Roman Prymula: Školy se nejspíš do prázdnin neotevřou. Ale je třeba si uvědomit, že v září bude situace obdobná

úterý 14. dubna 2020 ·

Do dvou týdnů budeme vědět, kolik lidí se už s koronavirem setkalo a má protilátky. „Pokud to bude vysoké procento, epidemie by mohla do dvou měsíců skončit,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.



Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Na čem bude záviset termín znovuotevření škol? 

Bude záviset na tom, jak tento problém vnímá školství a jaké je doporučení epidemiologů. A kromě toho vnímáme i to, že populace je dnes poměrně negativně naladěna k tomu, aby se školy ještě v současném školním roce otevřely. Takže se opravdu může stát, že školy do konce června otevřeny nebudou v závislosti na náladách, které tu teď panují. 

Takže nakonec rozhodnou spíš nálady veřejnosti a ne reálné riziko nákazy, které si slibujete od chystaného testu promořenosti populace? 

Pokud je tady petice, kterou podepíše 80 tisíc lidí a kde uvádějí, že nechtějí dát děti do školy, tak to už je poměrně veliká síla, kdy je vcelku iluzorní dát nějaké povinné nastartování školní docházky, protože takovýto počet lidí by ty děti nemusel do té školy dát. A to samozřejmě musíme brát v potaz. Takže je otázkou, do jaké míry tam bude povinnost. Uvažujeme o nějaké dobrovolnosti. Toto všechno budeme ve vládě nadále diskutovat.

Vy jste epidemiolog. Jaké by tedy bylo doporučení epidemiologů? Kdybyste se tedy neměl ohlížet na nálady v populaci? Doporučoval byste, aby žáci a studenti v jisté situaci do škol ještě během května či června šli, anebo byste byl spíš opatrnější? 

Tak já si myslím, že postupně bychom tu docházku měli rozvolňovat. Protože je třeba si uvědomit, že v září ta situace bude obdobná. Podle mého se budeme rozhodovat za obdobné situace. Protože pokud se snažíme některá opatření rozvolnit, tak je musíme kompenzovat tím, že tady bude chytrá karanténa (nové opatření vycházející z cíleného zaměření na nakažené pacienty a jejich bezprostřední kontakty, pozn. red.). A ve všech ostatních oblastech bude poměrně přísný režim. Předpokládám, že se ta čísla nebudou dramaticky lišit od těch čísel současných, takže budeme v podstatě v podobné situaci, kdy budeme řešit, jestli ano, nebo ne. To rozhodování bude opravdu velmi obdobné.


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. dubna 2020 v 12:38  

JE STÁT OPRÁVNĚN POŽADOVAT ŠKOLSKÝM ZÁKONEM POVINNOU ŠKOLNÍ DOCHÁZKU DO IDEOLOGIZOVANÝCH A ŠPATNĚ ŘÍZENÝCH ŠKOL?

Osobně jsem názoru, že správná odpověď na tuto otázku zní NE. Podle Listiny základních práv a svobod má občan PRÁVO požadovat od státu bezplatné školní VZDĚLÁVÁNÍ. Není tím řečeno že rodiče mají POVINNOST posílat děti do zideologizovaných škol řízených jakýmsi "MINISTERSTVEM PEDAGOGICKÉ PŘEVÝCHOVY". Rodiče mají PRÁVO požadovat na státu kvalitní bezplatné vzdělávání svých dětí. Neumí nebo nechce-li toto právo zajistit MŠMT ČR, budou to možná muset udělat parlament a vláda České republiky. Například tím, že odvolají neschopného ministra. Například tím, že změní školský zákon.

Máme tu dvě petice - jedna je pro a druhá proti obnovení školní docházky.

B. Kartous včera a senátor Růžička dnes v ČT prohlásili, že o obnovení školní docházky by mělo primárně rozhodovat ministerstvo školství.

Hlavní epidemioložka prohlásila, že návrat do žáků a učitelů do škol by měl být postupný a neměl by být povinný (na základě "plnění povinné školní docházky").

Po tom, co předvedl aktivistický ministr školství při Revizi RVP, Při náhradě NÚV a NIDV Národním PEDAGOGICKÝM institutem, při přípravě státní Strategie vzdělávání 2030+ a při nouzových korónavirových opatřeních, vyvstane podle mne zanedlouho zásadní otázka:

KDO, KDY a JAK ROZHODNE O ZRUŠENÍ "POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY"?

J.Týř


Dana Nová řekl(a)...
14. dubna 2020 v 17:08  

Mají právo ho požadovat, ale ne za cenu lidských životů.

