade na aktéry tak vysoké nároky, že jim nyní nejsou schopni lidé dostát. Tématu se v Hospodářských novinách věnuje Petr Honzejk.


Jaké nároky to jsou? První podmínkou fungování demokracie je podle Rosenberga respekt k odlišným názorům. Může nám to připomenout staré Masarykovo "demokracie je diskuse". Zní to sice banálně, ovšem banální to vůbec není. Když diskuse skončí a je nahrazena napadáním a paralelními monology, jak to vidíme dnes, může skončit demokracie jako taková.

Druhá Rosenbergova podmínka fungování demokracie je dnes ještě obtížněji splnitelná: Lidé se musí umět probrat obrovským množstvím informací, rozlišit dobré od zlého, pravdu od lži. Vyžaduje to přemýšlivost, mentální disciplínu, schopnost logického myšlení. A podle Rosenberga se ukazuje, že intelektuální a emocionální výbava většinové populace na to nestačí. Snazší - a útěšnější - je uchýlit se k jednoduchým receptům populistů. Funkční demokracii tak v podstatě nelze udržet pohromadě.

Proč ale donedávna demokracie kvetla a až nyní je na ústupu? Rosenberg má prosté vysvětlení: klesá vliv elit ve společnosti. Donedávna měly elity zásadní vliv na politickou debatu a pomáhaly tak veřejnosti pochopit důležitost demokratických hodnot.


Celý text naleznete zde

26 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. září 2019 v 11:57  

Demokracie nekončí. Jsou tu jen pokusy některých tzv. elit ji omezit či revidovat.

laimes řekl(a)...
14. září 2019 v 12:09  

nikdo zatím nic lepšího nevymyslel nežli československou řízenou lidovou demokracii

tyrjir řekl(a)...
14. září 2019 v 16:14  

"Demokracie skončí, lidé na ni nemají hlavu. Vyžaduje toleranci, na což mentální výbava většiny nestačí"

Další věcně pochybný a urážlivý titulek převzatý bez komentáře M. Komárkem do České školy. Tentokrát jde o domněnku hraničící s poplašnou zprávou spojenou s přímou urážkou parlamentní demokracie.

Tím, že jste ten hloupý titulek bez redakčního komentáře převzal, jste se s ním redakčně ztotožnil, pane Komárku. Seriózní média někdy upozorňují, že "Zveřejněné názory se nemusejí shodovat s názorem redakce". Tuhle možnost jste i tentokrát očividně zanedbal.

J.Týř

Milan Keršláger řekl(a)...
15. září 2019 v 10:40  

Obávám se, že tvrzení: diskuse skončí a je nahrazena napadáním... je perfektním zrcadlem zdejší diskuzní situace a to včetně posledního rozčileného komentáře.

Ivo Mádr řekl(a)...
15. září 2019 v 14:24  

Jedním ze znaků demokracie jsou svobodné pluralitní volby, které jsou rovné, přímé, tajné a všeobecné (aspoň v EU). Mnohdy přemýšlím nad tím, že hned pár měsíců po volbách se začne demonstrovat proti výsledkům voleb. A tady neřeším jen USA, Itálii, Francii, VB (Brexit),...A potom se objevují různá řešení od ultrapravicových po ultralevicové. Mnozí nalézají řešení v rámci EU jako Spojené státy evropské. Objevují se názory, že ideální je pouze vláda elit a proto je nutné volební systémy změnit k obrazu svému (dokonce jsem někde zaznamenal omezení voleb pomocí majetkového cenzu), objevují se názory anarchistické až trockistické (reprezentované jednou politickou stranou i v ČR). Stále si však myslím, že současný systém je ten nejlepší možný. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel.

tyrjir řekl(a)...
15. září 2019 v 14:40  

Nad čím se, pane Keršlágře, rozčilujete? Nad tím, že lidé odmítají některé rádoby elity? Nejlepší formou demokracie je snad jakási importovaná osvícená diktatura samozvaných spasitelů, které si lidé nezvolili?

