Petr Pokorný: Netrapme se známkami a nesplněnými výstupy

sobota 11. dubna 2020 ·

„Už od prvního dne korona-krize propukla napříč celou Českou republikou diskuse, do které se zapojují snad všichni aktéři výchovně-vzdělávacího systému. Troufnu si říci, že tato diskuse ukazuje něco, co je potřeba si uvědomit a čeho je potřeba si vážit. Učitelé drží pospolu. Z pohledu na internetová fóra a na diskuse na sociálních sítích mám coby učitel se šestiletou praxí na základní škole opravdu upřímnou a nefalšovanou radost. Učitelé diskutují a inspirují se navzájem. Vyměňují si zkušenosti a pohledy na danou věc, což přispívá nejen k tomu, že se posouvá kupředu náš celkový přístup ke vzdělávání na dálku, což má zcela jistě velký dopad na námi vzdělávané děti, ale také celý náš vzdělávací systém, který všemi kroky, které nyní podnikneme, můžeme posunout kupředu,“ píše učitel Petr Pokorný ve svém blogu.



Petr Pokorný (linkedin.com)
Ano, mnozí z nás vystoupili z komfortní zóny, zasedli k počítačům a začali s technikou pracovat na úplně jiné bázi, než na jakou jsme byli zvyklí ze škol. A myslím si, že není ostudou přiznat, že námi volené kroky ovládá princip pokus-omyl, který se řídí zpětnou vazbou, která by pro nás měla býti oním hnacím motorem. Neptejme se dětí jen na to, co je chceme naučit. Ptejme se jich i na námi odváděnou práci. Zkoumejme, co je baví a co je nebaví, co se jim zdá býti přínosné a co jim naopak vůbec nevyhovuje. Motivujme je k tomu, ať se rozvíjejí i sami, nebo mezi sebou navzájem, a dejme jim k tomu prostor. Ptejme se na to dětí i rodičů a zkusme se tím řídit. Nikdo z nás není dokonalý a současná situace přináší prostor ke zlepšení ve všech směrech. Je nutno si přiznat, že mnohé děti, zejména ty na střední škole, jsou v online oblasti daleko dál než my. Učme se i my od nich.

Když už se tolik zmiňuji o tom, co mi v současné chvíli dělá radost, nesmím opomenout ani následující kategorii – co by mi ještě udělalo radost. Z pozice učitele by mě nesmírně potěšilo, kdybychom nyní hodili za hlavu fakt, že nestihneme v letošním školním roce probrat všechno učivo, které nám stanovují rámcové a školní vzdělávací programy. Netrapme se tím, že nám žáci nepošlou všechny vypracované úkoly, které jsme jim zadali. Nedělejme si starosti počtem známek a následně tím, jak budeme žáky hodnotit. V kontextu běžného českého školství jsou výše zmíněné starosti běžné, což bohužel ukazují i ony již zmíněné internetové diskuse. V momentální situaci je však i v této oblasti čas a prostor na změnu…


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
11. dubna 2020 v 20:03  

...coby učitel se šestiletou praxí na základní škole...

Já vám řeknu, celejch šest let praxe, to je něco.
Jsem rád, že mi takový odborník radí. Děkuji

Nov.Pet řekl(a)...
15. dubna 2020 v 22:57  

Tak se vraťte na základní školu, pokud z toho nechápete, že tento článek vám fakt nemá radit. Už samo slovo BLOG o tom vypovídá. Jak smutné, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.