Alternativní škola v Liberci nebude. Město ji nepotřebuje

sobota 9. listopadu 2019 ·

Rada města Liberce nepodpořila žádost o zřízení Scioškoly. „Vysvětlení je jednoduché. Máme zato, že pro základní školu jakéhokoliv typu, jakéhokoliv zřizovatele, už v tuto chvíli není na území města prostor,“ uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr. Informuje MF DNES.



Ivan Langr (liberec.cz)
Podle něj demografická křivka ukazuje, že dětí není a výhledově nebude tolik, aby se další škola naplnila. „Nicméně rozhodnutí města není tím nejzásadnějším. To hlavní slovo má v tomto případě krajský úřad, který dává doporučení ministerstvu školství na zápis do rejstříku škol na základě své dlouhodobé koncepce školství. Ale i z ní vyplývá, že další základní škola nemá v Liberci opodstatnění. Takže kraj by s nejvyšší pravděpodobností tuto soukromou školu nenechal zapsat, ani kdybychom my dali k tomu souhlas,“ dodal Langr.

Nabídka alternativních základních škol stojí dnes v Liberci na dvou školách. Waldorfské, která spadá pod ZŠ Kaplického, a Montessori při ZŠ 5. května. Jiný přístup k žákům o způsobech výuky nabízí i soukromá základní škola Doctrina.


Celý text naleznete v MF DNES

12 komentářů:

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 11:56  

současný stav:
1/na různých školách si za státní peníze vymýšli kdo chce co chce
2/soukromým podnikatelům se dělají schválnosti a rozvoj soukromých škol se blokuje
3/stát by měl soukromé školy podporovat pozemky ,budovami za korunu,daňovými zvýhodněními aj.

rváčkazvesela řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:07  

Stát by měl...slunce by mělo svítit...

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:22  

podporovat soukromé školy je pro stát výhodné,bohužel,u nás je školství černá díra,kde se utápějí peníze a všichni křičí jak je školství podfinancované

Lenka Pokorná řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:38  

Máte vůbec alespoň základní představu o tom, jakým způsobem stát soukromé školy financuje? A v čem to má být podle Vás pro stát výhodné? Finanční výhodnost je minimální a jestli tedy spatřujete tu výhodnost v tom, že soukromé vysoké školy diplomy doslova prodávají a z většiny soukromých středních škol vycházejí absolventi, kteří mají problém sesmolit slohovku o délce 200 slov, tak to potom ano, je to pro stát výhodné.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:55  

laimes

Podnikatelé ve školství nechť fungují čistě za své. V ČR je poměrně silná skupina vyšší střední třídy, která je schopna (a ochotna) zaplatit i vysoké školné.

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 14:58  

Mádr/ a o čem tak mluvím? stát má soukromé školy podporovat ale ne je financovat
-soukromá škola automaticky neznamená vysoké školné,nebo dokonce vůbec nějaké školné,jsou i školy,které žákům platí litr za to,že tam chodí,na škole,kde jsem učil bylo školné 1500 měsíčně (nic se během roku jiného nevybíralo),žáci byli trojkaři/čtyřkaři převážně z dělnické rodin,rodiče neplatili za to,abychom vymýšleli kreativní pidloviny a někde výletovali (jo jsou školy typu "cestovky") ale abychom to učivo do těch dítek "nabouchali"
Pokorná/jistě,proč má stát skákat podle přání rodičů a financovat nesmyslné obory (docházka je tam mizerná a stejně i/y neumí)
naopak jsou obory potřebné,aby nám na hlavu nepadala letadla,potřebuje stát (aerolinky) 50 letcmechaniků ročně,dovedette si předsstavit ty náklady pro takové učiliště? a tak stát uzavře smlouvu se soukromou školou při soukromé opravárenské/letecké firmě a spolufinancuje výuku

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:09  

laimes

"stát má soukromé školy podporovat ale ne je financovat"

A jak je to dnes? Na západ od našich hranic si soukromé školy jedou jedině za své.

rváčkazvesela řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:18  

No ale to by tady nesměl být socialismus s kapitalistickou tváří. Já bych zavedla poplatky i na státních školách. Cena dělá zboží. Pepík, když by nezlobil, dostal by nějaké grošíky zpět:-)

rváčkazvesela řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:22  

Nyní mají někteří za společného rance(ranečku) víc - třeba za asistenta i když nejsou indisponovaní SPU ale zanedbaní a nevychovaní...ten rozdíl mezi dg. ještě nikdo pregnantně neoddělil. Takže rodiče, kteří kmitají a děti vedou v "desateru"(ještě tacín jsou), dostávají od státu službu(vzdělávání) nižší hodnoty.

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 20:05  

rváčkazvesela /pokud byste chtěla platné školství, nesměla byste mít v zákoně povinnou školní docházku

Lenka Pokorná řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 13:06  

"na škole,kde jsem učil bylo školné 1500 měsíčně (nic se během roku jiného nevybíralo),žáci byli trojkaři/čtyřkaři převážně z dělnické rodin,rodiče neplatili za to,abychom vymýšleli kreativní pidloviny a někde výletovali (jo jsou školy typu "cestovky") ale abychom to učivo do těch dítek "nabouchali""


lames, tu Vaši soukromou školu, na které jste údajně působil, bych tedy opravdu chtěla vidět. Navíc to zcela odporuje tomu, jak vypadají soukromé školy SCIO - jen připomenu - tučný příspěvek od státu, školné 6 500 až 11 000 Kč, dětí ze sociálně slabých rodin - 0, platí se za to, aby se vymýšlely samé kreativní pidloviny.

Takže teď od Vás čekám jasné vyjádření. Jste pro to, aby stát podporoval soukromé základní školy, které vymýšlejí většinou jen samé kreativní pidloviny a děcka se v páté třídě dokáží podepsat velkými tiskacími písmeny s vyplazeným jazykem?


laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 21:45  

1/stát má podporovat všechny školy,které uzná za školy
2/státní školy řídí a financuje
3/soukromé školy neřídí,nefinancuje avšak dle možnosti nefinančně podporuje
4/soukromé školy jejichž absolventy stát potřebuje ,s těmi uzavře dohodu o produkci absolventů,a klidně je i platí,jelikož si určí parametry absolventa
5/prvořadá odpovědnost za výchovu a vzdělání dítěte je na jeho rodičích,budou li chtít platit za to,aby jejich dítě s vypětím všech sil slabikovalo je to jejich věc a i těmto školám (dětem)by měl stát nějakou formou pomáhat

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.