Česká středoškolská unie: Otevřený dopis vysokým školám za posunutí přijímacích zkoušek

neděle 24. května 2020 ·

Vážené paní rektorky, vážené paní děkanky, vážení páni rektoři, vážení páni děkani, obracíme se na Vás jménem České středoškolské unie, která již sedm let zastupuje české středoškoláky. Tímto otevřeným dopisem Vás žádáme o posunutí termínů přijímacích zkoušek z důvodu jejich možného krytí s maturitami. Jejich současná podoba nám středoškolákům nedává dostatek času na řádnou přípravu a tím při přijímacím řízení na vysoké školy mimo jiné zvýhodňuje zahraniční studenty. Proto bychom rádi touto cestou požádali o odklad přijímacích řízení na přelom června a července.



Čas maturit a přijímacích řízení je vždy značně nabitým a stresujícím obdobím pro většinu středoškoláků, kvůli pandemii koronaviru se ovšem obavy zásadně zvýšily, a to nejen kvůli starostem o zdraví žáků a jejich rodin. Středoškoláci také přišli o podstatnou část výuky a zhoršila se komunikace s pedagogy - situace nesrovnatelná s předchozími ročníky. Termíny maturit a přijímacích řízení mezi sebou letos často mají pouze několik dní, či se dokonce překrývají. Někteří středoškoláci tak nebudou mít dostatek času na odpočinek, ani na přípravu na přijímací zkoušky, které stejně jako maturitní zkouška zásadně formují jejich budoucnost. Čeští uchazeči jsou také znevýhodněni oproti slovenským vrstevníkům, kterých je na českých vysokých školách sedm procent a kterým byla maturita udělena úředně, mají tak mnohem více času a klidu na přípravu.

Spolu s iniciativou Férové přijímačky na VŠ 2020 jsme rozeslali dotazník, který vyplnilo téměř patnáct set maturantů. Z něj vyplynulo, že jako nejlepší řešení se nabízí posunutí přijímacích zkoušek na přelom června a července. To umožní maturantům dostatečně se připravit a zároveň nedojde ke krytí maturitních a přijímacích zkoušek. Pro tuto možnost se vyjádřilo 46 % respondentů. 30 % maturantů by si přálo termín na konci června, zbytek v červenci, srpnu či září. Pouze čtyřicet maturantů, tedy necelá 3 %, bylo proti změně termínu.

Apelujeme na Vás, vedení vysokých škol, s prosbou o vyslyšení středoškoláků, kteří mají z krytí termínů letošních maturit a přijímacích zkoušek obavy. Zvažte, prosím, pozdější termíny přijímacích zkoušek, které by pro Vás byly zvládnutelné a zároveň by vyšly vstříc letošním maturantům, kteří se oprávněně bojí o svou budoucnost.


Zdroj: ČSU

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. května 2020 v 18:09  

Milí středoškoláci.

Na VŠ nemají na starosti jen přijímací zkoušky. Taky se tam na ně nahrnula celá řada nedokončených věcí. Bakalářky, diplomky, zkoušky všeho druhu od semetrálních až po závěrečné. Skloubit všechny termíny zřejmě není snadné. Stejně jako vy chcete mít hotovo v červnu s maturitou, tak chtějí mít hotovo na VŠ studenti závěrečných ročníků. A to, že se kryly maturity s přijímačkami na VŠ, bylo zcela běžné i v minulosti. Student, který si podá pět šest přihlášek na VŠ, musí s něčím takovým bohužel počítat.

MM řekl(a)...
24. května 2020 v 18:59  

Paní Adamová,

mimoděk zmiňujete ideální řešení pro vysoké školy i pro maturanty: Nejdříve se věnovat diplomkám, bakalářkám a přijímačkám do magisterských oborů. A teprve pak pořádat přijímačky do oborů bakalářských.

Počet podaných přihlášek s překryvem rozpětí termínů nijak nesouvisí.
Dříve se termíny maturit a přijímaček překrývaly zcela výjimečně, a to pouze u těch středních škol, které měly maturity posunuté až na samý konec možného období. Dnes se přijímačky konají už od prvního dne, kdy je vůbec možné ústní maturity spustit.

Jak jsem psal v jiném příspěvku, velkou vinu nese i MŠMT, které termín maturit nesmyslně umožňuje i v polovině července. Chápu, že posunout přijímačky až po tomto termínu je pro vysoké školy už obtížně přijatelné. Ale konec června a začátek července je velmi rozumný kompromis. Jménem několika kolegů z vedení různých gymnázií se za něj velmi přimlouvám.

Eva Adamová řekl(a)...
24. května 2020 v 21:22  

Už jen stručně:
1. Termíny maturit a přijímaček na výšku se překrývají už celou řadu let.
2. Studenti, kterých se to týkalo, měli vždy možnost požádat o náhradní termín a v případě překryvu s maturitou jim bylo vždy vyhověno.

MM řekl(a)...
25. května 2020 v 2:24  

Nevím, jak moc se termíny maturit a přijímaček v minulosti překrývaly, každopádně maturity musely podle vyhlášky skončit nejpozději 10. června. Drtivá většina přijímaček (mluvím o školách, kam se hlásili naši studenti) měla přijímačky až po tomto datu. A protože drtivá většina středních škol ten nejzazší termín nevyužívala, ke kolizím prakticky vůbec nedocházelo. Na našem gymnáziu, kam mi paměť sahá, nikdy. Letos ze dvou maturitních tříd vím minimálně o sedmi případech.
Při pokusu zohlednit je při tvorbě maturitního rozvrhu opravdu nehodlám zjišťovat, kolik přihlášek uvedení studenti podali. Jak taky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.