Učitelé si zaslouží peníze navíc, míní ekonom Münich. Raději jim přidáme příští rok, reaguje Plaga

sobota 13. června 2020 ·

„Byl to takový velký nedobrovolný experiment. Odhalil věci, o kterých bychom se jinak dlouho hádali,“ poznamenává ekonom Daniel Münich, který v distančním vzdělávání nevidí budoucnost, považuje ho ale za vhodný nástroj pro podobné krizové situace. Vláda by podle něj měla navýšit prostředky pro školy o 10 až 20 miliard korun. Tématu školství se věnuje Český rozhlas Plus.



„Na učitele bylo naloženo obrovské množství práce. Musí učit žáky, kteří chodí do školy, i se věnovat těm, kteří zůstávají doma. Museli se sami vzdělávat a dělat spoustu činností navíc. Zasloužili by si za to mimořádné peníze,“ míní ekonom z institutu CERGE-EI.

„Je to líbivé, ale já to raději vyměním za to, aby i v příštím roce rostly platy pedagogů o 9 % bez ohledu na to, že ekonomický růst nebude takový, jak bylo plánováno,“ reaguje ministr školství.




Celý text a audio naleznete zde

19 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
13. června 2020 v 10:12  

Opět slovní přestřelky a sliby chyby. Čert věř MŠMT.

Jana Maříková řekl(a)...
13. června 2020 v 10:53  

Plaga prokázal na rozdíl od většiny učitelů obrovskou neschopnost. Ale bohužel rozhoduje o našich platech a zdá se mu, že máme až moc....

Radek Sárközi řekl(a)...
13. června 2020 v 10:56  

Se zvýšením platů učitelů se počítá už dávno, nechápu, proč o tom pan ministr hovoří v souvislosti s nouzovým stavem, s nímž nepočítal nikdo...

Zkušený učitel řekl(a)...
13. června 2020 v 19:29  

Pane Münichu, považujete-li se za ekonoma, tak uvažujte ekonomicky.
U peněz platí zákon, že peníze se ani neztrácejí, ani nevznikají. Platí zákon účetnictví. Někomu jste peníze vzal a stejné peníze někomu dáte.
Máte jasno, že peníze dáte na platy učitelů. Zde je třeba upřesnit, že jde o učitele škol veřejného sektoru. Ti nesou celou tíhu demokratického zpřístupnění vzdělání spoečnosti.
Stranu Dal máme tedy vyřešenou.
Přejdeme na stranu, kde peníze vzít.
1) Zrušit unikát ČR, devátou třídu povinné školní docházky.
2) Přestat dotovat soukromé a církevní školství.
3) Ukončit učebnicový byznys. U uznaných učebnic MŠMT stát vykoupí autorská práva, aby je mohl volně elektronicky distribuovat.
4) Zrušit statní maturitu z cizího jazyka, kterou lze nahradit mezinárodní uznávanou zkouškou. Namísto toho dát povinnou statní zkoušku z matematiky.
5) Peníze na rozvoj školství soustředit do pedagogických fakult - garantů metodiky výuky.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. června 2020 v 21:31  

1. Ano
2. Proč? Neplatí snad rodiče dětí v soukromých a cirkevních školách daně?
3. Zrušit učebnice úplně. Zrušit obchod se zaručenými přípravami na testy.
4. Ne. Vrátit maturitu zpět do škol a ušetřit 150 plus mil ročně.
5. Ano a zaplatit pořádně učitele.

7. Nekupovat děla za 6 miliard z Francie.
8. Nedotovat oligarchy ze státních peněz.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. června 2020 v 22:40  

7. Nekupovat děla za 6 miliard z Francie.

Školám jsou děla ale doopravdy k ničemu... zatím.

Zkušený učitel řekl(a)...
13. června 2020 v 23:01  

2. Proč? Neplatí snad rodiče dětí v soukromých a církevních školách daně?
a) Chce-li někdo podnikat v oblasti školství, tak ať je to za jeho peníze bez státní podpory.
b) Stát není dojná kráva, kterou si každý podojí, když potřebuje.
c) Stát musí rozumně pokrývat pouze nutné výdaje společnosti.
d) Chce-li někdo nadstandard, tak ať si to musí zaplatit.

