Studenti na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v úterý zahájili okupační stávku za klima

středa 13. listopadu 2019 ·

Studenti na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v úterý zahájili okupační stávku za klima. Českou vládu vyzývají k omezení emisí a beznaděj z klimatické situace přirovnávají k předrevoluční době z roku 1989. Vedení fakulty povolilo během večera studentům ve škole přespat, což během dne odmítalo. Před půlnocí byly na místě desítky lidí. Protest by měl vyvrcholit ve středu. Informuje deník Aktuálně



"Emise rostou, blížíme se k oteplení jeden a půl stupně, což bude mít za následek věci jako nezvratné zhroucení ekosystému, dlouhodobá sucha, neúrody, umírající lesy a podobně," řekl mluvčí akce a student sociologie Kryštof Říha.

Hlavním cílem stávkujících je vyzvat vládu k omezení emisí. "Chceme, aby vláda dodržovala mezinárodní závazky a prosazovala sociálně spravedlivé změny a opatření směřující k uhlíkové neutralitě," uvedli na Facebooku organizátoři z hnutí Univerzity za klima.

Ve středu chtějí studenti uspořádat demonstraci "Nechceme oteplování ani Zimu!" a následně pochod k rektorátu univerzity. Tam chtějí protestovat také proti současnému rektorovi univerzity Tomáši Zimovi - kritizují ho například za utajené uzavření smlouvy o partnerství mezi univerzitou a firmou Home Credit. Po nesouhlasu akademické obce pak obě strany z dohody vycouvaly.


Celý text naleznete zde 
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.