Jitka Rambousková: Bylo by skvělé, kdyby si lidé ve školství uvědomili změny, které se udály nebo kterými procházíme

středa 25. prosince 2019 ·

Jitka Rambousková je nadšená učitelka matematiky a počítačů, ale příležitostně také zcela odlišných předmětů, jako je dějepis, zeměpis nebo výtvarná výchova. Jejím oblíbeným tématem jsou však pro ni technologie a jejich využití ve výuce. Dobrým, ale i špatným zkušenostem s technologiemi ve výuce věnuje mnoho článků na svém blogu „Co jsem vyzkoušela“. Jak nahlíží na spolupráci mezi učiteli a sdílení inspirace na sociálních sítích? A co by českému školství nadělila pod vánoční stromeček? Text přináší magazín Perpetuum, vznikl na základě rozhovoru v sérii podcastů Hovory z kabinetu.



Jitka Rambousková (youtube.com)
Velkou hodnotu přikládá Jitka v rámci učitelského povolání spolupráci a sdílení mezi učiteli. V tomto ohledu doporučuje i vzájemné sdílení rad a zkušeností na sociálních sítích. „Někdo je odpůrcem sociálních sítí, já mám ale za to, že vlastně jen záleží na tom, jakým způsobem si je uspořádáme a koho si na ně vpustíme. Učitelé díky nim mohou získat spoustu rad nebo materiálů. Hodně se děje například ve facebookových učitelských skupinách, ať už všeobecných, nebo zaměřených podle konkrétních vyučovacích předmětů.“

A jelikož byla v době nahrávání Hovorů z kabinetu vánoční atmosféra znatelná na každém kroku, a to i ve školním prostředí, dostalo se na téma Vánoc i během rozhovoru. Otázka zněla následovně – jaký dárek by Jitka Rambousková nachystala pod stromeček českému školství? „Nabízejí se peníze, ale nevím, jestli právě ony by naše školství zachránily,“ odpověděla Jitka po krátkém zamyšlení. „Pravděpodobněji bych mu darovala stabilní prostředí; prostředí, díky kterému by naše školství vědělo, kam směřuje. Nemyslím si totiž, že to v tomto okamžiku víme. Bylo by skvělé, kdyby si lidé ve školství uvědomili změny, které se udály nebo kterými procházíme. A stejně tak potřebujeme mladé ochotné lidi. Takové, kteří budou připraveni na sobě a na vzdělávání pracovat.“


Celý text naleznete zde
Hovory z kabinetu naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. prosince 2019 v 22:34  

Hlavně, kdyby si to uvědomili kormidelníci našeho školství. Bylo by to fakt skvělé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.