Premiér Babiš: Návrh růstu platů učitelů je dobrý. Školy si nemají na co stěžovat

středa 2. října 2019 ·

„Náš cíl je, aby v roce 2021 průměrná mzda učitelů byla 45 tisíc korun, jak to máme v programovém prohlášení vlády, a to splníme. Plagův návrh tři čtvrtiny do základu a čtvrtina do pohyblivé složky mi přijde fér. Jde o zásadní posun, který je vstřícnější vůči požadavkům odborů. Podle mě je to dobrý návrh. Není možné vyjednávat stylem všechno, nebo nic. Školy si nemají na co stěžovat, protože učitelé v našem vládním programu mají vedle důchodců jednoznačnou a největší podporu. Přijde mi, že odboráři spíš někdy dělají politiku, a je otázka, koho vlastně zastupují, protože narovnáváme historické křivdy, na které předešlé vlády kašlaly,“ říká v rozhovoru pro deník Právo Andrej Babiš.



Andrej Babiš (psp.cz)
V rozhovoru zazní také tato otázka a odpověď:

Plaga chce vládě navrhnout zrušení povinné maturity z matematiky. Jste pro?

Až to přijde na vládu, tak o tom budeme diskutovat, poslechnu si argumenty ministra Plagy i druhé strany a pak použiji selský rozum. Za mých časů si maturitní otázky řešila škola, stát se do toho nemíchal a vše fungovalo. U maturit měly hlavní slovo naše třídní učitelky, které za čtyři roky na střední škole perfektně věděly, na co ten který žák má. Nevím, proč má někdo maturovat z matematiky, když bude dělat profesi, kde ji nebude potřebovat. Škola má rozpoznat, na co má žák nadání. A přijde mi nesmyslné, když o celém studiu rozhoduje maturitní zkouška, zvlášť když v ten den žák může být nervózní atd.


Celý rozhovor naleznete v Právu

18 komentářů:

Ivo řekl(a)...
2. října 2019 v 9:55  

Zase si děláte šoufky z učitelů (jako již neustále 25 let):
napřed slíbených 15 %,
potom 10 %
a nyní "možná" jen 5 %.
Jsem opravdu zvědav, jestli se Vám tímto tempem navyšování podaří "sehnat" 6 000 (slovy šest tisíc učitelů) za nástupní plat 30 tis. brutto...

rváčkazvesela řekl(a)...
2. října 2019 v 10:12  

Až 80 % českých učitelů je ohroženo syndromem vyhoření, čtvrtina by už teď vůbec neměla učit a místo toho by měla docházet na intenzivní terapii...dle pana Babiše to je v pořádku.
Možná na tu terapii nejsme zralí jen my.

mirek vaněk řekl(a)...
2. října 2019 v 14:18  

Vláda je mimo. Státí pohřeb pro K. Gotta je toho dúkazem. Proč neměl státní pohřab Zátopek, Wichterle a spousta jiných světoznámých osobností? Myslí na zadní vrátka a tajně doufají ve státní pohřeb pro předsedy vlád a ministry.
A pak to školství má vypadat.

E.Kocourek řekl(a)...
2. října 2019 v 15:21  

Když jsem si přečetl Babišovo předvolební snění, komentoval jsem kapitolu o školství tak, že jsou to vesměs dobré nápady, ale neměly by přicházet shora. Dneska jsou to nápady blbé (maturita) a zase přicházejí shora. A Babiš se tváří, jako že on nic. On to teprve posoudí selským rozumem. Opravdu ty jeho firmy fungují takhle? Fuj! ////

Vera řekl(a)...
2. října 2019 v 16:59  

Jsem skutečně ráda, že máme páně premiérovu podporu.Sice si za to nic nekoupíme, ale může nás hřát vědomí, že plníme své poslání s požehnáním nejvyššího.
V tomto kontextu by mě opravdu zajímalo, kdo bude za pár let učit mého vnuka. A schválně píšu UČIT, ne z něj dělat frikulína.

rváčkazvesela řekl(a)...
2. října 2019 v 17:47  

Paní Věro učit se už věru nebude. Budou se jen rozvíjet dovednosti rozeznat fejka od nefejka.
Moje snacha, když jsem nabídla, že tedy budu vnučku učit doma řekla, že by to ani nevadilo. Budu radši okopávat fazole.

Ivo Mádr řekl(a)...
2. října 2019 v 19:43  

"Budou se jen rozvíjet dovednosti rozeznat fejka od nefejka."

Mám obavy, že do těchto končin to vše směřuje. Prioritními se stávají předměty jako VO, VZ, opět obrana "vlasti", inkluze, integrace, migrace...Matematika, fyzika, ... jsou podceňovány. Tlačí se na to, aby se na ZŠ učily pouze počty. Nedej Bože nějaká matematika.

