Maláčová: Základní školu nedokončí tisíce dětí. Chci to přes dávky vyřešit

sobota 1. února 2020 ·

„Myslím si, že musíme do té problematiky obchodu s chudobou důrazně říznout, protože nám za posledních deset let počet vyloučených lokalit narostl na trojnásobek. Způsobuje to frustraci obyvatel a podlamuje důvěru v sociální systém. Zvyšuje se nám závratným způsobem počet dětí, které nemají ukončenou školní docházku. Když děti nemají dokončenou ani základní školní docházku a vycházejí ze základní školy negramotné, tak nemají šanci se z chudoby jako takové vymanit. Jestli má někdo lepší způsob, jak zajistit, aby děti do školy chodily, tak sem s tím. My chceme kombinovat systémovou sociální práci na obcích a tlak na rodiče,“ říká v rozhovoru pro deník Právo Jana Maláčová.



Jana Maláčová (vlada.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Neziskové organizace upozorňují, že už dnes je možné odebrat za neplnění školní docházky dávky v hmotné nouzi či část rodičovského příspěvku. Váš návrh podle nich problém stejně nevyřeší, protože děti z chudých a předlužených rodin, které třeba migrují po ubytovnách, stejně do školy chodit nebudou, jen přijdou o střechu nad hlavou. Varují i před jejich častějším odebíráním do dětských domovů, což by pak zvedlo náklady státu... 

Moje otázka je, proč chtějí neziskové organizace za každou cenu zachovat status quo. Pojďme hledat řešení. Revize dávek je o systému sociální práce na obcích a reorganizaci úřadů práce, kterou připravujeme. V materiálu přiznáváme, že revize dávek je také podmíněna změnou situace v oblasti bydlení a exekucí. Dostupnost bydlení je kapitolou sama o sobě. Pokroku jsme ale dosáhli v exekucích.

Kritika přišla i z ministerstva školství. Vadí mu, že váš návrh neřeší, jak by se prokazovaly zdravotní důvody, kvůli kterým by dítě mělo zameškané hodiny. 

Ať ministerstvo školství začne řešit to, že povinná školní docházka není naplňována. Pokud přijdou s řešením, kdy nám děti nebudou odcházet ve velkém měřítku negramotné, a tím pádem se z nich v podstatě na dalších 50 let nestanou lidé existenčně závislí na dávkách, tak velmi ráda o tom budu diskutovat.


Celý rozhovor naleznete v Právu

6 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
1. února 2020 v 14:40  

Bravo Maláčová!! To bych od socdemačky věru nečekal! Takhle má fungovat ministr, který stojí o to, aby jeho země fungovala. ////

Že by blahodárný vliv Babiše? ////

Lenka Pokorná řekl(a)...
1. února 2020 v 14:45  

"Zvyšuje se nám závratným způsobem počet dětí, které nemají ukončenou školní docházku. Když děti nemají dokončenou ani základní školní docházku a vycházejí ze základní školy negramotné, tak nemají šanci se z chudoby jako takové vymanit."

Milá paní Maláčová, ty děti ukončenou povinnou školní docházku mají, dvět let na nějaké základce zapsané byly a punktum. Vy jste chtěla jistě říci, že tyto děti nedosáhly základního vzdělání tzn., že vyšly z devítky s pětkou, případně vyšly z osmičky či v extrémním případě ze sedmičky.

Jenže já Vás mohu ujistit, že mnohé děti, které vycházejí ze sedmičky jsou gramotnější, protože umí alespoň základy, než děti, které na některých školách pustí až do devítky, kde jen sedí a nic nezvládají a přesto nejsou na konci roku ohodnoceny pětkou. On je totiž problém spíš v následném vzdělávání. Mnoho dětí, které vyšly ze sedmičky nebo z praktické školy, se v pohodě zvládnou vyučit na éčkovém učebním oboru a jsou v praxi uplatnitelné. Takže to, že dítě nedokončí úspěšně základní školu ještě není zdaleka určující.

laimes řekl(a)...
1. února 2020 v 14:46  

COPAK JSEM NAPSAL ÚDĚSNÉHO,ÝE SE TO MUSELO SMAZAT?
jen jsem si řekl jak to chce přes ty dávky řešit?přídave na dítě je nárokový ze zákona pro každého kdo má dítě,a jaké přídavky by chtěla odebírat dál,uu svobodných matek které pobírají doplatek do minimálky jí to bude taky kolidovat-vzít jim to nesmí,takže zbývá jen příspěvek v hmotné nouzi ten je nenárokový a múže ho dostat tak akorát rodina bezdomovce.....

Ivo Mádr řekl(a)...
1. února 2020 v 16:10  

Ano, paní Maláčová pochopila, že školství již není samo schopno řešit absentéry ve vyloučených lokalitách. A skutečně udeřila tím správným směrem. Na rodiče chronických záškoláků. A tady se otevírá obrovský nekonečný prostor pro práci neziskových organizací a jejich přímé působení na takovéto rodiny. Doufám, že se tohoto náročného úkolu zhostí se vší odpovědností. Řešit známkování , neznámkování je proti tomuto naprosto nicotný problém. To se zase rozvíří mediální prostor.

jir řekl(a)...
1. února 2020 v 19:21  

Tak především bych se inspiroval ve světě, zda se takový nebo podobný problém vůbec někomu podařilo vyřešit. Iluze si nedělám.

laimes řekl(a)...
2. února 2020 v 17:09  

na západě s i s tím nedělají hlavu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.