Zuzana Hubeňáková: Reportáž psaná ve stresu. Jak jsem se doma pokoušela vzdělávat své děti

středa 22. dubna 2020 ·

"Takové chytré děvče se to zdálo být. Takové má vzácné rodiče, inteligentní, vzdělané. A teď tady čučí, jako by jí nadloubali, a neví. Neví! Podle mě je to učitelkou. Vysvětluje to špatně, navíc má sklony k hysterii. Hloupé je, že to dítě je naše a ta učitelka jsem já." píše Zuzana Hubeňáková v reportáži pro iDNES.



Zuzana Hubeňáková (linkedin.com)
Kdo by to byl býval řekl. Vir se s virem sešel a došlo i na nás. Teď sedím u stolu se svou malou prvňačkou a čtvrťačkou. S námi tu sedí pán, hrad, muž, stroj, předseda, soudce a písanka... 

Dítě vlevo nepřetržitě mluví. Obvykle velmi tichý papoušek nezvykle řve. Dítě vpravo maluje „v“ a mluví. Muž kvůli práci telefonuje. Myslím, že se mi v mozku nenávratně přepaluje drátek, který spojuje centrum dobré nálady se zbytkem světa. Po asi osmdesáti hodinách psaní „v“ je v deset hodin písanka hotová. Dítě je unavené, já svůj stav nedokážu popsat. Čeká nás ještě matematika, angličtina, hudebka a čtení. Starší dítě odchází trénovat němčinu ke speciálnímu programu na počítači....

Středu zahájím s pocitem, že včerejší den byl nějak málo Montessori. Dneska to jistě napravíme. Všichni se učíme, ono si to sedne. Dostáváme zprávy od všech učitelek, jak se jim stýská. Mně se po nich taky stýská...

Ať se nám to líbí, či ne, zažíváme dobu, kdy se něco nového učíme všichni. Přeju nám všem pevné nervy, zdraví a co nejvíc nadhledu. Spolu to zvládneme. Leda by nás cestou ke světlým zítřkům z písanky nebo rovnic trefil šlak.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
22. dubna 2020 v 12:13  

Doporučuji paní vyprdnout se na Montessori a zavést si doma řád a pořádek. Jinak to nepůjde. Nejde to bez řádu ve škole, nepůjde to ani doma.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.