Julie Hrstková: Léčba šokem chudým ke vzdělání nepomůže

pondělí 10. února 2020 ·

"Pokud chudí neposílají děti do škol či do povinné školky, je to často proto, že se jim "normální" spolužáci smějí, že jsou "socky", které často nemají ani na školní jídlo. Časté stěhování docházce rovněž neprospívá, stejně jako mizerné domácí podmínky nedávají šanci se dobře učit. Pokud jde o budování kontaktů - socializaci -, tak o tom v kastovním českém systému veřejných škol nemůže být ani řeči. Vzdělaní rodiče si hlídají, s kým jejich potomci chodí do školy. To, že pak děti leckdy nedokončí ani základní školu, je často důsledkem špatné domácí situace a nastavení jiných dávek," píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.




Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková také píše:

Řešit nakupené problémy chudoby a vyloučení výrazným zpřísněním dávek je jako řešit bolavý zub vytržením. Pomůže to, až na to, že časem člověk zjistí, že nemá čím kousat. A restaurátor dávek zase časem zjistí, že se mu místo vyloučených lokalit kupí rovnou bezdomovecké komunity, což mimochodem školní docházku také nezlepší.

 Problém s bydlením, chudobou i školní docházkou je komplexní a nedá se řešit úpravou dávek.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 12:16  

soudružky a soudruzi,oprostěme se již od kolektivistického myšlení a donudování,když někdo do školy chodit nechce ,ať do ní nechodí,nutíte lidi ,aby se vzdělávali a přitom tomu vzdělanému jedinci práci nezaručíte
dnes,ve 21 stol,lze spoustu profesí/činností vykonávat bez formálního vzdělání,lidé si vystačí s absolvováním 1. stupně zš !!!povinná školní docházka bohatě postačí 5-6 let

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 12:27  

k čemu je vzdělání mým sousedům?
1/dva ing chodí na šroťák kde vyhrabávají jističe a doma v garáži je rozebírají
2/sousedka sš-uklizečka
3/soustružník-na zateplovačlách nosí polystyrén
4/rozvažeč pizzy na elektrokolce
3/sousedka ing sedí u pásu-3pohyby (manuální operace)

renives řekl(a)...
10. února 2020 v 15:20  

Tak to dopadá, když odborníci na školství dělají mimo školství a byznys. Stát do dovolí, tak co čekáme??
Za zatracovaného socialismu platila jednotná škola a bylo zcela jedno, kam dítě dáte. Ale bylo to špatně. Máme, co jsme chtěli.

Robert Čapek řekl(a)...
10. února 2020 v 16:00  

Pro Odinovo kladivo, to je opravdu záhada, jak někdo může tak nemoudře obrátit důsledek a příčinu. Právě proto, že DOBRÉ vzdělání nedostali, tak nyní "dva ing chodí na šroťák" a "sousedka sš je uklizečka" a "sousedka ing sedí u pásu".

Neboť kdyby dobré vzdělání dostali, nikdy by takto nedopadli (pokud by sami nechtěli). Neboť by se dokázali sebevzdělávat, pracovně adaptovat, byli by přichystaní na změny v oboru, měli by profesní ctižádost... zkrátka by měli SOFT SKILLS a ne zbytečné vědomosti ze škol, které každá další technologie pošle na smetiště.

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 18:14  

Robert Čapek /
alektro ing peacovali podnikali pracovali mají však 59 a 61 let
uklizečka po mateřské (během které se rekvalifikovala) -má 2 děti
třicetiletý rozvažeč má jistě svou životní kariéru ještě před sebou,pokud v sobě najde hard skill udusit polštářem svého 82 letého imobilního dědu o kterého se stará,aby pak mohl odjet do 350 vzdáleného práglu za štěstím
sousedka má tři roky do předčasného tak to snad již doklepe

Lenka Pokorná řekl(a)...
10. února 2020 v 19:01  

"Neboť kdyby dobré vzdělání dostali, nikdy by takto nedopadli (pokud by sami nechtěli). Neboť by se dokázali sebevzdělávat, pracovně adaptovat, byli by přichystaní na změny v oboru, měli by profesní ctižádost... zkrátka by měli SOFT SKILLS a ne zbytečné vědomosti ze škol, které každá další technologie pošle na smetiště."

Já bych Čapkovi doporučovala, aby neříkal hop, dokud nepřeskočil. Soft skills má nulové a prašule na školení z tohoto programového období čerpání z EU docházejí, příčemž začátek nového je v nedohlednu.

Robert Čapek řekl(a)...
10. února 2020 v 19:31  

Paní Pokorná, vy se přestáváte kontrolovat. Jsem zvědavý, jestli jste schopna napsat jakoukoliv myšlenku, abyste přitom nezmínila 1) mé školení, 2) peníze. Vás to nějak speciálně užírá? Máte nějaké zvláštní starosti o mou osobu? Byl jsem vám snad přidělen k nějakému špiclování? Začínám mít o vás starost, jestli náhodou nemáte někde na zdi mé fotografie s propíchanýma očima a nápisem "musí zemřít", jak se to s takovými bláznivými fanoušky občas stává. Byl bych nerad, kdybyste se na mě nějak upínala - v takovém případě navštivte specialistu nebo rovnou sanatoř.


Michal Komárek řekl(a)...
10. února 2020 v 19:52  

Paní Pokorná, pane Čapku, stačilo, prosím.

Lenka Pokorná řekl(a)...
10. února 2020 v 21:20  

Až, pane Čapku, přestanete Vy rejpat do druhých, přestanu já rejpat do Vás. OK, rozumíme si?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.