Senátor chce prosadit lepší péči o pacienty s poruchou autistického spektra

úterý 7. července 2020 ·

Napříč Českem se evidovaní dospělí autisté počítají v jednotkách. Podle senátora Jana Žaloudíka ale o nich ty správné resorty či pečovatelské služby nemají žádný přehled. „Ztratí se z dohledu. Děti, které opustí domovy či ztratí kontakt s pečovateli, končí třeba na ulici i ve vězení. A pomoci jim nemá kdo, protože o jejich autismu se neví, případně to nikdo neřeší a všichni od nich dávají ruce pryč,“ říká Žaloudík v reportáži MF DNES.



Jan Žaloudík (senat.cz)
Aby všichni autisté – ať už z rodin, či dětských domovů – měli péči na dosah, připravuje osnovu pro ministerstva, kterou chce prosadit. S přípravou mu pomáhá Marta Špalková, ředitelka speciální mateřské a základní školy pro děti s těžkým zdravotním postižením a zejména pro autisty v Ivančicích na Brněnsku. „V Česku je kritický nedostatek psychiatrických klinik pro pacienty do 18 let, s tím souvisí nedostatek míst i nízký počet dětských psychiatrů. Pokud je dítě agresivní, má psychické problémy a učitelé či rodiče ho nedokážou zvládat, je nutné, aby se mělo kam obrátit. Jenže těch několik málo léčeben má často na roky dopředu obsazeno,“ podotkla Špalková.

„Na naší škole máme přes 40 dětí s autismem, další dvě desítky jsou v mateřince. A jejich počty neustále stoupají. Několikrát do roka jsme řešili silně agresivní chování, jenže ani na psychiatrických klinikách si s takovými žáky nevědí rady,“ dodává Špalková.

Podle ní nastává nejhorší období v plnoletosti. „V dětském domově už být nemohou, škola na starost o ně právo nemá. Když objíždím republiku a žádám pro ně o místo v ústavech, často slýchám, že čekací doba je i pět let. Když se nestaráme my, o příbuzných se neví a zdravotnická zařízení ani ústavy nepomůžou, je to k uzoufání,“ uzavřela.



Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.