Rakousko jako první uvolní omezení, začne po Velikonocích. V polovině května se pravděpodobně otevřou školy

úterý 7. dubna 2020 ·

Rakousko je první zemí EU, která oznámila postupné zvolňování ochranných opatření. Už příští úterý začnou prodávat menší obchody, železářství a zahradní centra. Od 1. května by se pak měla za přísných bezpečnostních podmínek otevřít většina obchodů a kadeřnictví. Pokud se mezitím nezvýší čísla nakažených, nový rakouský plán počítá s otevřením restaurací, hotelů a pravděpodobně i škol v polovině května. Obecná opatření se zvolní, ale veřejnost prý musí spolupracovat a bezpečnost se musí ještě zvýšit. Informuje Deník N.



První etapa začíná hned v úterý po Velikonocích, kdy se otevřou všechny obchody a podniky s řemeslnými službami s plochou do velikosti 400 čtverečních metrů. Tyto obchody ale musejí dodržovat pevně daná pravidla: pouze jeden zákazník na 20 metrů čtverečních, což musí někdo hlídat hned u vstupu, obchody musejí zajistit pravidelnou dezinfekci, prodavači i zákazníci musejí mít roušku...

Zároveň budou v prvních čtyřech týdnech zhodnoceny možnosti otevření restaurací a hotelů, které by své dveře mohly otevřít v polovině května (zřejmě rovněž v několika krocích), což už by bylo součástí druhé etapy rakouského „jízdního řádu“. Totéž platí i pro školy. Ministerstvo školství zatím tvrdí, že rakouské maturity a učňovské zkoušky pod přísnými bezpečnostními podmínkami proběhnou, některé školy s tím ale už nyní nesouhlasí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
7. dubna 2020 v 13:00  

To je pro Česko dobrá zpráva. Budeme bedlivě pozorovat Rakousko a za pár neděl se buď přidáme nebo budeme vědět, čeho se vyvarovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.