Říkají mi: „Jsi blázen, že ses na to dala“, ale já nelituju… Co si myslí čerství studenti pedagogické fakulty

sobota 30. listopadu 2019 ·

Kateřina, Jirka, Karolína, Tereza. Jsou v prvním ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Když vše dobře dopadne, stanou se z nich učitelé a snad půjdou i učit, pokud je vítr neodvane jinam (což se ale absolventům pedagogických fakult stává poměrně často). Co na výběr jejich budoucího povolání říkali rodiče a kamarádi? Jak se jim líbí na fakultě? A jaký by podle nich měl být učitel? Reportáž přináší magazín Rodiče vítáni.



„Já jsem chtěla učit odjakživa. Své o dva roky mladší sestře jsem často pomáhala s učením, hrály jsme si na školu…“ vzpomíná Kateřina, jejíž rodné město leží pro změnu na jihu Čech. O tom, že chce být učitelkou, měla tedy jasno, jen se rozhodovala, jestli v mateřské škole, nebo na 1. stupni. Základní škola to nakonec vyhrála.

Rodiče její volbu celkem podporovali, zato kamarádi nad tím prý kroutí hlavou. „Jsi blázen, že ses na to dala, je to o nervy a za mizerné peníze, říkají. Ale já to chci dělat ze srdce,“ usmívá se.

Plusy a mínusy studia? „Nejlepší jsou praxe, na ty jsem se moc těšila a nezklamaly mě,“ říká Kateřina. „Na základní škole v Kunraticích, kam na ně chodíme, jsem se ještě víc utvrdila, že chci být učitelkou.“ Matematiku tam učí Hejného metodou. „I já, tak jako mnoho lidí, jsem ji dřív odsuzovala, ale teď jsem to viděla na vlastní oči a ráda bych to taky zkusila tímto způsobem,“ přiznává Kateřina. Co ji naopak zklamalo, je úvod do pedagogiky a úvod do psychologie. „Těšila jsem se i na tyhle předměty, ale jsou moc teoretické, suchopárné,“ vysvětluje své důvody.

A jaký by měl být učitel, učitelka? „Děti by se ho neměly bát. A měl by být hravý a kreativní.“


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. listopadu 2019 v 10:10  

Na škole si každý myslel, jak bude učit na fakultní základce či gymplu pod geniálním ředitelem. A většina skončila na běžné základce či odborné škole nebo učňáku s politickým vysloužilcem v čele. Dnes je nových učitelů některých aprobací tak málo, že si mohou školy vybírat. A ty náročnější školy jsou horší a horší protože musí vzít zavděk každým, kdo vůbec nastoupí. Pokud nezačnou řešit podmínky učitelů na školách, nebude to lepší.

rváčkazvesela řekl(a)...
30. listopadu 2019 v 16:04  

Já si taky myslela, jaká skvělá kombinace je tělocvik - zeměpis...celý život učím i dějepis, pracovky, občanky, rodinky, výtvarky, první stupeň...mágové plánování to pěkně rozdělili.Pak jsem si přidala Etickou výchovu, vůbec se nikde neučí:-) Proč, že?
Ale ty růžové brýle asi k mládí patří.

Petr řekl(a)...
1. prosince 2019 v 9:27  

"Dnes je nových učitelů některých aprobací tak málo, že si mohou školy vybírat."

Asi měl být, "... že si školy nemohou vybírat", když je těch aprobací tak málo :-)
Jinak souhlas.

PetrK

BP řekl(a)...
1. prosince 2019 v 13:47  

Pane Petře, nešťastně formulováno, že si noví učitelé mohou vybírat školy, ne že si školy vybírají uchazeče.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.