Kapacity škol nestačí chystané výstavbě

středa 29. ledna 2020 ·

Na pražských brownfieldech čeká na výstavbu sedmdesát tisíc bytů. Poté, co začnou vznikat velké čtvrti jako Smíchov City, Parková čtvrť na Nákladovém nádraží Žižkov nebo třeba Westpoint na místě velkého skladového areálu v Praze 6, má v metropoli postupně přibýt bydlení pro tisíce lidí. Ti ale budou potřebovat i dostatečnou infrastrukturu. Vedle dopravy a služeb je to také školství. Odbory přitom už teď upozorňují na to, že kapacity základních škol v hlavním městě přestávají stačit. Městské části však na výstavbu velkých škol ve svých rozpočtech často nemají peníze – škola pro pět set dětí vyjde zhruba na půl miliardy korun. Reportáž přináší MF DNES.



Například Praha 3 si nechala vypracovat demografickou studii, která říká, že budoucí výstavba na žižkovském nákladovém nádraží i v jeho širším okolí vyžaduje 1 400 míst pro žáky základních škol. Už nyní stojí kolem Olšanské ulice několik velkých rezidenčních budov, na jejichž výstavbu však nenavázalo budování infrastruktury.

„Budou potřeba dvě základní školy a čtyři školky,“ přibližuje zastupitel Prahy 3 a předseda výboru pro územní rozvoj Matěj Michalk Žaloudek (Zelení). „Peníze na ně bychom rádi vybrali od developerů,“ dodává. Příspěvky, jež bude radnice žádat po developerech, kteří se na nákladovém nádraží chystají stavět, by podle zastupitele měly potřeby školních kapacit pokrýt. Je otázkou, zda se je městské části podaří vyjednat.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.