Stávkovat měly odbory dřív, teď je to absurdní, rozčilil se Plaga

pátek 1. listopadu 2019 ·

„Neviděl jsem důvod pro stávkovou pohotovost, a už vůbec nevidím důvod pro stávku. Přijde mi to naprosto absurdní,“ řekl na mimořádném briefingu ministr Plaga poté, co školské odbory vyhlásily stávku. Informuje iDNES.



Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr se stávkou nesouhlasí a není podle něj na místě. Podle Plagy s odbory dokola jednají jen o rozdělení tarifních a nadtarifních složek platu, v reálu tak jde o rozdělení stejně velkého sumy peněz na různě velké částky. 

„Znovu ale opakuji, že celkový objem na platy pedagogů poroste v roce 2020 o 10 procent a nejméně o dalších 9 procent v roce 2021. Jsem přesvědčen, že stávka není na místě,“ upozornil Plaga a dodal, že podle něj jde o zdaleka nejvyšší růst platů ve veřejné sféře a také nejvyšší, jaké učitelé za posledních 15 až 20 let zaznamenali.


Celý text naleznete zde
Zprávu na webu České televize a záznam briefingu naleznete zde
Zprávu ČTK naleznete zde

15 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 16:23  

Ministře, máš v týmu bývalého místopředsedu odborů Pícla. Je to přece odborník, tak to třeba to zařídí - ne?

Michal Komárek řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 16:27  

A Vy jste také z týmu ministra nebo mu tykáte tak nějak po soudružsku?

rváčkazvesela řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 20:36  

Možná by se pan ministr měl také zamyslet nad důvodem, proč nechceme ta dvě procenta do osobních milodarů...není to hlavně důsledek značné nedůvěry v objektivitu hodnocení učitelů řediteli škol? Kde jsou nějaká čitelná pravidla, za co kolik dostanu - je to HODNĚ různé. Dle mého je to často anarchie: kdo je oblíbenější, dostane nasypáno. Toto je v pořádku? Pak je jen nasnadě, že nechceme sliby do osobní almužny nealmužny.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 20:38  

Apropó - konečně se rozčílil i ten náš pan ministr. Určitě ale z jiného důvodu, než proč se rozčilujeme my dole v první línii!!

Radek Sárközi řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 22:54  

Důležité informace: V den stávky sice nedostanete plat, ale škole peníze zůstanou (ředitel vám může výpadek příjmů kompenzovat formou odměn). Za roční zvýšení platu o 1 % se vyplatí stávkovat 1 % roku, což je 2,5 pracovních dnů. Nestávkuje škola, ale každý zaměstnanec jednotlivě. Stávkovat může i ředitel školy. Právo na stávku zaručuje Ústava ČR. Oznámit zaměstnavateli, že vstupujete do stávky, stačí den předem, tedy v úterý 5. 11. 2019. Stávkovat můžete, i když ve škole nepůsobí odborová organizace. Začněte tím, že založíte stávkový výbor, který svolá všechny zaměstnance na společné jednání. Stávkovat mohou i nepedagogičtí pracovníci, ale stávkuje se za navýšení tarifní tabulky pro pedagogické pracovníky o více než 8 % (předchozí návrh ministra školství Roberta Plagy na zvýšení tarifů všem stejně o 2 700 Kč byl pro většinu učitelů výhodnější...). Platy učitelů vzrostly od roku 2013 o 31 %, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 %. V roce 2003 činily platy učitelů 105 % průměrné mzdy v ČR, nyní je to 110 %, přitom už v roce 2003 padl slib, že to bude 130 %.

Michal Komárek řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 23:26  

Pane Sárközi, Česká škola nevede propagandu ani pro stávku, ani proti stávce. Tyto "důležité informace" sem nepatří. Ty patří na stránky odborů nebo spolku PK, například. Ostatně učitelé a ředitelé jsou inteligentní lidé a pokud budou takové informace potřebovat, najdou si je bez problémů...

poste.restante řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 23:43  

Ostatně učitelé a ředitelé jsou inteligentní lidé a pokud budou takové informace potřebovat, najdou si je bez problémů...

No vida.
Takže učitelé a ředitelé si mají informace o stávce ve svém resortu vyhledávat sami.
Dobré vědět.

Poněkud to "upřesňuje" popis účelu tohoto webu.
Cituji:
Cílem internetového portálu Česká škola je přinášet komplexní informace o aktuální situaci v českém školském a vzdělávacím systému a být důležitým místem pro diskuse o jeho problémech a perspektivách.

