Agitaci neziskovek mezi žáky nechceme, vzkázala brněnská radnice svým školám

čtvrtek 28. listopadu 2019 ·

Na základě stížností rodičů a z popudu starosty přijala Rada městské části usnesení, ve kterém stojí: „Rada městské části Brno-Bystrc zásadně nesouhlasí s působením a propagací politicky zaměřených neziskových organizací, používáním jejich výukových programů nebo organizováním finančních sbírek v jejich prospěch ve školních zařízeních, jejichž zřizovatelem je MČ Brno-Bystrc.“ Starostovi vadila návštěva Lékařů bez hranic na ZŠ Vejrostova, kde pro neziskovku údajně vybírali peníze. Reportáž přináší iDNES.



Tomáš Kratochvíl (cssdbrno-bystr.cz)
Na základní škole Vejrostova v Brně-Bystrci byli Lékaři bez hranic, kteří dětem popisovali svoji práci. Podle vyprávění starosty městské části Tomáše Kratochvíla následně měla organizace apelovat na děti ve třídě, aby si uvědomily, jak jsou na tom jiní a zdůraznit, že by měly finančně přispět na pomoc Afričanům. Návštěva Lékařů vyvolala pozdvižení mezi rodiči, kterým se přispívání nelíbilo.

Podle Lékařů bez hranic bylo ovšem vše jinak. Na školu přišli na základě pozvání. Odmítli zároveň, že by po dětech chtěli nějaké peníze. „Sbírky na podporu naší činnosti nikdy na základních školách nepořádáme,“ uvedl šéf komunikace Lékařů bez hranic Tomáš Bendl. Dodal, že přednášky na školách se týkají hlavně zahraničních zkušeností členů organizace.

„Já je uznávám a za to, co dělají – zachraňují životy a léčí – jim patří obrovský dík. Tato nezisková organizace má ovšem i druhou část práce, se kterou zásadně nesouhlasím. Vozí nelegální migranty z Afriky a odmítají od roku 2016 veškerou finanční pomoc od států Evropské unie, dokud Evropská unie nezmění postoj k dovozu migrantů. To je vydírání. A myslím, že k taková nezisková organizace by neměla zaujímat politická stanoviska,“ vysvětluje svoje kroky starosta Brno-Bystrc.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 13:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 14:29  

Žijeme v době kdy se pomoc lidem v nouzi považuje, namísto za obdivuhodnou a následování hodnou činnost, za politiku a po zásluze trestá. Brněnská radnice a Brněnští radní se výše zmíněným prohlášením přidali ke strach-šířícím populistickým prospěchářům. Čecháčci nepřekvapí ale už i moraváčci?

Doctors sans frontieres, ne všichni rodiče radní a učitelé vaši činnost považují za agitaci, jste našim žákům příkladem hodným následování.

Brandtnerová řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 18:10  

Žijeme v době, kdy si mnozí uvědomují, že práce neziskovek je mnohdy balastní a někdy i postrádá smysl.

Například:

https://dvojka.rozhlas.cz/pomoc-africe-nema-smysl-spis-skodi-nez-pomaha-tvrdi-byvala-reditelka-neziskovky-7962769
https://www.svobodny-svet.cz/6801/nepomahejte-africe-skodite-ji.html

Zajímavý byl i článek, který vyšel v Reflexu 2011, s názvem „Neziskovky škodí chudým“.

Ivo Mádr řekl(a)...
28. listopadu 2019 v 20:46  

Tajný Učitel

Vhodný a přínosný je třeba ČČK. Politické neziskovky do škol opravdu nepatří, podobně jako kříže, zahalování komunikačních částí žen,.... Školy musí být důsledně apolitické a prosty náboženského vlivu. A vybírat takto peníze od dětí? To je opravdu už k zamyšlení.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. prosince 2019 v 10:18  

"Žijeme v době kdy se pomoc lidem v nouzi považuje, namísto za obdivuhodnou a následování hodnou činnost, za politiku a po zásluze trestá. Brněnská radnice a Brněnští radní se výše zmíněným prohlášením přidali ke strach-šířícím populistickým prospěchářům. Čecháčci nepřekvapí ale už i moraváčci?"

Už jsem se ptal, kolik jste s Čapkem přispěli na rodinu učitelky, která tragicky zahynula při školním výletě.

Problém není v pomoci lidem v nouzi, ale v tom, že k tomu, abych poslal peníze, nebo nakoupil věci pro charitu, neziskovku opravdu, ale opravdu nepotřebuju. Pomáhat neznamená přerozdělovat a z přerozdělovaného si kousek nechat na "provoz". Pomáhat znamená vyhledat si potřebné a pomáhat jim přímo, bez zbytečných prostředníků. Neziskovka, která má mzdové náklady v principu není neziskovka. Onen "nezisk" se vždy do nákladů schová velmi, ale opravdu velmi snadno a zkontrolovat lze objektivně toliko účetní správnost. Existujíuž i projekty, na nichž se podílejí všichni dobrovolně a bez nároku na odměnu. Tomu říkám pomoc lidem v nouzi, nikoliv tadydle nějakým ČOSIV, EDUINu, AI, OSF a mrakům těch nejrůznějších politických jakože neziskovek, kde se nám některé skupiny obyvatel realizují a hrají si na prospěšné tím, že od jedněch peníze vezmou a druhým část z nich předají - a to ještě v lepším případě. V horším jen konzumují prostředky za účelem "správné stranické převýchovy" obyvatelstva. A to je zvěrstvo a do nebe volající sprostota.


Já jsem se třeba s dcerou (12 let) domluvil, že od těchto vánoc budeme místo hromadění nesmyslů vyhledávat ty potřebné a kupovat si "dobrošeky", které ona pak rozdá. Protože svět není, nebyl a nebude spravedlivý a pomáhat druhým je základ. Ale protože mám velké a dlouhodobé zkušenosti s neziskovkami, tak dobře vím, jak to ve velké části z nich funguje. Proto hodlám podporovat jen ty, které nepřerozdělují, ale pouze vyhledávají potřebné a celá darovaná částka pak jde potřebným a ne Kartousům, Laurenčíkovým, Feřtekům a jiným aktivistům, kteří dle mého soudu akorát škodí. Například Dobrý anděl a Patron dětí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.