Radka Kvačková: Na odměny učitelů 6000 měsíčně

úterý 18. února 2020 ·

„Veřejné školy už vědí, kolik peněz dostanou tento rok od ministerstva školství na takzvané nenárokové složky mzdy, tedy osobní příplatky a odměny. Co si pod tím představit? Názorný příklad uvedla pro Učitelské noviny ekonomická náměstkyně ministra školství Pavla Katzová: ´Jestliže má třeba devítitřídní základní škola ve třídách průměrně 21 žáků (a žádného se speciálními vzdělávacími potřebami), pak na jednoho učitele dostane na nenárokovou část mzdy přibližně 103 770 korun na rok.´,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.



Kvačková pokračuje: To vypadá jako dost peněz. Je však třeba říct, že v uvedené částce jsou i odvody (zdravotní, sociální) ve výši skoro 36 procent. Na výplatní pásce by se mohlo ve skutečnosti objevit něco přes 6 tisíc měsíčně. Rozdělení mezi jednotlivé kantory je ovšem na řediteli školy.


Celý text naleznete v Lidových novinách

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. února 2020 v 13:44  

Zlaté oči, které to uvidí. Kolik s těch peněz se dostane ke kantorovi?

Lenka Pokorná řekl(a)...
18. února 2020 v 20:10  

Ano, ono to opravdu vychází skoro 7000 Kč hrubého na jednoho pedagogického pracovníka měsíčně. Jenže paní Kvačková zcela opomněla, že se jedná o průměr, který zvyšují ředitelé a zástupci příplatkama za vedení a tučnými odměnami. Průměr na obyčejného učitele tedy bude podstatně nižší.

Unknown řekl(a)...
19. února 2020 v 9:39  

Nevím, ale u nás je vše jinak. Asi se to netýká mateřských škol, které mají krom tříd běžných i třídy dle par. 16. Z lednové informace vyplývá: 1) nevíme, kolik dostaneme na platy ve školní jídelně a 2)ani na podpůrná opatření-tzn. na asistenty pedagogy a na speciálního pedagoga ( tady si pomáháme s kalkulačkou a tušíme). Z toho, co nám bylo rozpočtováno, máme rezervu pro 20 zaměstnanců 3 000 Kč na rok. Takže nevidím to růžově. Předpokládám, že problém je ve zvláštních příplatcích, které nejsou dostatečně rozpočtovány pro pedagogy ve třídách dle par.16. Zároveň vidím velký problém v prostředcích na tzv. náhrady za pracovní neschopnosti, které jsou napočteny na žáka ne na počet zaměstnanců. Po čerpání za leden nám zbývá 50% z celkové částky na celý rok. Ještě nás čeká dohodovací řízení, ve kterém budeme dokazovat, v jaké je škola kondici. Po novela je naše kondice nic moc.

Lenka Pokorná řekl(a)...
20. února 2020 v 13:26  

Myslím si, že nadtarify určené pro pedagogické pracovníky určitě nebude možné přelít do platů kuchařek a mám obavy, že ani do tarifu speciálního pedagoga či asistentů. Doufám, že doba, kdy jsme ze svých peněz sponzorovali asistenty pedagoga a tím celou inkluzi už skončila.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.