Anketa České školy k „Manuálu“. Jaroslav Jirásko: MŠMT na bedra ředitelů klade obrovskou odpovědnost

pondělí 4. května 2020 ·

Česká škola oslovila učitele, ředitele a odborníky s otázkami, které se týkají „Manuálu“ ministerstva školství ohledně fungování otevřených škol. Jde nám především o situaci „ohrožených učitelů“. Odpovídá ředitel základní školy Jaroslav Jirásko.



Jaroslav Jirásko (zslb.cz)
Jaroslav Jirásko: MŠMT na bedra ředitelů klade obrovskou odpovědnost .

Je podle Vás nabídka možností, jak se zachovat pro „rizikového“ učitele/ zaměstnance školy dostatečná, dostatečně vstřícná, rozumná…? 

Úplně si nemyslím, že z manuálů MŠMT vyplývá jasné a jednotné řešení pro “rizikové” učitele. Přesto věřím, že bude vítězit ředitelská tolerance a pochopení vůči těmto učitelům a že každý ředitel má možnosti, jak vytvářet speciální individuální podmínky pro zvýšenou ochranu těchto učitelů při organizaci oněch improvizovaných výukových dnů.

Při laické interpretaci se zdá, že pokud učitel narazí na nepříliš tolerantního ředitele, nebo prostě působí na škole, kde se to nedá organizačně zvládnout, zbude mu jako nejbezpečnější možnost požádat o neplacené volno… Připadá Vám to jako dostatečná, správná možnost? 

Upřímně řečeno, moc toto vyjádření nechápu. Požádat o neplacené volno může zaměstnanec de facto vždy, když už nemá dovolenou. Dovolenou má aktuálně podle mě většina učitelů. O obojím však rozhoduje zaměstnavatel, takže neplacené volno opravdu není ochrana zaměstnance proti netolerantnímu řediteli.

A také se zdá, že stát, který ve zcela mimořádné situaci zavřel školy a znovu je v nouzovém stavu otevírá, přenáší zodpovědnost na jejich ředitele – ten musí zajistit hygienická opatření, dohodu s „rizikovým“ učitelem… Je to podle Vás v pořádku? 

Poslední dny vnímám to, že MŠMT na bedra ředitelů klade obrovskou odpovědnost a spoléhá na jejich zdatnost, kreativitu a manažerské a organizační schopnosti. Přeji všem ředitelům, aby prokázali, že odpovědnost berou jako součást svého povolání a aby se ukázalo, že v čele škol stojí opravdové osobnosti a lídři.

Je vyjasněno, kdo ponese právní odpovědnost za případnou nákazu, poškození zdraví, v nejhorším případě úmrtí zaměstnance školy nebo někoho z jeho rodiny? 

Pokud se uvedené události stanou při výkonu práce podle pracovní smlouvy, je odpovědný zaměstnavatel stejně jako v jakékoliv jiné době. Následuje pak dlouhý proces prokazování míry zavinění.

1 komentářů:

Ivo řekl(a)...
4. května 2020 v 7:42  

Citace:
Poslední dny vnímám to, že MŠMT na bedra ředitelů klade obrovskou odpovědnost a spoléhá na jejich zdatnost, kreativitu a manažerské a organizační schopnosti

Hodili na bedra ředitelů "Horký brambor" a v případě žalob bude MŠMT křišťálově čistá jako křišťál. Opravdu the best philosophy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.