Julie Hrstková: Státní IT systémy: stále drahé a málo funkční

čtvrtek 28. listopadu 2019 ·

„Kdo sleduje pravidelně zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, toho nová analýza o digitalizaci veřejné správy, jež uvádí, že "problémy, které realizaci ICT projektů ve veřejné správě provázejí, se i nadále a dlouhodobě nedaří vyřešit", nepřekvapí. Budování digitální infrastruktury je drahé a výsledky neodpovídají vynaloženým nákladům. Bohužel tento stav trvá mnoho let,“ píše Julie Hrstková pro Hospodářské noviny.



Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Už v roce 2009 kontroloři podrobili kritice mnohamiliardový systém státní pokladny. Záhy následoval obdobně kritický popis situace u mnoha dalších resortů. K hlavním problémům tehdy i dnes patří to, že resorty netuší, co vlastně od systémů za stovky milionů a jednotky miliard chtějí, co by měly umět, a navíc je často nakupují od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže.

Problémem státních IT systémů - kromě vysoké ceny - je i jejich "užitečnost" pro konečné zákazníky. Sněmovna před pár dny schválila tzv. digitální ústavu, která garantuje občanům, že budou moci v průběhu následujících pěti let postupně komunikovat s úřady a státem elektronicky z pohodlí domova nebo z mobilního telefonu. Současná praxe ale digitalizaci příliš nenasvědčuje. Čísla jsou výmluvná. Zatímco podle NKÚ je internetové bankovnictví schopno využívat přes 60 procent klientů bank, služby eGovernmentu využilo jen 26 procent lidí a datové schránky, které fungují 10 let, jen dvě procenta nepodnikatelů. Kdo je musí jako podnikatel využívat povinně, se těmto číslům příliš nediví.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 8:17  

Nedokonalosti informačních systémů je to, co ztrpčuje učitelům život. Třídní kniha byla jedna a zápis byl otázkou nekolika vteřin. U pc je to otázka minut. A omlouvání absencí často i hodin. Třídní knihy, katalogy a třídní výkazy se stejně tisknou a ručně dopisují a známky zapisují několikrát. Proč?
A při tom by stačilo málo - profesionální uživatelsky přívětivý software, který bude funkční a spolehlivý.
Vždyť místo několika úředníků, kteří buzerují ředitele o informace by stačil jeden schopný programátor a funkční informační systém. Parkinsonovy zákony jsou věčné.

E.Kocourek řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 10:24  

by stačil jeden schopný programátor

Laici si to malují!
Ten jeden schopný programátor by stačil pouze v případě, že by měl navíc neomezené pravomoci v manipulaci s informacemi, a tudíž mohl poroučet ředitelům a úředníkům, co a jak mají s těmi informacemi dělat. ////

Napsat program, který podporuje nesmyslný systém práce s daty, je obvyklá cesta do pekla. Programátor obvykle pozná, že stávající systém práce s informacemi je nesmyslný, ale málokdy dají na jeho rady. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.