Stáže v CERN budou českým studentům dostupnější. Cenu pobytu pomůže zaplatit ministerstvo školství

pondělí 21. října 2019 ·

Dostat se na stáž do švýcarského CERN je teď pro vysokoškoláky snadnější. A to díky dohodě s českým ministerstvem školství. V Evropské organizaci pro jaderný výzkum, kde je největší urychlovač částic na světě, aktuálně pracuje 15 Čechů. Do budoucna jich ale může být víc. Reportáž přináší Radiožurnál.



„Slibujeme si, že díky uzavřené dohodě budou mít studenti větší šanci uspět ve výběrových řízeních, protože několik pozic ve studentských programech bude ze strany našeho ministerstva sponzorováno, respektive ministerstvo pokryje část nákladů CERN na pobyt studenta. Pokud budou tito kandidáti sponzorováni, zvýší se jejich šance na vybrání," říká mluvčí ministerstva školství Ondřej Macura.

O stáž se můžou ucházet zájemci ze všech typů studia - bakalářského, magisterského i doktorského. A to nejen v technických oborech, jako je třeba aplikovaná fyzika, IT nebo strojírenství. Stáž v CERN je určená i pro studenty z oborů jako jsou finance, právo nebo tlumočnictví.

Ze strany organizace jsou stáže placené od tří tisíc tři sta švýcarských franků měsíčně, tedy zhruba přes 75 tisíc korun. A české ministerstvo právě část nákladů vybraným studentům zaplatí. „Ministerstvo bude hradit náklady po určitý počet měsíců. Například pro doktorandy to dělá prvních šest měsíců pobytu v CERN,“ dodává mluvčí Ondřej Macura. Ministerstvo chce v každém roce podpořit zhruba sedm studentů. Uzávěrka přihlášek do studentských programů je 21. října.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.