Vláda schválila růst tarifů učitelů o osm procent, odbory chtěly deset

pondělí 4. listopadu 2019 ·

Tarify učitelských platů se od ledna 2020 zvýší o osm procent. Vyplývá to z vládního nařízení o platech, které dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jejím jednání to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Z celkového navýšení 11,1 miliardy korun tak má jít do základů platů osm miliard korun, řekla ČTK mluvčí ministra Aneta Lednová. Zbytek peněz bude na odměny a příplatky. Školské odbory s vládním plánem nesouhlasí a na středu vyhlásily stávku. "Jednoznačně jsme se (ve vládě) shodli, že školství je prioritou," řekl Plaga.



Celý text naleznete zde

14 komentářů:

BP řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 20:07  

To si pan ministr dělá jako z učitelů p.del?

Co jiného si o tom může soudný člověk myslet?

Radek Sárközi řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 20:22  

Na pořadu jednání vlády to původně nebylo, je to velký podraz na všechny pedagogy!

Lenka Pokorná řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 20:26  

Několik pesimistických zpráv pro ty, kteří fandí tomu, aby šlo co nejvíce do nadtarifů:

1. letošních slibovaných 5 % do nadtarifů do škol nedorazilo
2. slibovaná 2 % do nadtarifů pro příští rok do škol nedorazí
3. až se překoupneme do recese a posléze do krize nedorazí do škol žádné nadtarify kromě příplatků za vedení

Jinými slovy asociace ředitelů, ať už základních nebo středních škol, a Učitelská platforma nevidí ani za první roh.

Petr řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 20:54  

Domnívám se, že máte pravdu jen zčásti. Nepochybuji, že nenárokové složky platu nedorazily k Vám osobně, netuším, zda dorazily do Vaší školy, ale i to je asi možné. Na druhou stranu nepokládám za pravděpodobné, že by prostředky cestou z ministerstva do škol změnily účel, nepochybně jsou to na začátku i na konci cesty mzdové prostředky, které sotva lze utratit jinde než ve školách. A podstatou nenárokových složek platu prostě je, že nejsou nárokové, z principu se proto nerozdělují rovnoměrně.
Existuje nějaká teorie o tom, kde/jak se tyto nadtarifní složky "ztrácejí"?

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 20:55  

VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO SKONČILA UŽ DNES

"Vláda schválila růst tarifů učitelů o osm procent, odbory chtěly deset"
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-schvalila-rust-tarifu-ucitelu-o-osm-procent-odbory-chtely-deset/1817126

Jsem názoru, že ti, kteří budou ve středu případně stávkovat za to, že školské odbory a tzv. Pedagogická komora by se byly bývaly spojily s kompromisem 9 %, tedy s 1 % navíc, a nevyšlo to, se především zesměšní před žáky, kolegy, rodiči, před celou veřejností i před sebou samými.

Nakonec to, myslím, dopadne takto:

Mnohé školy nebudou stávkovat vůbec. Ve školách, kde bude jen několik stávkujících, nechá ředitel školy jejich hodiny odsuplovat nebo s "pedagogicky osiřelými dětmi" půjde někdo na vycházku, na exkurzi apod. Suplující dostanou patřičnou nárokovou nebo mimořádnou odměnu a stávkující si udělají fotku ze své "neplacené dovolené". Škol, jejichž provoz bude omezen, bude málo. Zdaleka jich nebude deklarovaných šest tisíc.

Myslím, že by odbory a Pedagogická komora udělaly nejlépe, kdyby se učitelům za své diletantství s plnou vážností omluvily.

J.Týř




poste.restante řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 21:31  

Existuje nějaká teorie o tom, kde/jak se tyto nadtarifní složky "ztrácejí"?
Ale jistě.
V minulosti se například z nadtarifních složek učitelských platů dotovaly hanebně nízké platy provozních pracovníků.
Nyní se z nich běžně pomocí "odměn" dorovnávají hanebně nízké platy asistentů, kteří byli "prohlášeni" za pedagogické pracovníky a často mají jen částečné úvazky, za kterýchžto podmínek nepůjde do školství pracovat nikdo soudný, pokud opravdu nemusí.
Platí se z nich "odměny" těm pár "šíleným" ajťákům či mistrům odborného výcviku, kteří navzdory zdravému rozumu přijali místo, nebo alespoň částečný úvazek ve školství, aby jim byla alespoň částečně kompenzována finanční ztráta.
Pokrývají se z nich funkční příplatky, například "skvěle" placená třídnictví.
Platí se z nich "odměny" alpinistům, leckde "suply" za nemocné, vedení kroužků a různých "vzdělávacích aktivit", které většinou dělají učitelé téměř "za děkuju", atd., atd.

