Petra Duspívová Hlávková: Spolupráce pedagogů s činohrou Divadla J. K. Tyla v Plzni

úterý 16. června 2020 ·

Situace, kdy se náš život na nějakou dobu přenesl z reality do virtuálního světa, podpořila kooperaci napříč různými obory. Takto se například prohloubila spolupráce pedagogů druhých stupňů škol na jižním Plzeňsku sdružených díky MAS Aktivios s členy činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni. Čas trávený v karanténě tak pedagogové využili mimo jiné k vyhledávání vhodných děl z povinné a doporučované četby, ty pak byly převedeny do zvukové podoby díky členům činohry DJKT. Vznikla tak řada audio ukázek z vybraných literárních děl, které mohou učitelé v rámci své výuky využít, ať už v tomto neobvyklém období nebo třeba v rámci další prezenční výuky.



V úvodní části nahrávek se posluchač seznamuje s autorem literárního díla a je uveden do kontextu doby, ve které dílo vznikalo. Pokud se v textu vyskytují slova, která se v současné době již příliš nevyužívají, je zde také prostor pro jejich vysvětlení. Následuje samotná ukázka z konkrétního díla přednesená členy činohry DJKT. Poslechnout si tak můžete ukázky například z tvorby Karla Havlíčka Borovského, Jana Nerudy či Franze Kafky nebo také pohádku od bratří Grimmů či Petiškovy Staré řecké báje a pověsti. Nejen žáci, ale také jejich rodiče či prarodiče si tak mají možnost připomenout autory známé ze svých školních let a nostalgicky si zavzpomínat, jak podobně poslouchali vyprávění pohádek od Karla Jaromíra Erbena z gramofonových desek.

Nahrávky si můžete poslechnout na facebookových stránkách činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni. Přeji příjemně strávený čas.


Zdroj: SYPO

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.