Učitelská platforma: Nesouhlasíme s návrhem odebírat sociální dávky rodinám dětí s vysokou školní absencí

úterý 28. ledna 2020 ·

Učitelská platforma odmítá návrh ministryně práce a sociálních věcí zbavit nároku na přídavek na bydlení rodiny, jejichž děti by chyběly ve škole více než sto hodin za pololetí bez potvrzení od lékaře. Zkušenosti učitelů z praxe ukazují, že s rodinami žáků s vysokou absenci je účinné pracovat zcela jinak než represivně. Návrh je i diskriminační, protože neřeší problém těch, kteří dávky nepobírají. 



Učitelská platforma zároveň nespatřuje k této zákonné úpravě v tuto chvílí žádné patřičné důvody. Už dnes mohou být některé rodiny sankcionovány kvůli neposílání dětí do školy, což umožňuje zákon o hmotné nouzi. „Celý návrh, pokud bude uveden do praxe, tak s velkou pravděpodobností ještě více zhorší už tak špatnou sociální situaci řady rodin. Namísto toho, aby pomohl k řešení problému nízké docházky do školy, uvrhne rodiny s dětmi napospas exekutorům a ještě blíže existenční nouzi. Taková životní situace rozhodně nepovede k tomu, aby děti z těchto rodin chodily do školy častěji, vysvětluje Petra Mazancová, předsedkyně sdružení Učitelská platforma.

„Práce s žáky z nepodnětného prostředí i jejich rodiči je nepochybně mnohdy velmi náročná. Řada problémů spojená s jejich životními situacemi nemá jednoduchá a okamžitá řešení. Rezignace a represe však nejsou řešením ani v náznaku. Právě na tyto žáky a rodiny by naopak mělo být zaměřeno největší vzdělávací úsilí a práce škol a jejich zaměstnanců. Učitelé, kteří berou svou profesi vážně, by toto měli vědět a měli by podle toho postupovat,“ říká k tématu Jaroslav Jirásko ředitel Základní školy K. V. Raise v Lázních Bělohrad.

„Zkušenost řady škol, které se snaží pracovat s rodinami v tíživé sociální situaci, ukazuje, že podobná rázná a represivní cesta mnohdy uzavírá možnost jakékoliv další komunikace s rodinou a snahy o řešení jejich problémů,“ dodává Mazancová. Podle Petry Mazancové se ovšem neřeší neomluvené absence těch, kteří dávky nepobírají.

Stávající návrh je také v rozporu s některými předchozími materiály samotného ministerstva práce a sociálních věcí. To například před rokem v rámci vlastního projektu vydalo publikaci s názvem Inovace v práci s ohroženými dětmi a rodinami, ve které je rozsáhle popsané, jak pracovat s rodinami při záškoláctví. V publikaci nejsou uvedena žádná represivní opatření, naopak jsou v ní popsány potřeby rodin a dětí a navrženy postupy řešení záškoláctví inspirované dobrou praxí v ČR i v zahraničí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v návrhu zákona o přídavku na bydlení plánuje sloučit příspěvek a doplatek na bydlení v jeden příspěvek, na který by podle navržených kritérií mimo jiné neměli nárok rodiče, jejichž děti by měly za pololetí více než sto zameškaných hodin ve škole z jiných než zdravotních důvodů. Proti návrhu se už kriticky vyjádřilo ministerstvo školství, Platforma pro sociální bydlení a řada sociálních pracovníků.


Zdroj: Tisková zpráva Učitelské platformy

3 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
28. ledna 2020 v 15:41  

"Návrh je i diskriminační, protože neřeší problém těch, kteří dávky nepobírají."

Tak to by mne opravdu zajímalo, kolik dětí těch, kteří dávky nepobírají, má nějaké obrovské absence.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. ledna 2020 v 13:03  

https://karvaiova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743312

Eny Gma řekl(a)...
29. ledna 2020 v 22:12  

Jsem z toho volajako zmetená... v současné době není možno vydat debetní kartu určenou výhradnš k úhradě potravin a NE ALOHOLU A TABÁKOV7CH VŹROBKKŮ? Někteří"rodiči" kouří a chlastají za peníze dští!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.