A občas jsou skutečně použity i na odměny těm, kteří si odměny i zaslouží.

Poslyšte, pane Petře, na to, jak "kvalifikovaně" se zde občas ke školské problematice vyjadřujete, máte dost často otázky na věci, které jsou běžně známé a pro učitele triviální.

Petr řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 21:45  

Jinými slovy:
1) není pravda, že "nadtarify" do škol nedorazí
2) pokud se přidání do "nadtarifů" nijak nepromítne, budou mít ředitelé pravděpodobně problém udržet výše jmenované skupiny s výjimkou alpinistů

Ivo Mádr řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 10:47  

Petr

2% neovlivní odchod naprosto nikoho, spočítejte si kolik je to "peněz" na osobu. A zjistíte, že je to na jeden nákup v potravinách .

Petr řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 13:00  

Implikujete, že učitelé se chystají zítra stávkovat za jeden nákup v potravinách?
Zajímavá zpráva veřejnosti

BP řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 16:12  

U učitelé před smrtí to dělá, pane, jo, téměř 9000,- Kč ročně! Nejsou to peníze k zahození.

Lenka Pokorná řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 16:32  

Z porovnání průměrného platu pedagogických pracovníků za 1Q roku 2019 oproti roku 2018 vyplývá, že došlo k navýšení o 10 %, což jsou vlastně ty tarify. Zvonku to tak naozaj vyzerá, že se vůbec nenavyšovaly osobní ohodnocení a třídnické příplatky, což je podivné vzhledem k tomu, že ředitelům přistálo do školní kasičky 5 % na nadtarify navíc. Že by to pak všichni učitelé dostali jako odměny před Vánoci? Já tedy na Ježíška už nevěřím, ale uvidíme až budou zveřejněna čísla za celý rok 2019, třeba v něj věřit začnu.

BP řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 16:41  

Paní Lenko, na to klidně zapomeňte! Nic takového neuvidíte na své výplatní pásce.

Pane Petře, další roky se budou ta 3% (?) do tarifu vypočítávat ale zase jen z těch příštích 8%, z nadtarifů se platy nezvyšují. Takže ponížený základ produkuje do budoucna stále jen nízké příští přidávání. Pracuji ve školství již 36 let, mám s přidáváním peněz učitelům nemalé osobní zkušenosti a na ty Vaše vysněné odměny dávno nevěřím. Více jsem jich za svůj život neviděla, než viděla.

Lenka Pokorná řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 17:17  

Ale tak, mi je jasné, že na mé výplatní pásce neeee..., na čápa nevěřím už dávno.

Ale jsem zvědavá jestli to porovnání roku 2019 s rokem 2018 bude vykazovat 15% zvýšení tak jaksi v globále.

BP řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 20:36  

Paní Lenko, Vy jste si ještě nevšimla, že oproti loňsku, kdy byl průměrný plat ve školství 35000,- Kč, máte teď v peněžence každý měsíc od ledna už zhruba 39000,- Kč? A to dělá navýšení o nějakých 11,42%. Ten zbytek do 15%, což je 3,58%, dostanete jako 13. a 14. plat za listopad a prosinec (haha!).
Já beru mzdu a ta se pohybuje i s přesčasy pouze na začátečnickém tarifu státního učitele. Ale já, i když jsem zůstala členkou odborů, nemohu proti zřizovateli a majiteli školy jít sama do stávky. Ostatní mí kolegové, kteří zde učí už léta, nechtějí protestovat a já jsem byla přizvána jako zpočátku nechtěná jen na chvíli, možná na dva roky. Tak je lépe držet hubu a krok.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.