Daniel Šmíd: Když se řekne učitel, naskočí mi obraz Harrisona Forda ve filmech o Indianu Jonesovi

úterý 3. prosince 2019 ·

Lektor moderní etikety, oblékání a tvorby osobního stylu Daniel Šmíd prozrazuje, jak by měl vypadat dobře oblečený učitel či učitelka. Zdůrazňuje upravenost, jistou míru elegance a autentičnost. V rámci svého projektu Zdvořilost do škol přednáší na základních, středních a vysokých školách. Vede semináře firemní kultury u nás i v zahraničí. Pro Lidové noviny Daniel Šmíd popsal zásady dress codu pro učitele.



Daniel Šmíd (twitter.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak by měl vypadat dobře oblečený učitel nebo učitelka? 

Učitelé svojí profesí pomáhají zvyšovat kultivovanost národa, často ve dvou i více generacích. Když se řekne učitel, naskočí mi obraz Harrisona Forda ve filmech o Indianu Jonesovi. Upravený muž v tvídovém saku, košili, s motýlkem a kvalitními brýlemi. Vím, že většina kantorů se s rolí Indiana Jonese neztotožňuje, ale kalhoty, košile, lehké sako a pěkné boty dodají každému učiteli na vážnosti. Podobně to bude u jejich kolegyň. I ony by měly být oblečeny tak, aby vyzařovaly ženskost, vyzrálost, smysl pro určité hodnoty a inteligenci. Pro ně je vhodná sada skvělé sukně s halenkou, případně kardigan nebo sáčko a krásné boty, v nichž se dámy zároveň budou cítit pohodlně.

Jaké jsou nejčastější prohřešky proti dress codu ve školách? 

Velmi často vídám starší pány učitele, kteří na sobě mají obnošené, unavené oděvy a boty bez známky péče. Jako prohřešek proti dress codu vnímám vytahaná trika nebo mikiny, šortky, pantofle nebo kroksy a také celkovou neupravenost. Neoholená tvář, zanedbané vousy nebo vlasy nejsou pro žáky ničím inspirujícím. Opakovaně se také setkávám s tím, že se paní učitelky snaží oblékat „módně“ a „mladě“ a zapomínají, že jsou o generaci starší než studenti. Výrazným oděvním přešlapem žen ve školství je vyzývavost, prosvítající nebo odhalené spodní prádlo, příliš úzké kalhoty a podobně. Pedagožky mnohdy dají přednost pohodlí a chodí do školy ve volnočasovém nebo sportovním oděvu, v mikinách či teplácích namísto ženštějšího, elegantnějšího oblečení.


Celý rozhovor naleznete v Lidových novinách

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
3. prosince 2019 v 11:33  

Pokud dress code neni v pracovni smlouve, jako by ani nebyl… Prijde mi divne, ze existuji reditele, kteri panu Smidovi za jeho rady plati…

A co dress code pro zaky? Nejaka moudra by nebyla?

Petr Portwyn řekl(a)...
3. prosince 2019 v 14:49  

Tyhle starosti bych chtěl mít. A hlavně by je chtěli mít kolegové ze základek.
Holt tlak na učitele je potřeba ještě zvýšit, my té práce máme málo.

rváčkazvesela řekl(a)...
3. prosince 2019 v 16:23  

Ale to je přece v pořádku pane Šmíde. Na unaveného učitele patří unavený oblek. Jsme styloví. Přijďte mezi nás a zkuste si tuto profesi, než o tom začnete psát laskavě!!
Jinými slovy, pokud bude dress code - jako že není - tak prosím zaplatit. Za celou kariéru jsem jen jednou jako tělocvikář dostala proplacen slušivý sportovní oděv - a že je to sakra potřeba před těmi poupátky vypadat!!Minimálně proto, aby nebyli oni lépe vybaení, než my...ale k tomu občas dochází. Jen tak na okraj - za opotřebení lyží za týdenní kurz dostaneme 140.-Kč

BP řekl(a)...
3. prosince 2019 v 23:07  

V našem školství jeden na sebe nemá vůbec čas a už vůbec nemá a nikdy ani neměl za tuto práci peníze, aby si mohl dovolit chodit do fitka nebo salónů krásy, na kosmetiku, ke kadeřníkovi a nakupovat hadry v buticích.
Jsem ráda, když se včas po téměř probdělé noci nad písemnými pracemi doplazím zase ráno do práce a pak honem mezi druhou a třetí domů na novou šichtu odučit si po odpoledních ty chytré děti z gymnázií, aby člověk měl z práce aspoň trochu radosti a uspokojení, ve 20 h teprve shánět, co by konečně v klidu pozřel, aby mohl zasednout aspoň jakžtakž posilněn k přípravám na další den a opravám písemností, plánování zahraničních projektů, vymýšlení mimoškolních akcí pro žáky.
Na soukromých školách neexistují žádné školní jídelny a už vůbec ne nějaké bonusové (žádné) stravenky. Na jídlo tu není čas, neboť se nehraje na nějaký úvazek 21 h (to mají jen maminky s malými dětmi jako úlevu), a s takovým úvazkem by to bylo pomalu už jen za minimální mzdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.