On-line učitelka: Je to náročné, ale všichni už umí číst, psát a počítat

neděle 24. května 2020 ·

Zatímco před vyhlášením nouzového stavu Klaudie Lišková učila žáky první třídy čtyři hodiny denně, on-line výuka zabrala mnohonásobně víc času. A bez nároku na mimořádný příplatek, který by poslalo ministerstvo školství. „Všichni jsme se museli naučit dělat on-line přenosy, děti i já. Napřed jsem svých dvacet prvňáčků zkoušela učit hromadně, to byl obrovský chaos,“ vypráví v reportáži CNN Prima NEWS zkušená kantorka, která na prvním stupni učí čtvrt století. Aktuálně na vesnické škole v Kozmicích na Opavsku.



Jak už bylo řečeno, původní pokus o hromadnou on-line výuku skončil něčím jako organizovaným chaosem. Na obrazovce viděla dvacet štěbetajících portrétů, s nimiž mnoho nesvedla. „Pak jsem udělala skupinky po pěti, pořád to nebylo ono. Už na konci března jsem se proto rozhodla učit každého žáka samostatně.“ A to je práce na dva úvazky, s přípravami skoro na celý den.

Ministerstvo školství přitom učitelům prvních tříd vzkázalo, že část výuky lze odložit do dalšího ročníku. „Nedovedu si představit, že by moji prvňáčci neuměli v červnu číst, psát a základní počty,“ říká Lišková. To by po čtvrtstoletí praxe považovala za profesní selhání. Její svěřenci musí znát písemnou i tiskací abecedu a počítat do dvaceti. „Kdybych je nenaučila všechna písmena před prázdninami, ve druhé třídě by to byla velká brzda.“

Partnerství mezi vesnickým učitelem a žáky přitom nekončí výukou. Dobrý kantor je dětem k dispozici vlastně kdykoliv. Vždyť dříve platilo, že farář, lékař a učitel jsou v dědině nejdůležitějšími osobami. „Posílají mi své obrázky, jedna žákyně třetí třídy teď dokonce píše román, který musím komentovat. Nouzový stav ji hodně vyvedl z míry, skoro by se dalo mluvit o depresích, ale díky té knížečce se z toho pomalu dostává,“ vypráví Lišková a cituje z dětského románu.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. května 2020 v 10:59  

Jak vidět je všech 20 prvňáčků schopno jít na síť a pracovat, a to i na venkově. Kde je problém v pozdějším věku?

Že by to nebylo o technice, ale lemplovství žáků a rodičů?

Ano výuka je náročná, když se dělá poctivě. A online výuka žere učiteli čas. Takže nemá čas poslouchat jalové rady z netu a číst sáhodlouhé teoretické elaboráty.

Eva Adamová řekl(a)...
24. května 2020 v 12:01  

Nic proti paní učitelce, ale proboha odcamcaď pocamcaď. V nejhorší situaci jsou vyučující hlavních předmětů v osmém ročníku a vyučující třetích ročníků na maturitních oborech. Ti moc prostoru na dobrání a především pořádné procvičení zameškaného učiva se svými žáky mít nebudou. Rozumní učitelé prvního stupně vám všichni do jednoho řeknou, že si to vše v pohodě doženou. Na začátku každého ročníku na prvním stupni se vše několik měsíců z gruntu opakuje. A mám trošku obavy, že paní učitelka bude v pondělí nemile překvapena efektivitou dálkové výuky.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
24. května 2020 v 20:37  

Učitelé hlavních předmětů ve třetích ročnících na maturitních oborech pracují s lidmi na hranici dospělosti, kteří se vzdělávají dobrovolně. To se mi nezdá být nejhorší situací.

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. května 2020 v 20:51  

se vzdělávají dobrovolně

Všechny děti se vzdělávají dobrovolně, přece.
Nebo je někdo nutí? Jak? Fyzickým násilím? Nebo psychickým?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.