Ministr Plaga: Školy otevřou ve druhé půli května. Jiné plány zatím nejsou

neděle 5. dubna 2020 ·

O vyučování na dálku, možném termínu otevření škol nebo o přijímacích zkouškách na střední i vysoké školy dnes v pořadu Otázky Václava Moravce diskutovali ministr školství Robert Plaga, rektor UK Tomáš Zima a předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. ČTK informuje, že Robert Plaga v pořadu uvedl, že žáci a studenti by se mohli podle současných plánů do školy vrátit v druhé polovině května.




Pro otevření škol je podle něj zásadní stanovení podmínek pro takový krok od ministerstva zdravotnictví - tedy třeba dostatek dezinfekce, roušek či teploměrů ve školách. Žádné variantní plány pro otevírání škol, které by vycházely z údajů ministerstva zdravotnictví a vývoje šíření nemoci, podle něj nejsou. Plaga uvedl, že doporučení chytré karantény ve čtvrtek, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl otevřít školy s doporučením dodržovat mezi žáky odstupy, neznal. Zopakoval, že v českém prostředí je ve školách tento nápad neproveditelný.

Plaga také řekl, že ministerstvo školství neplánuje obnovit dva termíny zkoušek na střední školy, jak požaduje petice, kterou podepsaly tisíce lidí.


Zprávu ČTK naleznete zde 
Pořad Otázky Václava Moravce naleznete zde

7 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
5. dubna 2020 v 19:37  

Všichni už se těší, otázkou je, zda to bude pravda.

rváčkazvesela řekl(a)...
8. dubna 2020 v 23:09  

Pane Plago, vy máte mít právě ty JINÉ PLÁNY!!
Pokud si nejste jist, termínem , kdy se půjde do školy, nebojte se říct "nevím"!!
To je ta správná odpověď, a chlap nepřestává být chlapem, když řekne nevím.

tyrjir řekl(a)...
9. dubna 2020 v 1:01  

Pokud mu to vláda nařídí, stane se tak pevně věřím po řádném všestranném zvážení všech okolností v týmech lidí, kteří se tím na vládní úrovni zodpovědně zabývají, a ministr to bude buď respektovat tím, že ukáže, že je schopen a ochoten to splnit, anebo bude odvolán.

tyrjir řekl(a)...
9. dubna 2020 v 1:10  

Za mnohem zásadnější problém považuji to, co MŠMT "zpackalo" při tvorbě státní Strategie vzdělávání 2030+, při Revizi RVP a možná i kolem povinných maturit z matematiky. Tady nejde o maličkost, jakou je návrat dětí do škol po nenadálé události. Minimálně u prvních dvou věcí tu jde podle mne o svévolné neplnění věcí výslovně uvedených Programovém prohlášení vlády.

laimes řekl(a)...
9. dubna 2020 v 8:17  

příležitost k zásadní reformě,virus byl uměle vyrobený,virusy byly dva,ten první čínský-zřejmě čínanum unikl ten druhý "americký" tam někdo amíkúm fouknul,bude se to stávat častěji,budou 3-6 týdenní výpadky , proto vzdělání můsí být ve více celcích ne dva ale tři-čtyři, a vyuka musí být v záložní =digitální dálkové podobě

Michal Komárek řekl(a)...
9. dubna 2020 v 8:30  

laimes

Tady není prostor pro šíření konspiračních teorií. Pokud chcete diskutovat tímto způsobem, zkuste to jinde. Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
9. dubna 2020 v 8:57  

příležitost k zásadní reformě,virus byl uměle vyrobený,virusy byly dva,ten první čínský-zřejmě čínanum unikl ten druhý "americký" tam někdo amíkúm fouknul,bude se to stávat častěji,budou 3-6 týdenní výpadky , proto vzdělání můsí být ve více celcích ne dva ale tři-čtyři, a vyuka musí být v záložní =digitální dálkové podobě Napsal laimes.

Podobných pig pongových domněnek a teorií o přírodních, počítačových, ekonomických, politických apod. "virech" je spousta. Některé z nich mohou být resp. jsou více či méně pravdivé. Součástí prosperity, bezpečnosti a obrany států je i připravenost na situace, které z toho pestrého ping pongu vznikají. Před tím přírodním Sars 2 koróna virem se tu procházely počítačové viry hackující nemocnice, politické, vojenské i ekonomické viry. Čínská, singapuská, německá i česká karanténa k biologickým virům se, zdá se, zatím osvědčuje. U počítačových virů se říká, že nejhorším celosvětovým virem je černá skříňka s názvem Microsoft :))). Něco na tom může být, když ty nejdůležitější počítačové věci se programují a provozují například v Linuxu. Součástí bezpečnosti států i firem je i počítačová bezpečnost. Rusko například loni začalo zprovozňovat vlastní internet nezávislý na světovém. Český stát to vše nepochybně ví. Měli bychom to podle mne alespoň rámcově vědět i jako občané.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.