Příští rok můžeme stávkovat i týden, řekl šéf školských odborů v Rozstřelu iDNES

úterý 5. listopadu 2019 ·

„Čísla opravdu ještě dnes nevíme, ale minoritní záležitost to nebude. Někde je to ve škole pár učitelů, jinde celý sbor,“ říká o stávce předseda školských odborů František Dobšík a hájí i termín vyhlášení stávky. Protestní akci kvůli platům učitelů podpoří přes 6 000 škol, ne všichni s ní však souhlasí. Protihlasem v Rozstřelu iDNES byl Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol, která akci nepodporuje.



František Dobšík (repro ČT)
„Se stávkou nesouhlasím, u mě na škole ani nemáme odbory. Naši učitelé samozřejmě mohou stávkovat, ale já to nepodporuji. Tato stávka je podle mě ze zcela malicherného důvodu a ve zcela nevhodnou dobu. Od ledna se chystá nový systém financování. Já jsem radši za systém 8+2, než je 10 procent. Chceme odměňovat dobré učitele,“ říká Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol.

„Kdybychom stávkovali za těch 15 procent, které byly slíbené, našly by si různé asociace zase jiný důvod, proč do stávky nejít. Náš ministr říká, že pro nás další peníze vyjednal, ale nevyjednal nic. Ministryně Schillerová rozdala miliardy a pro učitele, které jsou podle vlády priorita, se toho našlo opravdu málo,“ říká Dobšík.

Kolik škol se do stávky zapojí zatím odbory přesně nevědí. Podle jejich odhadů to však bude přes 50 procent. Školy, které stávku podporují, budou označeny logem a rodiče se to mohou dozvědět například na stránkách školy nebo ze žákovských knížek. Podle zákona to musí vědět nejpozději v úterý.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 14:09  

"Možná by bylo namístě spíš stávkovat ne na pokyn odborářských bossů kvůli zvýšení platů, ale kvůli tomu, že stát ve vzdělávání určuje vše. Co se děti musí učit. Kdo je může učit. Kde se mají učit. Kontroluje, jak se to učí… a určuje i kolik za to všechno zaplatí. Možná byste měli místo stávky začít tím, že budete vysvětlovat rodičům, že kdyby jim stát nebral tolik peněz, mohli by zaplatit vzdělání pro své děti dle svého výběru. A vy, učitelé, pokud byste nebyli zatíženi nesmyslnou administrativou a povinnostmi, co po vás chce stát a zřizovatel, měli byste také na děti více času.

Možná byste měli stávkovat spíš za co největší odluku vzdělání od státu. Protože kam sáhne stát, tam se nedaří. Silnice. Železnice. Pošta. Dotace…

My, rodiče, si totiž vaší práce vážíme. A jsme ochotni za ni platit, když nám stát nechá naše peníze. My, rodiče, i vy, učitelé, chceme totiž totéž – co nejlepší vzdělání pro naše děti."
https://www.facebook.com/roman.kriz.7771/posts/1140779009461131

tyrjir řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 14:45  

Investujte do akcií firem na porcelánové kasičky!

Když učitelé budou každý den spořit 50,- Kč, uspoří si na týdenní stávku za

7000 : 50 = 140 dní.

Budou-li učitelé šetřit 50 Kč/den a nevydají to třeba za dovolenou, mohou to prasátko na týdenní stávku rozbít cca 2x ročně!

:)))

Radek Sárközi řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 17:37  

Týden by se mělo stávkovat už teď!

Michal Komárek řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 17:47  

Pane Sárközi, Vy ironicky reagujete na prohlášení asociací ředitelů a dalších, které nepodporují tuto stávku s tím, že stávkovat se mělo za 15%. Váš spolek PK také tvrdí, že trvá na zvýšení o 15%, tak proč neorganizujete už nyní týdenní stávku za 15%? Proč podporujete tuto jednodenní stávku odborů? Máte nějaký jasný transparentní plán? Je to konsistentní, že trváte na 15%, ale nic pro to neděláte? Kromě kritizování ostatních?

Radek Sárközi řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 22:31  

STÁVKA ZA KVALITNÍ PODMÍNKY PRO VZDĚLÁVÁNÍ

STÁVKOVÉ POŽADAVKY PEDAGOGICKÉ KOMORY:

- 5 % hrubého domácího produktu pro školství
- výrazné změny v nastavení inkluzivního vzdělávání
- 130 % průměrné mzdy pro učitele
- neschválení aktuální novely zákona o pedagogických pracovnících
- 15 % navíc v roce 2020 pro pedagogy (z toho 10 % do tarifů)
- projednání Otevřeného dopisu politikům za záchranu českého školství vládou

#skolyvcerne
#15procentPROpedagogy

https://drive.google.com/drive/folders/1wS5sqFYxzhN76HVmNDAUcdQ6NMmLkrjC?usp=sharing

Jiri Janecek řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 4:02  

„Se stávkou nesouhlasím, u mě na škole ani nemáme odbory. Naši učitelé samozřejmě mohou stávkovat, ale já to nepodporuji. Tato stávka je podle mě ze zcela malicherného důvodu a ve zcela nevhodnou dobu. Od ledna se chystá nový systém financování. Já jsem radši za systém 8+2, než je 10 procent. Chceme odměňovat dobré učitele,“

To motání já-my je kouzelné...

Zmínka o odměňování dobrých učitelů taky - aspoň v kontextu těch modernistických apelů, pod které se se asociace tak často připojuje. Co vnitřní motivace? Práce s chybou? Žil jsem v přesvědčení, že dobrý ředitel vytáhne nahoru každého učitele...

Myslím, že AŘZŠ vybrala dobře...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.