Tajný Učitel řekl(a)...
15. září 2019 v 15:36  

No jo, jenže co když si lid v demokratických volbách zvolí představitele (elity), které se posléze jako elity nechovají a navíc, což je směrodatné, ani se tak nikdy nechovaly a ani to neskrývaly? Znamená to, že ať se nám to líbí nebo ne, platí rčení, že každý národ si zaslouží vedení, které si zvolil.

Jinými slovy, každý demokratický národ má demokratickou svobodu volit elity, nebo prasata. Jen se pak nesmí divit, že se ty prasata jako prasata chovají a tu demokracii si pomaleji nebo rychleji přizpůsobí tak, aby pasovala s chlévem, na který jsou zvyklá. Že to může v konečném důsledku znamenat konec demokracie, neboť prasata demokracii nežerou, je pak také možností a přímým důsledkem volby lidu.

To také může znamenat, že lid již není schopen, není ochoten učinit volbu, která by mu zajistila vládu nejpovolanějších úředníků státní správy, pracujících obětavě pro lidi a kvůli lidem, nýbrž vědomě upřednostní prasata i s rizikem, že se státní aparát změní v nedemokratický chlév, v němž je prioritou žvanec.

E.Kocourek řekl(a)...
15. září 2019 v 20:55  

Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

Dokažte toto vaše tvrzení, pane Mádr. ////

Odhaduji, že diskutovat s demokraty o demokracii (a obecněji, o systému správy věcí veřejných) nemá smysl, dokud sami demokrati nenahlédnou a dokud veřejně neuznají, že demokracie je nefunkční. ////

E.Kocourek řekl(a)...
15. září 2019 v 21:03  

pracujících obětavě pro lidi a kvůli lidem

V rozdělené společnosti jako je ta současná česká to není realizovatelné. I ten "nejpovolanější" úředník pak může pracovat jenom PRO NĚKTERÉ lidi. ////

Odhaduji, že v takové situaci voliči dají přednost těm úředníkům, o kterých vědí (nebo aspoň tuší), pro koho vlastně pracují. ////

Petr Portwyn řekl(a)...
15. září 2019 v 21:41  

Takže přihodíme pár pohrdavých slov o venkovských pitomcích a důchodcích v teplákách, kteří jsou nevzdělaní a proto volí špatně. Pokud se někdo proti nadávkám ohradí, obviníme ho z netolerantnosti. Následně nahradíme demokracii diktaturou elit s odůvodněním, že "lidi na demokracii nemají hlavu" a nazveme to "skutečnou demokracií". Pan Rosenberg by jistě nebyl proti...

Ono to tak možná dopadne.
Ovšem diktatura to bude tak zapouzdřená ve svém sebeobdivu, že nevydrží tlak zvenčí a zhroutí se.

Ivo Mádr řekl(a)...
15. září 2019 v 21:49  

Pro demokracii určitě nejsou vhodné vzory jako např. "absolutistická monarchie" v Saudské Arábii, určitě to není nacionální socialismus v Německu 1933-1945, fašismus v Itálii 1922-1945, komunismus 1917-1991 ve střední a východní Evropě, ani čínský model není vhodným vzorem. I přes výhrady k fungování demokracie v západní Evropě (EU), USA, Kanadě, Austrálii, Japonsku,..nevidím žádnou jinou alternativu.

