MŠMT souhlasí s verdiktem Nejvyššího soudu ohledně hidžábu

středa 11. prosince 2019 ·

Ministerstvo školství souhlasí s verdiktem Nejvyššího soudu, který minulý týden rozhodl, že škola nemůže v teoretické výuce zakazovat nošení muslimského šátku. ČTK to dnes sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová. Ministerstvo podle ní informovalo ředitele škol již v roce 2015, že nesmí plošně omezovat náboženské symboly. Rozsudkem Nejvyššího soudu se tak podle Lednové z hlediska ministerstva nic nemění.



Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
11. prosince 2019 v 20:49  

No jasně...v nemocnici by si ho sundala. OMG. Dívka, která se nikdy studentkou nestala a nikdy nedoložila vzdělání. Několikrát ztratila doklady a dneska je dávno v Německu, kam podle svých slov chtěla už tenkrát. Soudy coby užiteční idioti politického islámu. O ombudsmance nemluvě. Dost vím, o čem mluvím, sleduju boj feministek z muslimských zemí a už i z Německa, aby malé muslimské holčičky nemusely nosit hidžáb už ve školce. Aby dospělé ženy mohly chodit bez závoje s beze strachu z ran bičem. Něčím to vždycky začne.

Nowak řekl(a)...
12. prosince 2019 v 12:31  

A mohlo vůbec MŠMT oficiálně vyhlásit, že nesouhlasí?

Jana Maříková řekl(a)...
12. prosince 2019 v 19:02  

Uvádím citaci z případu "Dahlab vs Švýcarsko”, kde šlo o stejnou věc – o nošení hidžábu na švýcarské škole. Soud řekl jednoznačně:
“Soud vyvažuje status positivus (tj. právo na projev víry) se statutem negativus (tj. právo nebýt vystavován projevům víry) a dochází k závěru, že by v případě žáků k ovlivnění dojít mohlo, a šátek je tedy nemístný."

Evropský soud pro lidská práva v rozhodnutí dále uvádí, že zahalování plyne z koránského příkazu, který jen těžko odpovídá principům genderové rovnosti, a proto se jeví složité nošení šátku vnímat v souladu s poselstvím o toleranci a především rovnosti, které mají učitelé v Evropě ve výuce jasně preferovat.

BP řekl(a)...
14. prosince 2019 v 20:07  

Já bych potřebovala poradit, co dělat s žáky SŠ, kteří při výuce ve škole sedí v kulichu na hlavě nebo s kšiltovkou či s kapucí od mikiny a odmítají si je sundat, přestože ve škole zima není, ba dokonce jiní se tam potí, protože je jim horko. Dnes si přece na žádná společenská pravidla již nehrajeme, škola nemá nikoho vychovávat, takže, co s tím.
Před lety to používali žáci jako krycí manévr pro "špunty do uší", od kterých vedly šňůry do mobilu. Dnes jsou, pravda, již sluchátka bezdrátová, tudíž nevidím důvod, proč by i holky ve škole měly sedět v čepicích, když mají třeba dlouhé vlasy, jež jim zpod kulicha vylézají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.