Nařizovat rozestupy před budovou není v naší moci, říkají školy bez areálu

pondělí 25. května 2020 ·

Hygienický manuál ministerstva školství ukládá školám pokyny, aby zařídily před budovou dvoumetrové rozestupy a organizaci pohybu osob. Někteří ředitelé však poukazují na to, že jejich školy nemají areál, a oni tak nemohou zasahovat do veřejného prostranství na ulici před vchodem. Ke přijímačkám na SŠ navíc přijdou stovky uchazečů se svými rodiči. Reportáž přináší iDNES. 



Renata Schejbalová (repro ČT)
Například předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová si nemyslí, že je v její gesci organizovat pohyb na ulici před školou, kde chodí i ostatní lidé. Ke přijímacím zkouškám proto požádala o součinnost městskou policii. „Problém je v tom, že to není náš pozemek. Je to veřejné prostranství a já se nedomnívám, že my bychom byli oprávněni regulovat pohyb na veřejném prostranství,“ řekla Schejbalová. Podle ní se problém dotýká poloviny gymnázií v Praze, kde jich velká část vlastní areál nemá.

S tím souhlasí ředitelka Gymnázia Jana Keplera Ivana Landsingerová. „My to opravdu organizovat nebudeme. Máme v úmyslu požádat městskou policii, jestli by se nepostavila před školu. Uchazeče budeme dovnitř pouštět postupně,“ říká. Kromě pravomocí na to nemá školy podle ředitelky ani personální kapacity.

Podle ministerstva platí hygienické pokyny pro všechny školy. Pokud nemají areál, mohou prý využít alternativní způsoby. „Manuál například zmiňuje rozvržení času příchodu žáků. Prakticky se to projeví v jiném času začátku vzdělávacích aktivit jednotlivých ročníků nebo skupin žáků. Jinou možností je organizovat příchod žáků přímo na místě před vchodem do svých skupin, které jsou pak odvedeny do tříd,“ sdělila mluvčí MŠMT Aneta Lednová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.