E.Kocourek řekl(a)...
15. září 2019 v 21:58  

Co Singapur, pane Mádr? ////

Připomínám, že jsem od vás nechtěl "hledání vzorů" pro demokracii (??), ale důkaz vašeho tvrzení "nic lepšího zatím nikdo nevymyslel". Odsud to vypadá, že si MIMO JINÉ pletete "nevymyslel" a "nerealizoval". ////

laimes řekl(a)...
16. září 2019 v 7:00  

význam pojmu demokracie-vláda lidu=komu, čemu
způsob jakým vládnouti lidem,
může míti různé formy,společným jest kolektivní vládce,přičemž za kolektiv jsou považovány nejméně tři osoby,aby bylo možné dospěti k rozhodnutí formou hlasování
demokracie může býti:
1/ přímo řízená=totalitní,
2/nepřímo řízená =liberální,
3/kombinovaná (paralelní) = švýcarského typu

Milan Keršláger řekl(a)...
16. září 2019 v 8:33  

Asi narážíte na elity v tzv. "Bruselu", ale ty jsme si zvolili (viz např. Jourová za ANO), případně byly delegováni našimi zvolenými zástupci (např. kdysi Telička). I vy se můžete dostat do Bruselu, krajní pravice/levice jsou teď v kurzu a mají jednoduché recepty na všecko.

Tajný Učitel řekl(a)...
16. září 2019 v 8:45  

"Následně nahradíme demokracii diktaturou elit s odůvodněním, že "lidi na demokracii nemají hlavu" a nazveme to "skutečnou demokracií"."

Err, co je to diktatura elit? Myslíte plutokracii, nebo oligarchii, diktaturu jakých elit, resp. v čem spočívá jejich elitní status? Dále, nemyslíte, že například plutokracii už do nemalé míry máme? Ten, který vlastní část médií a rozdá nejvíce koblih, nebo ten, který poslušně plní zadání bohatých zadavatelů, vítězí.

Petr Portwyn řekl(a)...
16. září 2019 v 9:48  

Pan Tajný
Například elektronická totalita, kdy každý s nepohodlnými názory bude vytěsněn z veřejného prostoru a učiněn "neosobou"?
Případně se stanou lidé tak závislí na elektronice, že neposlušnost budete moci velmi snadno potrestat. Nebo zavedete elektronické "volby", k nimž připustíte jen ty, co podporují tu správnou stranu. Možností je mnoho...
Ne vše, co možná nastane, musí nutně kopírovat staré vzory. A samozřejmě doufám, že to nenastane vůbec.

Elitami myslím mocenské, resp. finanční elity - a ano, velké korporace a mocní jednotlivci si skutečně nějakými právy hlavu nelámou. Viz Google, Facebook... Čekal bych, že zrovna Vy se mnou v tomto budete souhlasit.
S těmi koblihami je to otázka psychologie. Furt lepší rozdávat koblihy, než urážet voliče - stejný problém, jako jsem tady zmínil stran školství mnohokrát. BTW koblihy rád nemám a koblihové strany jsem nevolil.

Petr Portwyn řekl(a)...
16. září 2019 v 9:50  

P. S. "Koblihou" myslím kouli ze sladkého těsta s marmeládou uvnitř. Vím, že jistá názorová skupina takto pohrdavě označuje voliče jiných stran, ale tím se u mne tito pánové a dámy odepsali.

Tajný Učitel řekl(a)...
16. září 2019 v 11:48  

P. Portwyn. Souhlasím s tím, že není dobré nějak nálepkovat nějaké spektrum voličů, ať už jsou to koblihy, nebo kavárenští pravdoláskaři; ti se pak zapouzdří a rozum je u konce. Možná se shodneme, že obnos investovaný do kampaní tvoří zčásti peníze od lidí, kteří potřebují mít jistotu, že se jejich zájmy budou prosazovat nad jiné. Tyto zájmy pak nemusí ladit se zájmy občanů, jak lze například vidět v případě telekomunikací, rozprodeje přírodních zdrojů, emisí, čistých i špinavých energií a podobně.