Dana Nová řekl(a)...
14. dubna 2020 v 17:10  

Jo a mimochodem, jsem přesvědčená o zbytečnosti povinné školní docházky už od 90.let.

tyrjir řekl(a)...
15. dubna 2020 v 17:13  

Michael Canov
20 hod ·

Krátký rozbor k vyjádření ministra školství Roberta Plagy:

K maturantům: citace: "...bude umožněna přítomnost...".
Jinými slovy maturant se nebude muset před samotnou maturitou ve škole ani ukázat (z nejrůznějších důvodů: od lenosti po obavu z nákazy či že někoho nakazí, či zákazu od rodičů ze stejných obav), toto řešení umožňuje splnit ze zákona povinné obnovení možnosti osobní přítomnosti maturantů 21 dnů před samotnou maturitou i kdyby to tu vypadalo s koronavirusem jako v Itálii v jejích nejhorších dnech. Vždyť nikdo chodit nemusí, je to jen možnost. A pokud se něco stane (např. maturant půjde na konzultaci, přestože má být v karanténě a někoho nakazí), dopustí se trestného činu plnoletý maturant, protože on měl jen možnost nikoli povinnost jít do školy.
§ 152 TZ (1) "Kdo úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci."

K žákům prvního stupně: citace: "...umožníme možnost osobní přítomnosti..." obdobné, může být realizováno za jakýchkoli epidemiologických podmínek, neboť nikdo do školy chodit nebude muset. Trestní odpovědnost zda do školy nebo ne ponesou rodiče. Učitele ponesou zodpovědnost za to, zda děti nechají ve třídách v rouškách či nikoli. V případě, že děti zůstanou doma a rodiče s nimi, rodiče již nebudou mít nárok na ošetřovné.

K rozdvojení učitelů druhého stupně: Z podmínky, že se nebudou moci dětské skupiny moci měnit a že jejich počet ve skupině bude moci být nejvýše 15, plyne, že se všechny třídy nad 15 žáků budou muset rozdělit na dvě (rozdělení dle evidence, nikoli dle skutečné docházky, vždyť co kdyby zítra děti přišly). Učitelé 2. stupně tak budou muset učit druhé skupiny žáků 1. stupně. Zároveň jim ale zůstává povinnost vzdělávat distančně žáky 2. stupně...

https://www.facebook.com/canovmichael/posts/2458747417769994

Ministr školství, MŠMT a vláda ČR toho mají, myslím, ještě hodně co vysvětlovat.

tyrjir řekl(a)...
15. dubna 2020 v 17:21  

Michael Canov
21 hod ·

Ohledně maturantů dnes vláda uvedla v harmonogramu plánovaného uvolňování, že studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol budou (moci) navštěvovat školy od 11. května a to výhradně pro účely přípravy na maturitní, závěrečné zkoušky a absolutoria.

Ohledně některých zaslaných názorů, že je to porušení zákona, protože se nejedná o otevření škol (nebudou moci chodit všechny ročníky), uvádím následující:

V zákoně č. 135/2020 Sb. který předminulý týden schválil Parlament, se nepíše o otevírání škol, ale o možnosti osobní přítomnosti viz. § 20 "Maturitní zkouška bude zahájena nejdříve 21 dnů po obnovení možnosti osobní přítomnosti žáků na středním vzdělávání ve škole, nejpozději však do 30. června 2020." Tzn. že podle harmonogramu budou moci maturanti od 11. května být ve škole osobně přítomni. A protože by to bylo podle tohoto harmonogramu bylo před 1. červnem, maturitní zkouška by se konala v souladu s tímto zákonem.

https://www.facebook.com/canovmichael/posts/2458687594442643

tyrjir řekl(a)...
15. dubna 2020 v 17:49  

BYLA NEBO NEBYLA ZRUŠENA POVINNÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA? ODPOVÍDÁ POSTUP MŠMT ČR ZÁKONŮM ČESKÉ REPUBLIKY?

Školy se otevřely, ale jen pro žákovské dobrovolníky. Žákům, rodičům i učitelům, ředitelům a zřizovatelům škol tím vznikly nové možnosti, povinnosti, nesnáze a věcně i právně nezodpovězené otázky.

Viz komentáře výše a viz i např.

KDO, KDY a JAK ROZHODNE O OBNOVENÍ "POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY"?
http://www.ceskaskola.cz/2020/04/ondrej-steffl-navrat-do-skol-nebo-nic.html

DISTANČNĚ VZDĚLÁVACÍ ROBOT NA KONCI ŠKOLSKÉHO TUNELU
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/eva-motykova-zadam-msmt-ucitele-o-mir.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/ondrej-steffl-nestresujte-se-skolou.html#comment-6457003933559504860
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/robert-plaga-zvladnout-to-muzeme-jen.html
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561/zneni-20190215


J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.