Školy řeší rozestupy mezi žáky i málo známek

sobota 18. dubna 2020 ·

„Základní věci, třeba způsob klasifikace žáků, ale musí ministerstvo školství jasně definovat. Není možné, aby to každá škola dělala jinak,“ říká v reportáži MF DNES ředitel zlínské Základní školy Dřevnická Pavel Dvořák. Upozornil také na to, že žáci na druhém stupni nemají dost známek k serióznímu hodnocení. Období, kdy se učí doma, podle něj známkovat nelze. V rodinách jsou rozdílné možnosti. Jak technické, tak třeba časové.



Vyučování na dálku navíc odhalilo zásadní slabinu českého školství. Žáci nejsou zvyklí pracovat samostatně. Udělají jen to, co se jim řekne. „Tak to po nich systém dosud chtěl. Pracují kvůli vnější motivaci, tedy známce. Přirozená touha po vědění chybí,“ vysvětlil ředitel Základní školy Sychrov ve Vsetíně Michal Molek. 

Právě větší autonomii ve vzdělávání a zodpovědnost za vlastní vědomosti chce ze současné krize vytěžit. „Ukázaly se nám věci a metody, které je možné přenést do běžné výuky,“ potvrdil Molek. 

Prostorová nařízení vlády, která jsou nutná pro obnovení výuky, naprostá většina škol naplnit může. Obava učitelů, že se bude muset učit v rouškách, je zažehnána. Povinné budou jen ve společných prostorách a při bližším kontaktu, v lavicích, když budou žáci sami, si je mohou sundat.


Celý text naleznete v MF DNES

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. dubna 2020 v 10:41  

Někdo je schopen problém řešit a někdo čeká příkaz shora.
Jakýkoliv příkaz shora bude kontraproduktivní. Každá škola se zařídila po svém. Doteď nebyl schopen to nikdo řídit, takže začít do toho kecat teď, vyvolá chaos. Ministerstvo musí zlegalizovat změnu ve školních řádech a dát možnost školám si to vyřešit.

Eva Adamová řekl(a)...
18. dubna 2020 v 10:48  

"Základní věci, třeba způsob klasifikace žáků, ale musí ministerstvo školství jasně definovat. Není možné, aby to každá škola dělala jinak,“"

Minimálně by měly být definovány čtyři věci:
1. Které předměty nebudou klasifikovány vůbec.
2. Zda a v jakém rozsahu brát v úvahu výstupy žáka z domácího učení.
3. Co s žáky, kteří doma nepracovali vůbec.
4. Zda může být na jednom vysvědčení kombinováno hodnocení známkou a slovní hodnocení.

Eva Adamová řekl(a)...
18. dubna 2020 v 11:00  

"Vyučování na dálku navíc odhalilo zásadní slabinu českého školství. Žáci nejsou zvyklí pracovat samostatně. Udělají jen to, co se jim řekne. „Tak to po nich systém dosud chtěl. Pracují kvůli vnější motivaci, tedy známce. Přirozená touha po vědění chybí,“"

Nesmyslná generalizace, protože mezi mými žáky je dobrá polovina, kteří úkoly plní bez jakéhokoliv postrkování, aniž bych výstupy domácí prace známkovala. A s tou chybějící přirozenou touhou po vědění bych také brzdila. A jestli má pan Molek pocit, že to bez vnější motivace nejde, myslí si, že bylo rozumné jim tu vnější motivaci v této situaci brát?

Petr Portwyn řekl(a)...
18. dubna 2020 v 11:21  

Souhlasím zcela s paní Adamovou.

Mně plní většina žáků úkoly, ač jim špatná známka nehrozí.
Většinu jsem neznámkoval vůbec, jen jsem rozdal pár jedniček.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. dubna 2020 v 21:15  

„Pracují kvůli vnější motivaci, tedy známce. Přirozená touha po vědění chybí,“
vysvětlil ředitel Základní školy Sychrov ve Vsetíně Michal Molek


Pytlici by nechtěli být v kůži ředitele ze Sychrova.
Pár dnů ve funkci a hned taková pecka!
O až tak úděsném stavu školy se pytlici dozvědět, vůbec by se do konkurzu nehlásili...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.