Přijímačky na střední byly letos těžší než maturita, říká češtinář

středa 17. června 2020 ·

Cermat letos po deváťácích vyžadoval v testu z češtiny více detailních znalostí gramatiky a pravopisu než po maturantech. Vychází to ze srovnání pěti vybraných úloh, které pro Seznam Zprávy vypracoval zkušený češtinář Jarmil Vepřek.



„Obtížnost didaktických testů z češtiny pro deváťáky a maturanty by podle mě mohla být klidně podobná, protože v rámci maturity musíte absolvovat i další části zkoušky. Ať na to ale koukám, jak chci, vidím test pro deváťáky jako obtížnější,“ říká odborník, který se mimo školní praxi věnuje také psaní učebnic.

A dokládá to v pěti příkladech na srovnání úloh z češtiny pro maturanty a pro deváťáky mířící na střední školy. „Očekával bych v obou testech průměrně obtížné úlohy a občas nějaké náročnější. Pokud se však podíváme na celý maturitní test, nic z náročnější látky v něm nenajdeme, zatímco u deváťáků se značná část úloh týká těžší látky, včetně teoretické. Zvlášť je to vidět u gramatiky,“ vysvětluje Jarmil Vepřek.

Zde jsou úlohy z maturitních testů a z přijímacích testů na střední školy, které pro Seznam Zprávy vybral k porovnání. Ke každému z pěti uvedených příkladů je Vepřkův vysvětlující komentář.



Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
17. června 2020 v 9:48  

...je nutno lidi levně a snadno centrálně třídit, vyplynulo z usnesení komise výboru pro sociální inženýřství (CVSI).

Eva Adamová řekl(a)...
17. června 2020 v 10:27  

"Pokud se však podíváme na celý maturitní test, nic z náročnější látky v něm nenajdeme, ..."

Neeeee? A proč tedy z češtiny nezmaturovalo 14 % žáků?

Josef Soukal řekl(a)...
17. června 2020 v 10:55  

Nikoli přijímačky, ale některé úlohy v nich. A je to pochopitelné, protože na střední školu se dostávají i žáci, jejichž "úspěšnost" u přijímacího testu je velmi nízká nebo které se testu vyhnou.

BP řekl(a)...
18. června 2020 v 8:45  

Také si myslím, že maturitní test by úspěšně zvládlo vyšší procento deváťáků než maturantů a opačně test z přijímacích zkoušek by neudělalo možná až 50 % letošních maturantů.
To je dáno tím, že na střední škole se pravopisu a gramatice již nevěnuje tolik hodin, protože se daleko více soustředíme na literární historii a slohové vyučování, i když by žáci středních škol velmi potřebovali posilovat právě pravopis a interpunkci (s čímž souvisí i větný rozbor!). Ukázalo se to i v intervencích maturantů panu ministrovi, kdy sám podotkl, že v mailech, které mu žáci psali, jelikož nesouhlasili s letošní formou maturity, se dopouštěli hojně pravopisných hrubek.

Tajný Učitel řekl(a)...
18. června 2020 v 9:05  

Když jsou přijímačkové a maturitní testy srovnatelné, nebo dokonce je přijímačkový dt obtížnější, než maturitní dt, co to vlastně děláme? Ví vůbec ještě někdo v cermatu, nebo na mšmt, co se vlastně děje? Nebo se vypustil gin testování z lahve a teď má vlastní absurdní život, akorát že saje peníze daňových poplatníků?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.