Tudíž je otázkou, zda je nynější demokracie pořád demokracií, nebo je to jen vznešeně znějící slupka, pod kterou se skrývá skutečná vláda bohatých. Přál bych si, aby to tak nebylo, ale obávám se, že "berluskonizace" české politiky je v pokročilém stádiu. Obvykle nejsem stoupencem konspirací, ale pokud má obchodník prostředky a způsob, jak si dobře vydělat manipulací se zakázkami či dotacemi na vládní úrovni, nelze se divit, že tak činí. To je ta volná ruka trhu, která svým průnikem do politiky, demokracii, za potlesku většiny voličů, korumpuje.

Petr Portwyn řekl(a)...
16. září 2019 v 13:23  

První odstavec - shodneme se.

Já z "berlusconizace" taky nejsem nadšen, ale je třeba říci, že ta nastala, když už volič nevěděl, kudy kam. Volí možná naivně, ale není to jeho chybou.
Zrovna nedávno jsme se známými (vesměs učitelé) bavili, že už několik let nemáme koho volit. Volbu "proti" moc nemusím, "pro" se špatně hledá.

Ivo Mádr řekl(a)...
16. září 2019 v 20:50  

A tak to dopadá. Volíme nejmenší zlo. On ten Orwell měl nakonec i pravdu.

poste.restante řekl(a)...
16. září 2019 v 21:00  

Orwell měl pravdu především v tom, že ukázal, jak to dopadá, když zlu budeme jen mlčky přihlížet. A nemusí jít o velké, nebezpečné ZLO. Stačí i to zlo malinkaté, plíživé. To je mnohem nebezpečnější. Ve Farmě zvířat stačilo jen to, aby ostatní zvířata vystoupila a řekla: "Tohle není správné!"

laimes řekl(a)...
17. září 2019 v 7:40  

"On ten Orwell měl nakonec i pravdu."
měl akorát starou belu,oba romány vydala jeho jménem oss/cia, pro ktero v anglii pracoval,jelikož byl zadlužený,byl to radikální labourista,který nenáviděl komunisty a němce od té doby ,co mu vě španělsku ustřelili půlku zadku,jejich trockistická jednotka místo aby šla do útoku, tak začala schůzovat, a tak je střelbou zezadu "povzbudili" němečtí interbrigadisté,nicméně oficiální interpretace jest poněkud odlišná viz wikiplkie:
"Zážitky z působení ve španělské občanské válce popsal v knize Hold Katalánsku, v které líčí i těžké zranění z 20. května 1937, kdy byl zasažen do krku fašistickým odstřelovačem."

Milan Keršláger řekl(a)...
17. září 2019 v 7:49  

@laimes Předpokládám, že Vaším zdrojem je nejméně Sputnik... prostě jen zírám...

laimes řekl(a)...
17. září 2019 v 8:16  

nejsem si jist ,ve které to bylo monografii,četl jsem dvě,u jedné byl autor chlap,u druhé ženská,takže si to kdyžtak najděte,bylo to spíše u té ženské,protože s ním dělala interxiew než zemřel ,takže tam bylo hodně o španělsku,kniha vyšla až někdy v 70. a u nás v 90.
p.s. a nedělej tu ze sebe trotla s nějakým sputnikem a gagarinem

Milan Keršláger řekl(a)...
17. září 2019 v 20:41  

Asi jste se spletli. Našel jsem pár novinových článků, podle kterých CIA zakoupila filmová (!!!) práva na Farmu zvířat, aby změnili konec animáku z 50. let, aby vyzněl více protikomunisticky. Takže houby že by něco napsali, natož oba romány. A v 50. letech poslala CIA pomocí balónů milióny výtisků přes hranici Polska, Maďarska a Československa, které se soudruzi pokoušeli sestřelit letadly. Takhle vznikají městské legendy (urban legend) a fake news. Bravo!

Milan Keršláger řekl(a)...
18. září 2019 v 7:09  

@PP Na rozdíl od oponentů nehážu do diskuze náhodné žblepty, neočerňuju, neurážím... atd. A také neměním podstatu diskuze :-/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.