Anketa České školy: Mají se školy v květnu otevřít? Odpovídá speciální pedagožka Jana Karvaiová

středa 8. dubna 2020 ·

Česká škola oslovila ředitele škol, učitele i odborníky se dvěma jednoduchými otázkami: 1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… Odpovídá speciální pedagožka Jana Karvaiová.



Jana Karvaiová (pedagogicka-komora.cz)
Jana Karvaiová: Jediné, o co se jedná, je otevřít hlídárny dětí, aby ostatní mohli chodit do práce 

Mají se v květnu otevřít školy? 

Je to spíš lobbing ekonomů, než přání kohokoli ze školství. Nesouhlasím s tím, co jsem zatím slyšela a četla. Jediné, o co se jedná, je otevřít hlídárny dětí, aby ostatní mohli chodit do práce. To vidím jako příčinu toho, že se najednou začalo mluvit o otevření škol. Pokud mě paměť neklame, říkalo se, že školy se budou otvírat jako jedny z posledních. A teď je to najednou jinak. A o nějakých podrobných plánech, jak takovou výuku uskutečnit jsem také nečetla. Jen nástiny a nesmysly.

Pokud by školy měly být otevřeny tak, jak popsal pan premiér a pan ministr školství, asi by to byl průšvih. Nechápu, proč by se mělo začínat spíš těmi mladšími žáky. Asi proto, že oni jsou v nejmenším nebezpečí. Přitom já osobně bych začala obráceně (tedy ,když už by se opravdu muselo začít). Od těch nejstarších – vysokoškoláků a středoškoláků. Ti jsou schopní dodržovat pravidla a neohrozit vyučující. Možná. A asi bych otevřela jen maturitní třídy, koncové ročníky na vysokých. A možná ještě devítky na základních školách. Aby bylo možné nějak (ale nevím jak přesně, na to se mě neptejte) uskutečnit maturity, závěrečné zkoušky, přijímačky na střední školy a státnice. Ale to je jen můj nástřel, kdyby opravdu šlo do tuhého a nebylo možné jinak zvládnout tyto zásadní věci.

Navíc, protože jak asi tušíte, víc hlav víc ví, jsem se poptala rodičů na několika FB skupinách a vychází mi z toho, že velké procento rodičů by si stejně děti nechalo doma.

A co si myslím o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy...? 

Je to nesmysl. V celkovém měřítku. Pro školy by se musely zajistit roušky, teploměry, čističky vzduchu a další pomůcky, které jsou potřeba. Od státu, od zřizovatelů. A to stojí nesmírný peníz. Víme, jak to dnes vypadá, nedostatek všeho. Další průšvih je, a to už psali mnozí přede mnou, vyšší věk kantorů. V době, kdy jsme navíc tzv. sendvičová generace, tedy někdy se ještě starající o své děti a zároveň se staráme o své staré rodiče.

Budu věrná svému oboru. Zapomnělo se na to, že do škol chodí i žáci a studenti s hendikepy a tam už by to vůbec bylo nemožné. Vysvětlit např. autistům, co smí a nesmí (např. nosit roušky), to je nadlidský úkol. Máme děti s mentálním postižením, těžké alergiky (kteří již bez roušek sotva dýchají, kašlou a kýchají), máme astmatiky. Škola není jen o učení, je také o sociálních vztazích (jak asi budou reagovat děti, co se 2 měsíce neviděly?), jak se bude svačit? Jak budou chodit na WC? Kdo je tam bude hlídat? Jedna otázka za druhou. Logika říká, že ty děti nakažení vydrží. Jenže ve škole nejsou jen děti, že? Bude potom moje nákaza brána jako pracovní úraz? Těch otázek je přespříliš. Už nyní se ví, že se v omezeních jaksi zapomnělo na dětské domovy, mnoho školek. Oni mají štěstí, že pracují s dětmi. Jinak by to dopadlo jako s LDN nebo domovy důchodců. Tam se na všechny také všichni nejdříve vykašlali. Tím myslím na personál. Teprve po „rozjetí“ nemoci v těch zařízeních se koná s křížkem po funuse. Pardon, někdy doslova.

6 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
8. dubna 2020 v 10:02  

Jana Karvaiová

Tak nějak jste to pěkně shrnula. Stejný názor má většina kantorů. Možná jste zapomněla i na koeficient smrtnosti na koronavir ve věkové kategorii 6-19 let. Ten kdo si vezme kalkulačku, tak ho zamrazí. Promořování přes žáky škol je na hranici zločinu.