BP řekl(a)...
2. října 2019 v 23:58  

Na těch deklarovaných 45000,- Kč, pane Babiši, v roce 2021 nedohlédne ani žádný učitel či žádná učitelka, kteří mají za sebou více než 32letou praxi.
Letos je nejvyšší tarif 37330 Kč, přidáte-li příští rok 7,5%, je to nějakých + 2800. Celkem cca 40130,- Kč.
Aby činil průměrný plat ve školství 45000 Kč za rok a 3 měsíce, museli by těch 40000,- Kč brát v roce 2020 začátečníci a ne lidé nad hrobem!
Vy za rok plánujete navýšit platy všem učitelům jednorázově o 6000-10000 Kč? Jinak to můj rozum nějak nebere. Leda, že do průměru učitelských platů započtete platy prezidenta, vlády, poslanců, senátorů, soudců a dalších úředníků z Prahy, pak Vám to možná vyjde.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. října 2019 v 11:33  

Řídí přeci stát jako firmu. Ve firmě je ekvivalentem resortu školství třeba HR. HR nikdy není na prvním místě při dělení medvěda. Kdyby HR jednou nepřišlo do práce, to by byla jiná.

laimes řekl(a)...
3. října 2019 v 14:42  

Kdo nezavírá před pravdou oči, ten už nemůže být déle na pochybách.

tyrjir řekl(a)...
3. října 2019 v 19:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
BP řekl(a)...
3. října 2019 v 23:38  

Přihlaste se, kdo letos dostáváte plat nad 40000,- Kč.
Na soukromých školách je mzda mladého i starého učitele na úrovni tarifního platu začínajícího učitele ve státní škole, ovšem za úvazek 25-28 vyučovacích hodin.

Jelikož teď neučím na státní, tak by mě opravdu zajímalo, zda už platy na státních školách překročily těch 40000, když po navýšení 7+9% (2800 + ?) v příštích dvou letech mají v průměru činit 45000,- Kč, jak je o tom hluboce přesvědčen pan ministr a pan premiér.

Ale pozor! To nemá být tarif v nejvyšším stupni, ale průměr platů všech učitelů ve školství - mladých, starých, MŠ, ZŠ, SŠ!!!!!

Já už jsem jednou nohou v hrobě, ale ani těch 40000 už nikdy na svém výplatním lístku neuvidím. Takže pořád musím makat každé odpoledne až do večera na soukromém vyučování. A přípravy a opravy dělat až do rána bez řádného odpočinku.

Ivo řekl(a)...
4. října 2019 v 6:45  

Na státní škole platí tebulky vydané k 1.1.2019.
Takže pokud jste v polovině své profesní dráhy, (19 let) tak berete 33640 Kč brutto bez odměn, přesčasů a třídnictví. Pokud vám to tak stačí vysvětlit, je to jednoduché.
http://www.ceskaskola.cz/2019/01/platy-ucitelu-od-1-ledna-2019-mesicni.html

BP řekl(a)...
4. října 2019 v 17:01  

Ivo, já bych měla na státní za holý úvazek těch 37330, což je teď ten nejvyšší tarifní stupeň pro učitele po odpracovaných 32 letech. Ale jelikož učím nyní na soukromé škole, dostávám mzdu za 25-hodinový úvazek 29500, hluboko pod celorepublikovým průměrem (přes 34000). Také bych už ovšem nemusela mít nic, neboť po šedesátce vás nikdo zaměstnat nechce, i když máte ještě před sebou pár let do důchodu.
Ale stejně, ať počítám, jak počítám, nemohu přijít k té cifře, kterou pořád argumentuje pan ministr.
37330 + 2800 = 40130, a to bude v nejvyšším tarifu příští rok. A v roce 2021 se k tomu připočte pouze dalších 9%, což činí cca 3610 + 40130 = 43740. Ale to bude mít učitel až před smrtí.

A pokud vy máte odpracovaných pouze 19 let a jste už teď pod celostátním průměrem, jak může za rok a 3 měsíce činit průměrný plat VŠECH učitelů ve státních školách 45000 (Učitelky v MŠ, VŠ-vzdělané, jsou přitom zařazeny do nižších tříd), když na ně nedosáhne ani umírající učitel?!

A nenalhávejme si, že budou učitelé k tomu dostávat nějaké ty holuby na střeše v podobě osobních příplatků. Co se nedá do tarifu, neexistuje. Působím ve školství již 36. sezonu, suchým rohlíkem mě nikdo neopije. Od roku 2012 jsem žádný osobní příplatek neviděla a za projekty se zahraničím nějakých 2000 Kč nepovažuji za žádnou adekvátní odměnu.

Ivo řekl(a)...
5. října 2019 v 22:09  

To, co tady popisujete je neuvěřitelnou ostudou České republiky.
Lidé jsou tady už tak vytočení, že až to vyhřezne, tak se polistopadová sqadra oliogarchů nebude stačit divit. Jasné varování by pro "elity" měl být zisk nesystémových (až extrémních) stran.

Ivo řekl(a)...
6. října 2019 v 9:00  

citace:
Nevím, proč má někdo maturovat z matematiky, když bude dělat profesi, kde ji nebude potřebovat.
ODPOVĚĎ: Pane bože, a proč má někdo maturovat z angličtiny, když nevytáhne paty ze svého města a bude dělat v rodinné firmě.
BEZ KOMENTÁŘE...

BP řekl(a)...
6. října 2019 v 11:52  

A já dodám: Proč by měli mít všichni maturitu z češtiny, když je jejich rodným jazykem třeba vietnamština, ruština, ukrajinština ap.?

Unknown řekl(a)...
8. října 2019 v 10:47  

Nechápu, proč se stále mluví o tom, že jsme letos dostali přidáno 15 procent. V tarifu to okolo deseti bylo, ale odměny se u nás ve škole nikomu nezvýšily. Kde je těch průměrných pět procent navíc? A myslím, že podobně to dopadne i příští rok. Proto ta snaha vše nasměrovat do tarifů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.