BP řekl(a)...
14. června 2020 v 9:08  

Bohužel už teď jsou mzdy učitelů na soukromých školách pouze na dvou třetinách platu státních škol, takže by takové školy úplně zanikly. Neměl by na nich kdo učit.

laimes řekl(a)...
14. června 2020 v 13:07  

BP/ VŽDY JE NĚCO ZA NĚCO, já byl na soukromé škole velmi spokojený,ano, měl jsem o cca 3000 kč méně ale já POUZE UČIL !!! a mě to učení tak bavilo,že jsem si po dvaceti letech vymýšlel a vyráběl přípravy,nikoho nezajímalo,kdy přicházím a odcházím (když jsem odcházel a bylo jedno kdy,zastavil jsem se u sekretářky a řekl,že jdu),byl jsem placen od odučené hodiny- 300kč za kus, u dálkařů 400,za celý rok dvě! slovy 2 půlhodinové porady,žádné lození po městě,žádné výletování,žádní rodiče (pokud bych si je sám nevyzval) volný čas jsem mohl proflákat,věnovat rodině,dělat doma překlady.....
takže, jak komu, co vyhovuje....
co jsem neměl rád, byl systém "kriket" neboli přeběhy mezi dvěma školami během dne ,z toho jsem byl uštvaný a výdělek žádný

Tajný Učitel řekl(a)...
14. června 2020 v 13:39  

Zkušený učitel, opakuji, neplatí snad rodiče dětí v cirkevních a soukromých školách daně? Nemají tito a všichni rodiče mít právo zvolit si způsob vzdělávání pro své děti?

laimes řekl(a)...
14. června 2020 v 14:36  

české školství musí stát pevně na dvou fundamentech: státním a soukromém,to jak se plýtvá ze státního,to je nevídaný luxus,který si zadlužený stát nemůže dovolit,ve státních školách se musí přestat utrácet a soukromé školy se musí podporovat,což ovšem neznamená platit,všude ve světě je soukromá škola pobočný efekt podnikatelského subjektu,rodiče nikdy nemohou školným zaplatit náklady soukromé školy,na většině soukromých škol se ani školné neplatí

Ivo řekl(a)...
15. června 2020 v 8:11  

Tak, jako 30 let zpětně - UPŘÍMNÝ SMÍCH...

Zkušený učitel řekl(a)...
15. června 2020 v 9:01  

Každý má právo si zvolit formu vzdělávání. Privátní školství je jako zdravotnictví, v soukromých školách se platí školné. Neplatí-li se školné např. v církevních školách. Ani zde nemá stát povinnost přispívat z důvodu odluky církve od státu formou církevních restitucí. Je to na privátní škole, zda požaduje školné. Je to riziko podnikání. Ani učitel dnes nemá definitivu a může přijít o zaměstnání.

Tajný Učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 7:38  

Zkušený učitel. Stát by tedy měl vracet poměrnou část daně rodičům, kteří mají své děti v domácím vzdělávání, nebo ve škole, kde platí plné školné? Nebo je to plať a nekecej nám do toho?

Zkušený učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 8:46  

Tajný učiteli, za urážející agresivní příspěvky je nutné vylučovat z diskusního fóra. Na léčení osobních psychických problémů neslouží diskusní fóra, ale psychologové.

Tajný Učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 8:49  

Zkušený učiteli, co jste važený/á shledal urážejícím a agresivním?

Zkušený učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 11:18  

Tajný učiteli, to slovo nekecej, které patří do hospody IV. cenové skupiny.

Tajný Učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 19:11  

Zkušený učiteli, pokud vás urazilo slovo nekecej ve větě (daňový poplatníku) "plať a nekecej nám do toho", je mi líto. Čtení zdejších urážejících a agresivních komentářů musí pro vás být věru bolestným zážitkem.

Zkušený učitel řekl(a)...
18. června 2020 v 8:19  

Tajný učiteli. Styl diskuse zesměšnit, zpochybnit a urazit nikam nevede. Za ty roky co učím, jsem si nikdy nezvyknul na podrazy většiny svých zbabělých kolegů. Ti jsou zvyklí držet hubu a krok. Drží se hesla, kdo nejde s námi, jde proti nám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.