MŠMT: Plat učitelů se loni zvedl o 14,9 procenta na 40.111 Kč

čtvrtek 26. března 2020 ·

Průměrný plat učitelů v loňském roce vzrostl na 40.111 korun. V meziročním srovnání si vyučující polepšili o 14,9 procenta, což je nejrychlejší tempo růstu za poslední roky. Proti roku 2017 jim hrubá částka na výplatních částkách stoupla o zhruba 27 procent. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytlo ministerstvo školství. Průměrná mzda v Česku stoupla loni podle údajů Českého statistického úřadu meziročně o 7,1 procenta na 34.125 korun měsíčně.



Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
26. března 2020 v 20:05  

Ano, tato informace byla dnes naprosto nekoncepčně vložena do smrště zpráv o koronaviru na ČT24. Žádná další "civilní informace" tam nebyla. Jen jsem očekával, že tam budou průměrné platy ICT, branných složek,....Co tím bylo sledováno? Zrovna v tuto chvíli, kdy strádá spousta lidí. V současnosti je to velmi citlivá zpráva hlavně pro lidi, kteří mají díky zdravotní katastrofě hluboko do kapsy. A "pomáhají doma vzdělávat své ratolesti" a "ti jedni kantoři berou 40111,-Kč". I takto to lze chápat. Informace, která rozděluje společnost.

Petr Portwyn řekl(a)...
26. března 2020 v 20:10  

Jak "nekoncepčně"? To náhodou bylo šikovně načasováno :)

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. března 2020 v 21:19  

Plat učitelů se loni zvedl o 14,9 procenta na 40.111 Kč

Všech učitelů, bezesporu...

mirek vaněk řekl(a)...
27. března 2020 v 10:07  

Když naštvat, tak pořádně. To ministerstvo umí. Proč neřeknou jak se zvedl plat ministerských úředníků? To by se lidé divili.

BP řekl(a)...
27. března 2020 v 11:52  

Já Vám to prozradím, proč tato zpráva a právě teď.

Příští rok se učitelům nepřidá ani koruna. Někde se bude muset vzít na nynější mimořádné výdaje, které opozice považuje navíc u mnohých živnostníků za nedostatečné.

A nikdo nebude zpochybňovat, že by příští rok měli dostat přidáno zdravotníci, hasiči, policisté a vojáci, kteří jsou nyní nasazeni do první linie.

Učitelé si budou moci příští rok fandit, jestli se jim nesáhne na tarify a nepůjdou s platy dokonce dolů, vždyť teď půl roku nebudeme řádně pracovat, tak co bychom chtěli, že?

Ale že by třeba vláda, prezident, parlament a senát vyhlásili pro sebe rok příjmů na úrovni minimální mzdy, nikoho z nich ani nenapadne. Oni by to přežili, neboť všichni si už dostatečně "nahrabali".

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. března 2020 v 19:42  

Pytlikům u takového sdělení vždy chybí informace, jestli to je bez vedoucích pracovníků, a nebo i s nimi. Jaký je průměrný plat českého školního inspektora se ví? A také zveřejní?

old pratavetra řekl(a)...
27. března 2020 v 19:56  

Jaký je průměrný plat českého školního inspektora se ví? A také zveřejní?

Mi minule tvrdil, že je to průměr platů ředitele MŠ, ZŠ a SŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.