Jana Maříková řekl(a)...
8. dubna 2020 v 10:24  

Skvělé. To shrnutí, ne ta situace.

tyrjir řekl(a)...
8. dubna 2020 v 18:49  

V Česku je dejme tomu 5 tisíc obcí po 2 tis. obyvatelích. Bude-li koncem dubna jen těch předpokládaných 10 tis. infikovaných, jsou to dva případy na obec. Zjistí-li se, že bezpříznaková "promořenost" a vyléčenost (tj. získaná imunita) populace už je 50 nebo více procent a že noví infikovaní se příliš neobjevují, bylo by snad možné otevřít školy alespoň začátkem června, a to i bez všech těch krkolomně přísných opatření. Tohle je podle mne ten dobrý scénář, se kterým MŠMT stále ještě počítá. Nebude-li to tak, je i podle mne lepší nechat žáky 2. stupně ZŠ a žáky SŠ do prázdnin doma a dobře se připravit na září. Nevylučuje to dobrovolně se zapojivším obcím a školám dobrovolně realizovat "Branné cvičení 2020" v těch přísných podmínkách, aby epidemiologové měli co studovat. Nutit lidi k něčemu, co nechtějí a bojí se toho, je i podle mne nesmysl. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
8. dubna 2020 v 21:58  

MUDr. Ivan David:
2 hod
Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima volá po co nejrychlejším uvolnění karanténních opatření, protože nesmírně devastují českou ekonomiku s tím, že: "Daleko fatálnější následky pro nás, pro Českou republiku, bude mít ochromení našeho a světového hospodářství. Např. americká Federal Reserve Bank předpokládá v USA až 30procentní nezaměstnanost. Ta ovšem velmi rychle poroste v řadě zemí. Celosvětový cestovní ruch, který se i v ČR významně podílí na zaměstnanosti a tvorbě HDP, bude zdevastován téměř úplně. Mezinárodní měnový fond hovoří o nejhorší krizi v dějinách lidstva."

To říká náš přední intelektuál v rozhovoru pro Literární noviny. Člověk by to čekal spíše u ekonoma než u lékaře. Dokonce ve zmíněném rozhovoru tvrdí že "zdravotnictví v ČR díky nasazení všech zdravotníků je v současném stavu schopno zvládnout větší nápor pacientů, než jsme byli svědky." A že dochází k zanedbávání pacientů s jinými diagnózami než Covidem 19. Na tom jistě něco bude, ale v době krize to tak prostě být může. Pacienti s koronavirem jsou i ti s jinými diagnózami. Prezident Lékařské komory si kupodivu nemyslí, že naše zdravotnictví větší nápor zvládne, protože je už tak podfinancované a personálně na hraně možností a vyjádřil tyto obavy ve svém veřejném dopise. https://www.facebook.com/…/a.19086875774…/1567674903397876/….

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se chystá v květnu otevřít školy. Přestože serveru Česká škola už 30 000 lidí podepsalo petici proti otevření škol coby hazardu se zdravím celé společnosti a nikoli kontrolovanému, jak tvrdí profesor Prymula, ale nekontrolovanému "promoření".

Pohádkám o zvláštních hygienických opatření ve školách a vyučování v rouškách nikdo nevěří - když není dost ano pro zdravotníky. A učitelé jsou většinově v rizikovém věku. Na to páni akademici Zima, Plaga a Prymula nemyslí?

Více v článku:

https://www.literarky.cz/civilizace/1064-promoreni-ucitelu

https://www.facebook.com/MUdrIDavid/

rváčkazvesela řekl(a)...
8. dubna 2020 v 23:03  

Za první republiky(ne to nepamatuji:-)ale myslím, že bylo zvykem , když se žena vdala, že byla doma s dětmi. A to jako dnes, při průmyslu 4.0 nejde? Jsme výkonnější, hrdější, bystřejší chytřejší...ale musíme ty děti do škol vrátit, aby pracovali oba rodiče a naše ekonomika "šlapala"?
To je prostě psycho!!
Jsme nadutější, arogantnější, bezohlednější...tedy ne my, ale ti co o tom rozhodují!
Dle mého ani voják nemusí poslechnout nesmyslný povel.

Simona Malá řekl(a)...
10. dubna 2020 v 16:20  

Dekuji Jano, už několik dní přemýšlím nad svou třídou plnou dětí s PAS a SMR , kdy vím že minimálně dva žáci dodnes roušku na obličej nevzali a při pokusu rodičů nastala agrese. Je to nesmyslné. Po dětech se mi stýská , píšu jim, vytvářím pohádky, fotoalba , volám jim , kupuju jak blázen pomucky a vyrabím . Je mi moc smutno, ale jít teď někdy do školy s rouškama? to vážně ne

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.