Pane Komárku, informovat o zákonných podmínkách, okolnostech a souvislostech stávky by mělo patřit mezi samozřejmé povinnosti webu, informujícího o problematice školství.

Objektivní informace nejsou propagandou.


Pokud je chcete zpochybnit, učiňte to na základě objektivních dat.

Diskusní příspěvek pana Sárköziho v ničem neporušuje diskusní pravidla tohoto webu.

Ale chápu, že redaktor, který si plete informování s aktivismem toto nikdy nepochopí a své pochybení nepřizná.

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 6:25  

poste.restante

Vy asi ani nemůžete jinak, než manipulovat a zkreslovat. Důležité je ale to, že naštěstí ani pan Sárközi, ani Vy nerozhodujete o tom, co na České škole vychází.

Ivo Mádr řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 12:11  

Pane Komárku, raději jsem si přečetl příspěvek pana Radka Sárköziho 2x. Dle mého se jedná o objektivní sdělení, které neporušuje "stanovy" České školy.

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 12:28  

Pane Mádře, o "stanovách" tady nebyla řeč. Já jsem vysvětlil, proč tyto "užitečné informace" na ČŠ nepatří, a to je vše... Např: "Začněte tím, že založíte stávkový výbor..." Takto prostě ČŠ učitele k ničemu nevyzývá. To je věc odborů, případně spolku PK a jiných asociací či spolků...

tyrjir řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:00  

předchozí návrh ministra školství Roberta Plagy na zvýšení tarifů všem stejně o 2 700 Kč byl pro většinu učitelů výhodnější...

No vida, jak jsou ty odbory šikovné! Učitelé tedy mají a půjdou stávkovat za méně výhodné řešení? Za takhle pitomý požadavek bych asi nestávkoval.

:)))

tyrjir řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:32  

NESCHOPNOST A AROGANCE PROLHANÝCH MODROTRIČKÁŘŮ?

Arogance prolhaných modrotričkářů

Proč to ty evidentně prolhané školské odbory neudělaly před jedním dvěma třemi léty?
Proč za ministryně Valachové požadovaly jen 10 % a spokojily se pak s chabými osmi?

Dělají si školské odbory ze vzdělávání lidí a z učitelů legraci? Školské odbory - Hadr na holi?

http://www.ceskaskola.cz/2016/08/podle-udaju-oecd-jsou-cesti-ucitele-ve.html

Školské odbory mají, myslím, z ostudy ušité z jejich hloupých lží kabát.

A půjdou s ním na módní přehlídku do Betlémské kaple!

Není to znesvěcení zdravého rozumu, pravdy, která od nich dostává pořádně na frak, a Betlémské kaple samotné?

http://www.ceskaskola.cz/2016/08/podle-udaju-oecd-jsou-cesti-ucitele-ve.html



http://www.ceskaskola.cz/2017/08/skolsti-odborari-chystaji-kvuli-platum.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/sef-odboru-josef-stredula-stavka.html


předchozí návrh ministra školství Roberta Plagy na zvýšení tarifů všem stejně o 2 700 Kč byl pro většinu učitelů výhodnější...

No vida, jak jsou ty odbory šikovné! Učitelé tedy mají a půjdou stávkovat za méně výhodné řešení? Za takhle pitomý požadavek bych asi nestávkoval.


:)))¨

http://www.ceskaskola.cz/2019/11/stavkovat-mely-odbory-driv-ted-je-to.html


Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:01  

To je škoda, že poste.restante nerozhoduje, co vyjde na České škole. Myslím si, že by tím kvalita tohoto webu i jeho návštěvnost výrazně vzrostla.

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:07  

Je zjevné, že Vám by takový web byl sympatičtější, pane Sárközi. Ale z pohledu vydavatele, z pohledu mého a z pohledu stále velkého a aktuálně také rostoucího počtu čtenářů je lepší, aby tu byl i web, který Vám zase tak úplně nevyhovuje. Což, jak jistě chápete, není nic osobního, nejde o Vaši osobu, ale o názory, postoje, profesionalitu ohledně médií...

Ale dál tuto diskusi rozvíjet nebudeme. Děkuji!

BP řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 16:37  

Pan ministr už zjevně opustil myšlenku, že v roce 2021 budou činit platy všech učitelů průměrně 45 000,- Kč. Ať počítám, jak počítám, při jeho drobném přikapávání % letos, v příštím i přespříštím roce se k oné metě nemůže v žádném případě ani dost dobře přiblížit. Kdyby se přidávalo podle původního záměru tři roky po sobě 15%, pak už by ta částka mohla být aspoň pro nejstarší učitele v dohledu. Takhle ani za sto let!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.