Dotazník ČSU: Žákovská samospráva VS pedagog

středa 2. října 2019 ·

Dotazník České středoškolské unie je určen pro učitele a učitelky ze středních škol v ČR, kteří se někdy podíleli na zakládání žákovské samosprávy (studentského parlamentu, školní rady, atd.) na své škole. Cílem dotazníku je zjistit, jak pedagogové na samosprávy obecně nahlíží, jak postupují při zakládání a s jakými problémy se setkali.



Dotazník naleznete zde

5 komentářů:

Vera řekl(a)...
2. října 2019 v 12:21  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
poste.restante řekl(a)...
2. října 2019 v 14:03  

Žákovská samospráva VS pedagog?

VERSUS?

No vida.
A já myslel, že spolku ČSU jde o spolupráci, nikoliv o konflikt či boj.

Inu, nomen omen.

Vera řekl(a)...
2. října 2019 v 17:02  

Žákovskou samosprávu mají zakládat učitelé? Na základní by to měli být rodiče s učiteli a žáky a na střední studenti / žáci.
Kdysi, když byla první vlna samospráv, vrhli se do toho studenti našeho gymnázia a velmi rychle z toho zase vycouvali. Ne proto, že by jim učitelé házeli klacky pod nohy nebo s nimi nechtěli spolupracovat, ale trvali na tom, že inciativa musí vycházet od studentů. A tam byl kámen úrazu. Většina nadšenců odpadla proto, že práce v samosprávě byla prostě práce a zbylých pár to nechtělo táhnout za všechny a obírat se o volný čas, protože v době vyučování se neschůzovalo.

rváčkazvesela řekl(a)...
2. října 2019 v 17:32  

A to by mě tedy také zajímalo. Jakou máme oporu v zákonu, když děti zdržujeme mimo rozvrh ve škole. Například třídnické hodiny - je to výuka, není?
Nebo: také může přijít rozezlený rodič šikuly, který se odhodlal pracovat v nějakém tom výboru a seřve Vás, že ho nepustíte domů....a máte po žížalkách - tedy po samosprávě. Nebo si musíte dopředu zajistit informovaný souhlas, že se dítě bude občansky ve škole mimo rozvrh rozvíjet, souhlas prokomunikujete a...dítě onemocní nebo si to rozmyslí, protože zjistí, že tato práce není nikdy oceněna. Zejména ne spolužáky, kteří se budou akorát chechtat, že ten pitomec je ochoten být ve škole navíc.
Ve škole máme spoustu "černých děr", které nahrazujeme nadšením, obětavostí, erudicí. Víme proč co děláme ale v zákoně pro tyto situace dle mě opora není. Pokud se mýlím, poučte mě prosím.

poste.restante řekl(a)...
2. října 2019 v 21:35  

Víme proč co děláme ale v zákoně pro tyto situace dle mě opora není. Pokud se mýlím, poučte mě prosím.
Jen se nebojte.
Představitelé tohoto spolku už se postarají o to, aby pro učitele zákonná povinnost s nimi spolupracovat vznikla...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.