Daniel Prokop: Bojím se, že nový stav posílí také to špatné v českém vzdělávání

čtvrtek 26. března 2020 ·

„V týdnu po uzavření škol a přechodu na různé typy vzdáleného a domácího učení jako by zavládla mezi progresivními silami českého vzdělávání naděje. Nepovede tenhle mimořádný stav – který bude zřejmě trvat poměrně dlouho – k tomu, že se naučíme nové didaktické postupy, online učení, lepší práci s domácími úkoly i s rodinou žáka a zelektronizujeme procesy ve školách? Ano, k některým těmto pozitivním posunům jistě dojde a musíme změněnou situaci maximálně využít. Ale bojím se, že nový stav posílí také to špatné v českém vzdělávání,“ píše Daniel Prokop v deníku Právo.



Daniel Prokop (twitter.com)
Prokop také píše: 

Jeho hlavní problémy jsou dnes podfinancování a nerovnosti – konkrétně v mezinárodním měřítku velmi silná závislost výsledků žáků na jejich rodinném zázemí a obrovské rozdíly ve výsledcích a kvalitě jednotlivých základních škol. Učení doma a vyšší zapojení rodičů je pěkná věc, ale kromě náporu na rodičovské nervy to může vést i k tomu, že se rozdíly mezi dětmi ze vzdělaných a nevzdělaných rodin dál prohloubí.

Různé české školy mají často z hlediska věku a kvalifi kovanosti velmi různé pedagogy. Například v Karlovarském kraji 48 % hodin na druhém stupni základních škol odučí učitelé, kteří nemají aprobaci v daném předmětu; běžně je to jen okolo 20 %. Jednotlivé školy tak budou vykazovat i velmi různé schopnosti v tom přejít na učení na dálku, využívat online metody a podobně. Může to tedy dopadnout i tak, že část dětí bude pokračovat ve vzdělávání a část většinu času doma promarní. Ministerstvo školství by tyto nové aktivity mohlo koordinovat. Problém je, že v Česku chybí střední článek vedení školství. Základní školy jsou zřizovány obcemi. Máme tedy, v nadsázce řečeno, dva a půl tisíce vzdělávacích soustav. A ministerstvo nemá dobré nástroje, jak do škol dostat nové postupy, dohlédnout na jejich zavedení a učitelům radit.


Celý text naleznete v deníku Právo

4 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
26. března 2020 v 12:07  

Jaképak posílení nerovností, ba naopak, současná situace konečně umožní žákům, kteří do školy poctivě chodí, vyrovnat se žákům, kteří mají 30%, 50% nebo i vyšší absence.

A k tomu Karlovarskému kraji bych řekla, že současná situace může vést ke zlepšení stavu s aprobovaností a kvalifikovaností výuky, protože učitelé pendlující za hranice se možná do škol vrátí a svoje zřejmě sehraje i krize. Všechno špatné bývá pro něco dobré.

Petr Portwyn řekl(a)...
26. března 2020 v 13:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
26. března 2020 v 13:25  

Bojím se, že nový stav posílí také to špatné v českém vzdělávání
Z titulku logicky vyplývá, že když je v českém školství "také to špatné", musí tam být i něco, co je "dobré".
To je snad poprvé, co nějaký žurnalista připustil, že ve školství nemusí být špatně úplně všechno :oD

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. března 2020 v 19:47  

Bojím se, že nový stav posílí také to špatné v českém vzdělávání

Prokopové by se neměli zbytečně stresovat. Horší to může být už jen ztěžka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.