Anketa České školy: Mají se školy v květnu otevřít? Odpovídá Miroslav Hřebecký za EDUin

středa 8. dubna 2020 ·

Česká škola oslovila ředitele škol, učitele i odborníky se dvěma jednoduchými otázkami: 1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… Odpovídá Miroslav Hřebecký za EDUin.



Miroslav Hřebecký (eduin.cz)

Miroslav Hřebecký, EDUin: Zavírat školy napodruhé by bylo obrovské fiasko 

1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 

To je otázka především pro epidemiology, následně krizový štáb a následně MŠMT. V tomto pořadí, včetně posledně zmíněného. Toto rozhodování zodpovědným lidem nezávidím, to oni budou muset zvážit všechna rizika, neznámých v jejich rozhodování bude hodně, tlak na rozjezd ekonomiky bude velký, ale těžko si můžeme dovolit velkou vlnu epidemie. Nechci za každou cenu snášet na hromadu argumenty proč něco nejde, rodiče i stát potřebují funkční školy co nejdříve, jednejme ale s rozmyslem a předvídavě, zavírat školy napodruhé by bylo obrovské fiasko.

2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… 

Školy bude možné otevřít až poté, co budou podmínky pro jejich znovuotevření domyšlené do důsledků, včetně provozních okolností. Musí být uskutečnitelné a funkční a musí být také jasně vysvětleny tak, aby veřejnost o jejich smysluplnosti nepochybovala. Bude také třeba přesně stanovit, kdo ponese za jejich dodržování zodpovědnost. Bude za vše zodpovídat ředitel školy? Školní řády s žádnými hygienickými opatřeními nepočítají. Bude za to zodpovědný učitel ve třídě, případně dozor ve společných prostorách? Existují sice precedenty, kdy školy dokázaly fungovat v karanténním režimu v případě nákazy žloutenkou, tato karanténa se ale skoro nikdy nevztahovala na celou školu. 

Otázek, které by bylo třeba před otevřením škol v tomto termínu vyjasnit, je celá řada. Například: 

- Co učitelé spadající do rizikové skupiny? Budou moci odmítnout? Bude se to řešit neschopenkami od lékařů? Dokážou pak školy reálně fungovat s přihlédnutím k průměrnému věku v českých sborovnách?

- Pokud se budeme snažit o nějaké odstupy (mimochodem s ohledem na přesuny žáků, přestávky a pobyt ve společných prostorách si nedokážu představit, že by ke kontaktu nedocházelo), je to realizovatelné v našich učebnách? Především starší budovy a menší školy většinou nemají dvojnásobné výměry učeben, v nichž by se daly odstupy prakticky uskutečnit.

- Nebude pobyt v rouškách jen jedno velké alibi? Podle dostupných informací z médií toho látková rouška moc nevydrží a představa, že všichni jich budou mít zásobu cca. 2 na hodinu, budou je mít z domova každý den vyvařené a měnit je budou v rukavicích, to si po pravdě nedokážu reálně představit ani v prvním, ani v devátém ročníku.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.