Olomoucký kraj podporuje školy na cestě k digitalizaci

pondělí 25. května 2020 ·

Školy v regionu se v současné době postupně vrací ke klasické výuce, kterou přerušila opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Podle odborníků je ale zřejmé, že výuka už nikdy nebude probíhat stejně. Různé formy online učení se stanou běžnou součástí vzdělávacího procesu na všech typech škol.



„V rámci projektu na implementaci Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje s názvem Rovný přístup ke vzdělávání s ohledem na lepší uplatnitelnost na trhu práce byl už v roce 2017 zřízen Krajský metodický kabinet digitální gramotnosti. Ten cíleně a dlouhodobě podporuje rozvoj digitálních kompetencí pedagogů v kraji,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

Kraj navíc aktuálně spolupracuje s Národním pedagogickým institutem ČR. Výsledkem je služba digitální pohotovosti pro všechny školy v regionu.

„Specialisté, kteří se podílí na tomto společném projektu, školám poradí s využitím moderních nástrojů, jako je například Google meet nebo Microsoft Teams. Kontakty a důležité informace najdou zájemci na stránkách Digitální pohotovost,“ řekl vedoucí odboru školství Miroslav Gajdůšek.

Projekt Rovný přístup ke vzdělávání s ohledem na lepší uplatnitelnost na trhu práce je aktuálně v posledním roce realizace. Už nyní je ale připraven záměr na jeho pokračování s tím, že činnost metodického kabinetu pro digitální gramotnost bude zachována v plném rozsahu, a navíc se dočká rozšíření. Nový projekt počítá se zapojením většiny středních, vyšších odborných a 80 základních škol v kraji.


Zdroj: Olomoucký kraj

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
25. května 2020 v 9:08  

Google meet nebo Microsoft Teams nás opravdu nevytrhnou.

MG řekl(a)...
25. května 2020 v 12:00  

Dokud nebudou opravdu dostupná data pro všechny, jsou všechny tyhle "koncepce" na dvě věci. Google Classroom a Meet umí použít každý, kdo má v hlavě mozek, na to nepotřebuje specialisty. V situaci, kdy třetina žáků třídy nemá datové připojení na minimální potřebné úrovni, jsou řeči o distanční výuce k ničemu. Kdyby měl každý žák a učitel doma tablet o potřebném výkonu a k tomu neomezená data, můžeme se bavit o digitální výuce. Jenže jaká je realita s vybavením, víme všichni... Holt, nejsme Estonsko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.