Město, kde se rodiče bojí dát děti do školy. Rotava, zahlcená sociálně slabými, ukazuje, kam může dojít byznys s chudobou

sobota 18. ledna 2020 ·

„Bohužel poslední dobou se situace výrazně zhoršila. Hlavně minulý školní rok, kdy jeden z rodičů tenkrát budoucích prvňáků dosáhl toho, že nám do třídy nastoupily opravdu jen romské děti. Přes sociální sítě přesvědčil ostatní rodiče, aby své děti nedávali do naší školy,“ popisuje v reportáži MF DNES ředitelka rotavské základní školy školy Dana Fialová.



Do třídy škola dala dalšího učitele, aby se děti vůbec naučily základy, které mnohé z nich neměly z mateřských škol. Nechodily do nich. „Začínali jsme tím, jaká jsou pravidla chování, a pak jsme mohli učit. Nikdy jsme ale předtím takovou třídu neměli a nemáme ji ani v letošním roce,“ dodává ředitelka školy a popisuje, jak náročné bylo děti ze sociálně slabých rodin učit.

„Máme tři tisíce obyvatel a přistěhovalo se pět set šest set sociálně slabých. Všechno lidé, kteří nemají základní sociální návyky, jsou nezaměstnaní,“ říká starosta Rotavy Michal Červenka.

Pro lepší představu, v jaké pasti město je – exekutoři tu od lidí vymáhají 149 milionů korun a zahájili celkem 4 268 exekucí, polovinu od lidí, kteří jsou bez práce. Celkově dluží každý třetí. Město se rozhodlo skoupit urychleně všechny byty, které jsou ještě na prodej, než je koupí noví a noví spekulanti.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
18. ledna 2020 v 11:25  

základy, které mnohé z nich neměly z mateřských škol. Nechodily do nich.

Děti nechodily do MŠ, ač to zákon přikazuje? A jejich rodiče nebručí v base? ////

Inu, když se demokratický stát vykašle na vymáhání svých zákonů, nemůže to dopadnout jinak. ////

Tak ještě rychle zakázat domobranu a vlastnictví zbraní, aby nás Brusel pochválil, jak pěkně budujeme tuhle demokracii ... ////

Pavel Doležel řekl(a)...
18. ledna 2020 v 12:03  

Jasně. Za to nemohou ti lidé. Oni nejsou za sebe zodpovědní. Za to může jakýsi systém, nebo "byznys s chudobou".

Ne ne, drahý pane Komárku. Za to nemůže byznys s chudobou. Za to mohou lidé, jako jste vy a vám podobní. Vy těm dětem od malička ulevujete, od malička v nich vzbuzujete dojem, že ostatní jsou tady kvůli nim a kvůli jejich pohodlí a spokojenosti. Tak se teď nedivte a neházejte to na jiné, kteří se na tom sice snaží přiživit, ale nezpůsobují to.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. ledna 2020 v 12:38  


Za dětmi půjdou co nevidět i jejich rodiče.


E.Kocourek řekl(a)...
18. ledna 2020 v 14:33  

Ano. A za rodiči dětí půjdou ti, co nechodili do MŠ. Vždyť co by dělali v opuštěné Rotavě? ////

Ferda44 řekl(a)...
18. ledna 2020 v 15:12  

"Přes sociální sítě přesvědčil ostatní rodiče, aby své děti nedávali do naší školy,“ popisuje v reportáži MF DNES ředitelka rotavské základní školy školy Dana Fialová."

Tedy to mě hlava nebere. Myslím, že zpozdilým rodičům, co nechtějí do školy najednou posílat své děti unikla mimořádná příležitost dopřát svým dětem až extrémních (jistě jen pozitivních) zážitků ze společného vzdělávání.

laimes řekl(a)...
19. ledna 2020 v 14:04  

neviditelná ruka trhu to vyřeší

Tajný Učitel řekl(a)...
20. ledna 2020 v 19:46  

Nice. Už chybí jen tabule bílým vstup zakázán.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.